logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piekarnik Samsung NV70H5787CB - wyłączanie się i strzelanie stycznika podczas nagrzewania

kokobitka 30 Sie 2024 13:20 480 7
REKLAMA
  • #1 21209393
    kokobitka
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Dzień dobry! Dzisiaj popsuł mi się piekarnik Samsung NV70H5787CB. Piekarnik włącza się po włączeniu prądu i można go włączyć, aby grzał, ale podczas nagrzewania najpierw gaśnie wyświetlacz i nie ma reakcji, a potem piekarnik się wyłącza. I dodam jeszcze, że cały czas słychać strzelanie stycznika. Pozdrawiam i proszę o pilną odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 21209470
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 534
    Bez rozebrania nic nie da się wywnioskować. Trzeba też sprawdzić podłączenie zasilania czy nie ma upaleń przewodów i czy podczas rozruchu nie przysiada napięcie.
  • REKLAMA
  • #3 21209565
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3806
    kokobitka napisał:
    proszę o pilną odpowiedź
    Może najpierw warto poczytać forum np. ten temat Link :)
  • REKLAMA
  • #4 21209567
    kokobitka
    Poziom 6  
    Czytałem go. W moim przypadku to nie jest termostat.
  • REKLAMA
  • #5 21209572
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3806
    Natomiast ja i inni wiemy, że nic nie wiemy ponieważ nic nie napisałeś co sprawdzałeś i czy masz czym oraz wiesz cośkolwiek o pomiarach...
  • #6 21209576
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 933
    kokobitka napisał:
    I dodam jeszcze, że cały czas słychać strzelanie stycznika.

Bardzo cenna uwaga.
    Taki objaw wskazywał by na uszkodzony (źle kontaktujący) przekaźnik sterujący stycznikiem.
    A dokładniej, cewką elektromagnesu owego stycznika.

To bym sprawdził na początek.
    Po niżej fotka (PrtSc) z tematu poleconego powyżej.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z zaznaczonymi przekaźnikami.
    Sprawdzić któryś z tych trzech przekaźników.
    Zimne luty takowych też są brane pod uwagę.
  • #7 21209627
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2289
    Proponuję zadzwonić do serwisu masz czym wykonac pomiary masz czym rozebrac piekarnik
  • #8 21209717
    kokobitka
    Poziom 6  
    Zamówiłem płytę główną. Koszt ok 500 z dostawą. Nie zamykam bo nie wiem czy będzie działać.

A jeszcze pytanko. Bo posiadam wytwornicę dymu. I ostatnio urwały mi się 2 kabelki wychodzące od czujnika grzałki. I teraz jak ten czujnik prawidłowo się nazywa? Termopara czy coś innego. Dodam, że jak zmierzyłem napięcie miernikiem pokazywało ono 3 V albo 4 V. Proszę o pilną odpowiedź ponieważ niedługo będę grał na weselu i dymu jest mi strasznie potrzebny do efektu. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Piekarnik Samsung NV70H5787CB ma problem z wyłączaniem się podczas nagrzewania, co objawia się gaśnięciem wyświetlacza oraz strzelaniem stycznika. Użytkownicy sugerują sprawdzenie podłączenia zasilania, ewentualnych uszkodzeń przewodów oraz przekaźnika sterującego stycznikiem. Wskazano również na możliwość uszkodzenia płyty głównej. Autor zamówił nową płytę główną, ale nie jest pewny, czy rozwiąże to problem. Dodatkowo, pojawiło się pytanie o nazwę czujnika grzałki, który mógł ulec uszkodzeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA