logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer szumi i ekran robi się czarny podczas grania

bartoszwasylak 25 Wrz 2024 23:12 408 5
REKLAMA
  • #1 21239657
    bartoszwasylak
    Poziom 2  
    Od pewnego czasu mój komputer w różnych momentach dostaje ,,szału", zaczyna strasznie szumieć i jest czarny ekran. Mimo wszystko jednak dźwięk słyszę, ale i tak jestem zmuszony wyłączyć komputer. Na początku myślałem, że to wina źle ułożonych kabli i zdjąłem boczną ściankę, i problem ustąpił, ale tylko na 1 dzień. Gdy włączam Cyberpunk, to komputer, jak już go włączy, to wtedy właśnie dostaje tego ,,szału". Czy ktoś wie, co może być przyczyną? Poniżej wyślę też zdjęcia temperatur danych podzespołów.

Zrzut ekranu z pomiarami napięć i temperatur podzespołów komputera na płycie głównej ASRock H410M-HVS. Zrzut ekranu z oprogramowania monitorującego parametry procesora Intel Core i5 10400F. Zrzut ekranu z danymi temperatur i wykorzystania dysków twardych. Zrzut ekranu programu monitorującego dane karty graficznej NVIDIA GeForce GTX 1660.
  • REKLAMA
  • #2 21239757
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1607
    To nie są temperatury pod obciążeniem grą.
  • REKLAMA
  • #3 21239781
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2021
    Witam,
    jak sądzę ten "szal" to włączenie wentylacji na maksimum.
    To jest zapewne efekt zwiększonego zapotrzebowania na moc/podwyższenie temperatury.
    Podaj dokładną specyfikację komputera - wszystkie komponenty.
    Czy masz może "overclocking" karty graficznej czy procesora?
    Wspomniałeś, że robi się czarny ekran ale słyszysz dźwięk, czyli rozumiem, że karta grafiki się wyłącza ale "reszta" komputera działa nadal?
    Czy wentylatory/chłodzenie jest oryginalne? Coś modyfikowałeś?
    Co się stało, że działał a nagle pojawił się problem? Co zmieniłeś?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 21239963
    bartoszwasylak
    Poziom 2  
    >>21239781
    Karta graficzna - NVIDIA GTX 1660
    Procesor - Intel core i5-10400F
    Ram 16 GB Hyperx - niestety nie wiem jaka dokładnie
    Płyta główna - ASRock H410M-HVS

Niestety nie wiem co to overlocking

Tak reszta komputera nadal działa, gdy odkręciłem dzisiaj komputer to właśnie karta graficzna robiła ten szum

Tak wentylatory oraz chłodzenie jest orginalne nic nie modyffikowałem.

Jakis czas temu musiałem zachować pewne duże dane a robiłem reset komputera, dlatego po prostu odłączyłem dysk i pożniej znowu go podłączyłem. Wtedy zrobiłem lekki bałagan z kablami. Od tamtego czasu właśnie tak się dzieje.

Warto również wspomnieć, że dzisiaj jak włączałem komputer stało się to ponownie
    Pozdrawiam również
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21240063
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2021
    Witam,
    nie podałeś najważniejszego - zasilacz? A dyski jakie?
    Overclocking to "podkręcanie", czyli próba wyciśnięcia więcej z karty graficznej czy procesora przez zmianę parametrów jego pracy.
    Skoro wiesz od którego momentu coś zaczęło działać źle, to wiesz gdzie szukać, sprawdź wszystko, połącz poprawnie, usuń bałagan z kablami. Jednak samo odłączenie dysku, jeżeli było wykonane poprawnie i nie przy włączonym zasilaniu, nie powinno powodować problemów.
    Pozdrawiam
  • #6 21240539
    bartoszwasylak
    Poziom 2  
    Problem ustał, kabel był poluzowany. Dziękuję za pomoc!
REKLAMA