Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Seg CT2102a BU808DFI

Piko 09 Dec 2005 22:38 3362 6
    Piko
    Level 22  
    Witam wszystkich. Wpadł mi w ręce taki TV 21" z uszkodzonym BU jw. Sprawa prosta ..wymiana 9,1n/1,6kV i jeszcze taki 0,1u/250v . Zasilanie sprawdzone ..tętnien nie ma (prawie) ..nap 116 v na żarówce ..
    Chodzi o to że już jest wszystko ...nie widać nic odbiegającego od normy a BU ..się "gotuje".. kupiłem już inne z "blachą" 808DFI jeszcze mocniej się grzeją ..Czy to jest wina półprzewodników czy gdzieś w układzie coś jeszcze siedzi . Wiem że normalnie obwinia się impulsy sterujące ...i własnie może coś takiego być bo tu nie ma trafka (jak p.Bóg przykazał) tylko jakieś wynalazki..Co Wy na to ? Pozdrawiam Piko.
    kilork
    Level 17  
    Witam! Miałem podobny tel. też z grzej. BU808 (chyba Clatronic)i co pamiętam przyczyna była chyba w obwodzie wzmaczniacza impulsów H - czy tam gdzieś nie ma elektrolitu coś koło 47µ? Powodzenia
    stereoo
    Level 23  
    Witam!
    czytałem w którymś poscie o rezystorze 10k miedzy baze a kolektor (tranzyat sterujacy linii)STX112
    zrobiłem tak w jednym przypadku i TV działa juz dłuzszy czas.
    Ta zmiana konstrukcyjna jest zreszta zalecana przez producenta.
    BHenryk
    Level 22  
    witam prawdopodobnie impuls sterujacy jest rozciagnięty w czasie pwoduje powolne zatykanie tranzystora i z tad wzrost temp Bu dbierz dokładnie punkty pracy tranzystora sterujacego pozdrawiam
    Piko
    Level 22  
    I tak właśnie jest ..już wymiana elektrolita 10u/ 50V się przyczyniła do tego że spadła temp..(tzn wydłużył się czas mocnego nagrzewania ale dałem na początek 47u a potem nawet 100u). Rezystor 10 k dodałem ..ale nie widzę odczuwalnej różnicy ..Tuż przed bazą jest chyba dławiczek ..a od strony tranzystora sterującego jest 33R do masy..Bedę walczył dalej i chodź telewizor potrafi samodzielnie chodzić prawie godzinę ..to skąpy kawałek metalowej blaszki jako radiatora nie bardzo idzie palcami ścisnąć a chyba tak nie powinno być ..Narazie dziękuję za pomoc. Piko.
    Richi
    Level 39  
    Na początek jest to chassis 11AK30 Vestela.
    Czy sprawdzałeś wygląd impulsu sterującego H-OUT ??
    Zobacz też czy czasem napięcie zasilania stopnia sterującego Q601 nie dochodzą zakłócenia, chodzi o napięcie +14V a pomiar na C645.

Co do zastosowania rezystora w bazie Q601 to żeczywiście jest to zalecenie producenta w wypadku gdy uszkadzał się często Q603 (BU808) z nieznanych przyczyn.
    Piko
    Level 22  
    Dziękuję za sugestie. Napewno coś w tym wszystkim jest . Richi przebieg ogladałem - nie widać jakiś widocznych efektów.Napiecie te 14 V jak piszesz jest prawie gładkie . Elektrolit filtrujacy stoi tuż przy tranzystorku sterującym. Wymieniłem na wszelki wypadek. Ale największy wpływ miała wymiana tranzystora na inny. Rezystor w bazie zostawiłem skoro tak mówicie , napewno nie zaszkodzi a pomóc może, zwłaszcza że padło sformułowanie zastosować kiedy nie wiadomo co jest przyczyną uszkodzenia BU. W moim przypadku podejrzewam że temperatura , bo tranzystor nie miał pełnego zwarcia a jakieś dziwne przejścia..a na nim nie było śladu pasty odprowadzającej ciepło. Radiator - malutka stalowa blaszka ..
    Dobra ważne że działa i jest ok.. Tranzystor a tranzystor to duża różnica ..zwłaszcza że nawet się nie zorientowałem gdy kupywałem BU808DFI (z blachą nie izolowany) gdzie w nazwie literka F oznacza że ma być izolowany .. Tak więc temat zamykam i dziękuję za współpracę . Pozdrawiam Piko.