logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saunier Duval Thelia Condens - ciągła praca pieca mimo wysokiej temperatury?

Przemasss91 05 Paź 2024 12:03 2049 15
REKLAMA
  • #1 21251199
    Przemasss91
    Poziom 3  
    Witam.

Mam piec kondensacyjny Saunier Duval Thelia Condens ze sterownikiem pogodowym i regulatorem mipro. 2 kondygnacje, 2 rozdzielacze po 6 pętli. Obydwa rozdzielacze z zaworami mieszającymi 3D i pompami obiegowymi. Dom dobrze ocieplony, podczas niskich temperatur w ostatnim czasie w nocy temperatura spadała o 0,5 stopnia, max 1. Fakt, że wiatrołap i garaż trochę odstają z temperaturą, a jest tam po 1 pętli. Pętle z tego, co pamiętam, jak mówił deweloper, krótkie do 50m. Niestety głupi byłem, nie spisywałem takich rzeczy.

Dwa dni temu załączyłem podłogówkę, a w ten sam dzień piec miał zrobiony serwis.

Do rzeczy, mam wrażenie, że ten kocioł cały czas chodzi. Z racji niewygodnych temperatur dla pogodówki, czyli te około 15 stopni na zewnątrz w dzień, krzywą grzewczą nastawiłem na 21,5, a nachylenie mam 0.35. W tym momencie, jak piszę, temp wyświetlana na regulatorze to 23,5 stopnia (słońce ładnie daje, w miarę duże okna). Mimo to, co nie spojrzę na piec, to działa podłogówka, a na wyświetlaczu temperatura 25 stopni. Rotametrami na razie eksperymentuję, ale tam, gdzie chcę cieplej (łazienka), ustawiłem 1.5 litra, tam, gdzie chcę, żeby coś podgrzało, to 1l, a w miejscach jak garaż, wiatrołap, sypialnia dałem 0.5l. Sprawdzałem kamerką termowizyjną i wydaje się, że pętle są równomiernie i prawidłowo rozgrzane, więc wykluczam zapowietrzenie. W nocy od 21 do 7 mam ustawiony początek krzywej grzewczej na 18 stopni, a i tak, jak patrzyłem wieczorem na piec, to też dawał te 24-25 stopni.

Patrząc na zużycie gazu, mam wrażenie, że w tym tempie dużo wyjdzie za miesiąc, a mamy przecież jeszcze tylko lekko chłodno na dworze.

Jak dobrze rozumiem, piec powinien reagować na podstawie krzywej (czyli temp na zewnątrz i wewnątrz) oraz brać pod uwagę temp wody na powrocie? Proszę o potwierdzenie, żebym to rozumiał. Czemu w takim razie, jeżeli temp na regulatorze wskazuje 23.5, to on dalej działa? Czy mogę mieć coś nieprawidłowo jeszcze ustawione w ustawieniach regulatora? Albo jakiś termostat jest uszkodzony, np. na powrocie (jeżeli jest tam w ogóle jakiś)? A może po prostu tak to ma działać i jeżeli najbliższe dni podczas jesieni są cieplejsze i słoneczne, to wyłączać ogrzewanie? Wprowadziliśmy się w połowie kwietnia, dom był ogrzewany od stycznia, ale kompletnie bez nadzoru i na niskich temperaturach, aby można było go wykańczać. Przy wprowadzeniu musieliśmy od razu podgrzać, bo było chłodno i również miałem wrażenie, że grzałoby w nieskończoność, bo dobijało do 24 stopni i dalej podłogówka grzała, ale wtedy powiedziałem sobie pierwsze koty za płoty i poczekam na sezon grzewczy ;)
  • REKLAMA
  • #2 21251285
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3287
    Dlaczego nie poszedłeś w regulatory i zawory na listwie na poszczególne pomieszczenia?

A co twojego problemu gdzie masz pomiar temperatury w domu. To ona załącza kocioł a krzywa powinna sterować tylko mocą kotła.

Najlepsze starowanie to osobne załączanie pętli z regulatorów pomieszczeniach. Zbieranie tych sygnałów i jeśli jakiś regulator żąda grzania załączanie kotła plus zostawienie najbardziej energochłonnych obwodów (np łazienka ) otwartych na stałe (czyli grzeje zawsze jak któryś regulator chce grzania) do tego pompa obiegowa z opcja utrzymywania stałego ciśnienia na wyjściu (zmienia wydajność w zależności od otwartych pętli). Kocioł podłączony przez sprzęgło tak by nie męczyć pompki kotła a sprzęgło dobrane pojemnościowo tak by robiło lub nie za mały bufor ciepła. Wtedy krzywa tylko odpowiada za temperaturę wody na obiegi (wiadomo im niższa tym sprawność kotła rośnie - mniej ciepła ucieka w spaliny). Można dać przed listwą zawór trójdrożny z kapilarą ale to wtedy jak chcemy kotłem wyżej grzać CWU bo tego wymagają ręcznikowe czy opcjonalne grzejniki zwykłe (powyżej 35 C i ograniczać wtedy temperaturę na podłogówkę).
  • REKLAMA
  • #3 21251324
    Przemasss91
    Poziom 3  
    Tak wiem, ze istnieją takie rozwiązania, ale jak wspominałem, dom był kupiony nowy i na ten moment podjąłem decyzje, ze popróbuje na tym co jest (bo jest tez dużo opinii, ze wcale te zautomytozawane regulowanie na termostatach nie jest o niebo lepsze). Szczerze mówiąc nie wiem gdzie dokładnie jest umiejscowiony termometr od regulatora, ale skoro widzę na nim temperaturę 23,5 to czy ma to jakieś znaczenie? Tak jak wspomniałem, w nocy mam ustawione zejście początku krzywej do 18 a i tak na kotle jest cały czas 24-25 stopni. Jak jestem w łazience to rzucam na niego okiem i cały czas jest załączony. W sumie przypomniałem sobie, ze raz zrobiłem test i początek krzywej na noc ustawiłem na 10 i rzeczywiście się wyłączył. Bardzo bym prosił o jakas podpowiedz w stosunku do mojej instalacji. Jak będzie stały problem w tym sezonie z tym ogrzewaniem to będę myślał o rozbudowaniu systemu.
  • #4 21251333
    sigwa18
    Poziom 43  
    To pierwsze znajdź skąd bierze temperaturę w domu.

PS Jest lepsze bo grzejesz tam gdzie potrzeba ciepła. Przykład południe na zewnątrz -10 słońce pięknie świeci. Nie potrzebujesz grzać pokoi z oknami na południe bo je dogrzeje słońce a pokoje bez okien na południe. Jak dasz czujnik do południowych pokoi to masz za zimno na północnych jak na północne to grzejesz niepotrzebnie południowe. Kocioł będzie się załączał gdy temperatura zmierzona w domu wyjedzie na krzywej poniżej aktualnej temperatury na kotle co jest bez sensu.
  • REKLAMA
  • #5 21251462
    Przemasss91
    Poziom 3  
    Myślałem, ze to podchwytliwe pytanie ale przecież pomiar temp musi być w regulatorze, wiec jest w holu miedzy wiatrołapem a salonem z kuchnia na parterze na wys około 150 cm.

Może inaczej podejde do tematu. Ja to rozumiem tak, ze krzywa grzewcza bierze pod uwagę temp zewnętrzna i na tej podstawie kocioł decyduje o mocy grzania co przekłada się na temperaturę wody podanej na podłogówkę. Dodatkowo rotametrami można ustawiać przepływ co będzie powodować większe grzanie bądź mniejsze w danym pomieszczeniu. Podstawę krzywej grzewczej warto zwiększać gdy na zewnątrz są wyższe temp i chcemy podgrzać a jej nachylenie w momencie niskich temp na zewnątrz w momencie jak chcemy mieć cieplej bądź chłodniej. Teraz jeżeli u mnie przy 15 stopniach na zewnątrz mam ustawiona podstawę krzywej na 21.5 a nachylenie 0.35 to wg wykresu rzeczywiście zgadza się, ze temp wody z kotła powinna wychodzić 24-25. Ale czemu nie odcina grzania skoro na regulatorze odczyt temp w pomieszczeniu jest 23.5?
  • #6 21251599
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 631
    A ten regulator to w ogóle cos reguluje, czy wisi tam tylko do ozdoby jako termometr pokojowy? Jeżeli to jest na prawdę regulator to jaką ma zadaną temperaturę?
  • #7 21251732
    Przemasss91
    Poziom 3  
    Nie No regulator mipro6 Saunier Duval. Z piecem jest normalnie połączony bo na początku były różne testy i piec reaguje na parametry. Temp zadana to 21.5
  • REKLAMA
  • #8 21251748
    sorier
    Poziom 30  
    Zadana 21,5 a przy 23,5 wciąż grzeje? Czegoś ten sterownik nie ogarnia. Dziwne, że po przebiciu o 2st.C wciąż grzeje. Może w menu jest jakaś opcja którą ktoś opacznie zrozumiał i ustawił jak mu sie wydawało
  • #9 21251776
    sigwa18
    Poziom 43  
    Pytanie na ile ustawiona histereza.
  • #10 21251788
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    w menu instalatora grzebałeś tego sterownika?
  • #11 21251805
    Przemasss91
    Poziom 3  
    Tak coś tam grzebałem, m.in. krzywa grzewcza tylko tam można zmienić. Resztę ustawień uważam, że mam prawidłowo, bo czytałem na necie i w instrukcji, co oznaczają. Oczywiście że może być coś nie tak wybrane/zmienione, ale właśnie o to m.in. pytam, co to może być.

Z drugiej strony pytanie padło, jaka mam temperaturę zadaną. Z tego co czytałem wcześniej, to w tego typu regulatorach nie ma czegoś takiego jak temp. zadana, jest to tylko przesunięcie początku wykresu krzywej grzewczej. W każdym razie mam na 21.5.
  • Pomocny post
    #12 21251834
    sorier
    Poziom 30  
    To jest temperatura zadana:
    Wyświetlacz z ustawieniami temperatury, pokazujący temperaturę zadaną 20 stopni.
  • Pomocny post
    #13 21251840
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 314
    Fabrycznie ten sterownik ma ustawione wyłączenie wpływu czujnika temp pokojowej. Jeżeli uda się wypracować optymalną krzywą to nie jest on konieczny. Można go aktywować w menu instalatora w punkcie "Korekta temp zewn" zamiast Brak wybrać Termostat.
  • #14 21251875
    Przemasss91
    Poziom 3  
    Sorier, tak tutaj mam 21.5.

kz61, czyli dla testów, jak wybiorę termostat, to piec nie powinien grzać, jak temp na regulatorze wskaże 21.5?

Edit. Ok, po ustawieniu na termostat piec od razu się wyłączył.

Dziękuję bardzo! Teraz pozostają mi testy przy niższych temperaturach na rotametrach itd.
  • #15 21255332
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    Tak jak kz61 pisał - w tym regulatorze jest kilka trybów pracy do ustawienia.
    Mnie tylko zastanawia początek twojego opisu instalacji:
    2 kondygnacje, 2 rozdzielacze po 6 pętli. Obydwa rozdzielacze z zaworami mieszającymi 3D i pompami obiegowymi
    Po co rozdzielacze z pompami i zaworami 3-d?
    Jak jest wykonane zasilenie i powrót do tych rozdzielaczy?
    Jedno wspólne i gdzieś rozchodzi się na dwa rozdzielacze?
    Czy jest sprzęgło hydrauliczne i dwa osobne "piony" do rozdzielaczy?
    Czy w całym domu jest tylko podłogówka?
    Czy są jakieś grzejniki?
    Zrób zdjęcie jak jest podłączony kocioł.
  • #16 21255936
    Przemasss91
    Poziom 3  
    >>21255332

Nie ma mnie obecnie na miejscu, więc opiszę.

Ciężko mi powiedzieć, czemu tak a nie inaczej - dom kupiony od dewelopera. Zasilanie jest jedno wspólne dla dwóch kondygnacji i gdzieś niedaleko pieca rozchodzi się na górę i dolną kondygnację.
    Nie ma sprzęgła.
    W łazience na górze jest grzejnik również z grzałką elektryczną. Podłączony jest do tej samej pętli co łazienka. Reszta pomieszczeń tylko podłogówka.

Domyślam się, że to będzie ciężko ustawić, aby góra i dół sensownie chodziły.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada piec kondensacyjny Saunier Duval Thelia Condens z regulatorem pogodowym Mipro, który nie wyłącza się mimo osiągnięcia zadanej temperatury 21,5°C, gdy temperatura w pomieszczeniu wynosi 23,5°C. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące ustawień krzywej grzewczej, lokalizacji czujnika temperatury oraz możliwości poprawy efektywności systemu grzewczego poprzez zastosowanie termostatów w poszczególnych pomieszczeniach. Użytkownik zauważył, że piec działa nieprzerwanie, co może być spowodowane nieprawidłowym ustawieniem histerezy lub brakiem aktywacji czujnika temperatury w regulatorze. Po zmianie ustawień na tryb termostatu piec przestał grzać, co sugeruje, że problem leżał w konfiguracji regulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA