logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 508 2015 - Moduł StartStop, czy można usunąć?

Adix3 23 Wrz 2024 08:50 2856 7
REKLAMA
  • #1 21236075
    Adix3
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Cześć.
    Mam Peugeot 508 sedan z 2015 roku (polift). Chciałem domontować fabryczne Webasto. Kupiłem używkę i dokompletowałęm to co potrzeba. Przyszła pora na montaż, zdejmuję przedni zderzak w moim oczom ukazuje się moduł Start&Stop w miejscu gdzie powinno iść Webasto. Konkretnie w tym miejscu:

Peugeot 508 2015 - Moduł StartStop, czy można usunąć? Peugeot 508 2015 - Moduł StartStop, czy można usunąć?

Może ktoś się będzie orientować - czy da radę "wywalić" ten moduł? To kwestia jego zdemontowania połączenia kilku kabli i wyprogramowania? Mam interfejs Diagbox jak coś. Czy raczej nie idzie go ruszyć i musi zostać?
  • REKLAMA
  • #2 21236090
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2634
    Nie lepiej poprostu przedłużyć wiązkę i przenieść w inne miejsce?
  • REKLAMA
  • #3 21236123
    Adix3
    Poziom 13  
    spinacz napisał:
    Nie lepiej poprostu przedłużyć wiązkę i przenieść w inne miejsce?

W sumie może i to dobry pomysł. Tylko obawiam się, że nie będę miał gdzie tego zmieścić. Ale się rozejrzę jeszcze.

A czy ktoś ma może dostęp do schematów elektrycznych Peugeot 508 i mógłby podzielić się fragmentem jak ten moduł jest połączony?
  • REKLAMA
  • #5 21236803
    Adix3
    Poziom 13  
    melas napisał:
    Potrzebna jest ingerencja w oprogramowanie sterownika silnika żeby usunąć S/S

A orientujesz się czy to sprowadza się do wyłączenia opcji S&S w tym sterowniku przez diagboxa, czy może trzeba wgrywać zupełnie inny soft?

Coś mi się jeszcze obiło, że chyba też trzeba by zmienić alternator na jakiś inny wtedy?

Ehh... Czyli za dużo zachodu aby to wywalić. Pozostaje przełożyć w inne miejsce albo odpuścić Webasto :/
  • REKLAMA
  • #6 21243468
    Franek k
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Cześć. Byłby ktoś w stanie mi wytłumaczyć po co tu jest taki duży kondensator? Co on ma za zadanie robić?
  • #7 21260779
    Kamil 1
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Hej
    Ktoś mi może powiedzieć co trzeba zmienić w sterowniku sinika aby usunąć ten moduł. Też będę chciał się go pozbyć
  • #8 21277358
    Adix3
    Poziom 13  
    Franek k napisał:
    Cześć. Byłby ktoś w stanie mi wytłumaczyć po co tu jest taki duży kondensator? Co on ma za zadanie robić?

To działa jakoś tak, że ten kondensator jest wpinany w szereg z aku podczas rozruchu silnika. Przez to zwiększa się napięcie gdzieś do 18V.

Kurde ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje ma temat demontażu tego modułu. Może ktoś jest tu kto siedzi w układach Start&Stop? W diagboxie jak wejdę w sterownik silnika i wybiorę telekodowanie to mam coś takiego
    Zdjęcie ekranu z oprogramowaniem diagnostycznym samochodu pokazującym parametry silnika i alternatora.

Zastanawiam się czy zmiana klasy alternatora z odwracalnego na jakiś inny - zwykły spowoduje, że sterownik silnika przestanie wymagać modułu Start&Stop? Tylko, że tutaj nie mogę edytować tych parametrów - są na szaro, a u góry jest "DCM62 Odczyt" co sugeruje, że zapis robi się jakoś inaczej. Te parametry da się zmienić przez diagboxa czy może trzeba mieć jakiś specjalny komputer do chip tuningu?
    Jedyne co mogłem zrobić to w BSI i w jakimś innym jeszcze kalkulatorze (moduł zarządzania silnikiem, czy jakoś tak) ustawić że, samochód nie jest wyposażony w Start&Stop oraz coś tam jeszcze o alternatorze było. Wtedy przestała być aktywny przycisk "Eco off" w schowku, ale gdy jechałem autem i się zatrzymałem to siknik nadal gasł z tym, że aby go odpalić musiałem ustawić skrzynię w pozycje R bo inaczej nie mogłem 😀
    Z ciekawości wypiąłem jeszcze wtyczkę z modułu Start&Stop (tą sygnałową z CAN/LIN) ale wtedy wywaliło Service na zegarach i usterkę silnika, a w diagbox pojawił się błąd "Brak komunikacji sterownika silnika z modułem Start&Stop" więc jeszcze tylko pozostało jakoś wywalić tę funkcję z sterownika silnika...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Peugeot 508 z 2015 roku i planuje zainstalować fabryczne Webasto, jednak napotyka na problem z modułem Start&Stop, który zajmuje miejsce przeznaczone na to urządzenie. Pojawia się pytanie, czy możliwe jest usunięcie modułu, co wymagałoby ingerencji w oprogramowanie sterownika silnika. W odpowiedziach sugerowane są różne podejścia, w tym przeniesienie modułu w inne miejsce oraz zmiana ustawień w Diagboxie. Użytkownicy dzielą się informacjami na temat kondensatora w układzie Start&Stop oraz trudności w edytowaniu parametrów sterownika. Wskazują również na potrzebę zmiany alternatora, aby usunąć moduł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA