logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zasysanie wody z odpływu prysznica po spłukaniu toalety na piętrze - co robić?

barca2024 12 Wrz 2024 23:26 4365 7
REKLAMA
  • #1 21224477
    barca2024
    Poziom 2  
    Witam Was!

Bardzo proszę Was o pomoc, bo skończyły się mi i mojej Babie pomysły/nerwy/chęć na dalsze wspólne pożycie.

Mały dom jednorodzinny, 3 kondygnacyjny, "nowy" od 3 lat użytkowany. Żadnych problemów z kanalizacją, "reżim" korzystania z toalety (zero papierów do kibla, plastikowych koszyczków zapachowych, etc. "Kret" raz na pół roku-prewencyjnie, zgodnie z instrukcją).

Kanalizacja fi 100 w jednym pionie. Dwie łazienki i pralnia. Schemat podłączeniowy ten sam, najdalszy punkt od pionu to wanna/prysznic w odległości około 2 metrów. 1,5 metra umywalka, kibel 1m. Instalacja bez zaworów odpowietrzających. Najwyższy punkt "odpowietrzenia" o średnicy fi 50 znajduje się na strychu. 3 lata temu zatkałem go z szmatą, bo ciągło smrodem z szamba- i tak przez 3 lata to wszystko *działało". Bez zaworu napowietrzającego. Nie wiem jakim cudem. Być może, że mam odpowietrzenie na szambie oddalonym około 25 metrów od domu.

Problem: Od kilku dni spłukując wodę w kiblu na piętrze budynku, po 2-3 sekundach (po jej "przelaniu" na część parterową), zaczęło zasysać wodę z odpływu liniowego prysznica na parterze. 2-3 spłukiwania i wodę całkiem wysysa. Ale spłukując wodę w kiblu na parterze- nic się nie dzieje w odpływie liniowym, który jest obok.

- wyjąłem szmatę z odpowietrzenia na strychu. Czuć, że zasysa powietrze. Jest drożny.
    - zasysa powietrze z umywalki na piętrze- odpiąłem przewód od umywalki całkiem i też czuć jak zasysa powietrze przy spłukiwaniu.

Wówczas zasysa mniej z odpływu liniowego przy spłukiwaniu, ale jednak wciąż.

W piwnicy, w najniższym punkcie budynku, mamy kratki kanalizacyjne. "Szamba" nie zatkało, bo by biło kratkami przelewowymi lub piwniczną wanienką.

Zdarzało się raz na pół roku, przy nagłej zmianie pogody (ciśnienia), że zaciągało wodę z odpływu liniowego.

Macie jakieś pomysły co robić dalej? Żmijka, bo moi.zmniejszyć się "światło" rury pionu? Ale w którym miejscu? Za mała średnica odpowietrzenia- ale przez 3 lata działało. Nawet gdy była zatkana szmatą (!).

Dziękuję Wam za uwagę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21224542
    Jar-Woj
    Poziom 26  
    Ocena: 313
    To co opisałeś to są klasyczne objawy przy nieprawidłowo działającym odpowietrzeniu pionów kanalizacyjnych.
    Miałem swojego czasu, na poprzednim mieszkaniu, podobne problemy
    przy spłukiwaniu wody w WC zasysało powietrzę przez odpływy
    zarówno w umywalce jak i w wannie, okazało się, że "fachowcy" remontujący dach
    na zlecenie wspólnoty mieszkaniowej zakryli styropapą kominki odpowietrzające,
    po przywróceniu drożności odpowietrzników kanalizacja zaczęła funkcjonować poprawnie.
    A co do szamba, to bym zaczął od tego czy ma ono własne odpowietrzenie i czy działa ono poprawnie.
    Ciężko tak zdalnie coś więcej doradzić, najlepiej żeby całej instalacji przyglądnął się jakiś ogarnięty fachowiec.
  • REKLAMA
  • #3 21224572
    barca2024
    Poziom 2  
    @jar-Woj
    Dziękuję ci za pochylenie się nad tematem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21224683
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1681
    Ale kolego autorze - odpowietrzniki kanalizacji nie montuje się na strychu, tylko przez dach na zewnątrz, bo to działa dwojako - odpowietrzanie oraz odprowadzanie gazów gnilnych.
    Wyprowadzisz odpowietrzenie na zewnątrz budynku (zakończenia dachowe rur do kupienia w każdym budowlanym), to skończą się twoje problemy z kanalizacją. Przy okazji sprawdź, jak pisze kolega wyżej, odpowietrznik szamba, bo to też ma znaczenie, jeśli nie odprowadzasz ścieków do kanalizacji sieciowej.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 21224730
    barca2024
    Poziom 2  
    *clubber84

Dziękuję za konstruktywną uwagę.
    Oczywiście masz rację, nie ma żadnego tłumaczenia.

Ale często za takimi sytuacjami kryje się historia, po której wk**wiosny zatkałem szmatą. W skrócie:
    -Hydraulik wmówił mi, że odpowietrzająca rura fi 50 jest wystarczająca do rury kanalizacyjne fi 100
    - Panowie od dachu "zapomnieli" takiego wywietrznika zamontować. Później "nie mieli" czasu.
    - Pan zajmujący się sprzedażą pokryć dachowych też zapomniał o takim odpowietrzniku (budowlańcy stwierdzili, że skoro nie było, to po co)
    - Panowie od wylewek (mam na strychu) widzieli wystwjącą rurkę to ją wyciągali i zalali całość wylewką (oczywiście było potem kucie po 2 latach od wylewek)
    - o Kierowniku budowy nawet nie wspomnę

W moim terenie na przyjście PANA od dachu czeka się kilka tygodni. A do takich "rzeczy" nie mają czasu.

Żeby nie było: miałem świetnych fachowców na budowie: elektryka, od ocieplenia, tynkarzy. Ale było też tacy, co po wymurowaniu ściany w piwnicy, która od pionu odchodziła 4cm do "środka", uzasadnili to, że "płyta" wówczas lepiej "leży". Nie żartuje. Budowa domu skróciła mi o kilka lat czas bytu moejgo jestestwa.

Dziękuję Ci raz jeszcze i pozdrawiam!
  • #6 21225528
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #7 21226759
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Miałem podobny problem w mieszkaniu. 4 piętro, budynek wielorodzinny, moja kuchnia ostatnią odnogą instalacji kanalizacyjnej. Pomimo, że pion ma odpowietrzenie (fi 50 ponad dachem) to u mnie albo wyciągało albo śmierdziało. Zainstalowałem pod zlewem napowietrzacz (zawór jednokierunkowy) i się problemy skończyły.
  • #8 21244697
    barca2024
    Poziom 2  
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    "Kominek" nad dachem i napowietrzacze na umywalkach rozwiązały sprawę.

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

W dyskusji poruszono problem zasysania wody z odpływu prysznica po spłukaniu toalety w nowym, trzykondygnacyjnym domu jednorodzinnym. Użytkownik wskazał na brak odpowietrzenia w instalacji kanalizacyjnej, co może prowadzić do nieprawidłowego działania systemu. Użytkownicy zasugerowali, że problem może wynikać z zablokowanych odpowietrzników, które powinny być wyprowadzone na dach, a nie na strych. Wskazano również na konieczność sprawdzenia odpowietrzenia szamba, które może wpływać na funkcjonowanie całej instalacji. Proponowano instalację napowietrzaczy, takich jak zawory jednokierunkowe, które mogą pomóc w rozwiązaniu problemu. Ostatecznie, użytkownik potwierdził, że zainstalowanie kominka odpowietrzającego nad dachem oraz napowietrzaczy na umywalkach rozwiązało jego problemy z kanalizacją.

Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA