Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

''syczące'' cewki na płycie głównej

Damnian 10 Dec 2005 00:14 1727 4
    Damnian
    Level 34  
    Witam..ostatnio zauważyłem, że mój komputer wydaje dość dziwne dźwięki, rytmiczne i jednostajne....najczęściej przy oglądaniu filmów lub graniu (ogólnie przy obciążeniu) ....ściągnełem obudowę....na początku zaintersowały mnie kondensatory, bo wyczytałem, że złużyte wydają podobne dźwięki...''syczenie'' ...są idealne. Jakoś tak instynktownie dotknełem cewki ..i co najlepsze wydawany dźwięk zmienił się....więc lekko ją docisnąłem....i dźwięk prawie zupełnie zaniknął. Diagnoza: trzeszczące...albo kto jak chce syczące cewki. Jak można temu zapobiec i dlaczego tak się dzieje?

płyta MSI KT6V....ma niecałe pół roku.

pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi ;)
    kazmod
    Level 21  
    Prawdopodobnie ta cewka drga pod wplywem sil od pradu. Jak chcesz to mozesz ja pokryc np. epoksydem. Jezeli jest na gwarancji to jednak ryzykujesz.
    kaz

Dodano po 1 [minuty]:

Prawdopodobnie ta cewka drga pod wplywem sil od pradu. Jak chcesz to mozesz ja pokryc np. epoksydem. Jezeli jest na gwarancji to jednak ryzykujesz. Druga mozliwosc to przebicia, tylko skad w komputerze tak wysokie napiecia. Cewki sycza jezeli maja miejsce wyladownia.
    kaz
    kila
    Level 17  
    cewka Ci syczy bo ma juz swoje lata. Sposobem na naprawienie tego jest zanurzenie jej na moment w lakierze do transforamtorow i pozostawienie jej na 24h do wyschniecia... Tylko czy bedzie Ci sie chcialo je wylutowywac ;)
    Damnian
    Level 34  
    kila wrote:
    cewka Ci syczy bo ma juz swoje lata
    płyta ma ok...pół roku ;) ....w każdym bądz razie dziękuje za zainteresowanie, głównie chodziło o to, czy przez to nie będzie działo się coś złego..pozdrawiam ;)
    kila
    Level 17  
    w najgorszym wypadku mozesz dostac nerwicy spowodowanej halasliwym dzwiekiem i mozesz wyzucic komputer przez okno. Nic innego w tym momencie nie grozi :)
    A co do cewki. Plyta mozze i ma pol roku ale cewka moze miec wiecej ;) pozdrawiam!