Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

świece żarowe Peugeot 307 HDi

Adam Kaczorowski 09 Dec 2005 06:56 10663 2
    Adam Kaczorowski
    Level 13  
    Witam !
    Padły mi wszystkie świece żarowe . Czy to możliwe .że po 80kkm
    tak się stało. Może ktoś wie jak są sterowane w tym modelu?
    Wyadje mi się,że przez jakiś przekażnik pólprzewodnikowy,gdyż po włączeniu zapłonu przy dziurawych świecach jest ok 1.6V mierznego napięcia, jakiś mosfet chyba podaje napięcie.
    Tylko dlaczego samochód tak nafaszerowany elektroniką nie wywala komunikatu np."glow error" i człowiek dopiero się dowiaduje ,że nie ma świec przy kilku stopniowym mrozie jak auto nie może zapalić?
    autosuper
    Level 24  
    No nietsty ale malo w ktorym aucie usterka swiec jest rejestrowana przez komputer . Sadze ze chjodzi Ci o awarie siec po 80 tys km. Jak najbardziej jest mozliwa . Powiem wiecej kiedys wymienialem swiece w VW T4 , kupilem najtansze wloskei swiece chyba wtedy po 9 zl. , nie wytrzymaly nawet tygodnia. Od tej pory oprzekonalem sie ze niema co oszczedzac na swiecach , polecam swiece NGK.
    Adam Kaczorowski
    Level 13  
    Witam !
    Tak naprawdę to samochodzik został sproawdzony z Francji full wersja i nie wydaje mi się ,żeby ktoś tam włożył podłe świece.Nawet sprawdzili mi go w Peugeot ASO,ze był cały czas serwisowany w ASO we francji.
    No ale róznie bywa ! Tak najbardziej niepokoi mnie fakt dziwnego napięcia na szynie świec żarowych(połączonych równolegle) 1.6 V po właczeniu zapłonu .Gdyby był normalny przekaźnik powinno być 12V.Jak wymienię świece napiszę jakiej firmy były.Zawsze jest możliwość ,że zostały podmienione w ASO podczas kilku moich wizyt w lecie.Sądzę że dla wprawnego mechanika jest to ok 15 min.