logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EIV744 Slim-fit Błąd E8E822 na płycie indukcyjnej - co sprawdzić?

uisic 13 Paź 2024 16:44 1791 11
  • #1 21261599
    uisic
    Poziom 8  
    Dzień dobry,
    mam problem z kupioną ~3 lata temu płytą indukcyjną Electrolux Slim-fit EIV744 71cm (https://www.euro.com.pl/plyty-do-zabudowy/electrolux-eiv744.bhtml).

Tabliczka znamionowa płyty indukcyjnej Electrolux Slim-fit EIV744 z danymi technicznymi

Problem pojawiał się po włączeniu płyty, gdy próbowałem ustawić moc grzania po kilku sec zaczął się wyświetlać komunikat o błędzie: E8/E822. Na internecie znalazłem artykuł o tym błędzie (https://www.electrolux.pl/support/support-articles/gotowanie/plyty-do-zabudowy/plyta-grzejna-wyswietla-komunikat-o-bledzie-e8e822/), w którym opisali jakie działania należy podjąć t.:

Kod błędu E8 lub podobny może mieć następujące przyczyny:
    1. W przypadku nowej instalacji: Płyta grzewcza została nieprawidłowo podłączona do sieci elektrycznej. (Błąd pojawił się po ~3 latach więc wykluczyłem te rozwiązanie).
    2. Urządzenie działało prawidłowo, ale po pewnym czasie użytkowania pojawił się błąd E8: Płyta grzewcza sygnalizuje błąd elektroniki sterowania. Uruchom ponownie płytę grzewczą i sprawdź, czy po ponownym włączeniu działa prawidłowo. (Odłączyłem płytę z zasilania kilkukrotnie od kilku min do kilku godzin i za każdym razem efektu nie było, te rozwiązanie nie pomogło).

Znalazłem również film na YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=GVWVOpQN1Yo&ab_channel=EPLATV) oraz artykuł na forum z podobnym problemem (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3920597.html) postanowiłem więc rozkręcić tę płytę (i tak gwarancji już nie mam).

Po rozkręceniu płyta wygląda tak:
    Wnętrze płyty indukcyjnej Electrolux Slim-fit EIV744

Płyta zieloną prawej strony sekcji grzania wygląda tak:
    Zielona płytka drukowana z elementami elektronicznymi. Płytka drukowana z elementami elektronicznymi na zielonym tle Zielona płytka drukowana z komponentami elektronicznymi. Zbliżenie na zieloną płytkę drukowaną płyty indukcyjnej Electrolux, widoczne ścieżki i komponenty elektroniczne.

Płyta zieloną lewej strony sekcji grzania wygląda tak:
    Zielona płytka drukowana z drobnymi elementami elektronicznymi Zielona płytka drukowana z elementami elektronicznymi Zbliżenie na zieloną płytkę drukowaną z komponentami elektronicznymi. Płytka drukowana z widocznymi ścieżkami i lutowaniami.

Płytka zielona panelu sterowania po lewej stronie wygląda tak:
    Obwód drukowany wewnątrz płyty indukcyjnej Electrolux

Nie znalazłem nic co wzbudziło mój niepokój (jednak nie znam się za bardzo na elektronice). Czy ktoś z Was ma jakikolwiek pomysł gdzie może leżeć problem? Płyta nie reaguje już na nic (nie włącza się).
  • #2 21261611
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Ocena: 687
    Witaj we współczesnym świecie. Miałem podobny przypadek ale z płytą Whiripoola.
    Możesz wymienić płytę sterownika, ale czy jest sens ? to już pytanie do Ciebie. Ja kupiłem nową płytę najtańsze Beko, dokupiłem 5 lat ubezpieczenia i niech się teraz inni martwią jak padnie.
  • #3 21261631
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1579
    Połowa płyty działa właściwie?
  • #4 21261636
    uisic
    Poziom 8  
    Czyli na zielonej płytce odpowiedzialnej za sterowanie jest coś nie tak? Zauważyłem na niej wyciek, ale myślałem, że to kefalonia po poprawce w lutowaniu? Czy się mylę? Po czym zauważyłeś, że z płytką jest coś nie tak?

Zielona płytka drukowana z widocznym kondensatorem i śladami cieczy.

Dodano po 1 [minuty]:

AsReeX napisał:
    Połowa płyty działa właściwie?

>>21261631 Ta, na początku tak było, że prawa strona nie grzała. Teraz już nie da się jej nawet włączyć.
  • #5 21261642
    AsReeX
    Poziom 40  
    Powtórzę pytanie czy połowa płyty działa właściwie?

uisic napisał:
    Czy się mylę? Po czym zauważyłeś, że z płytką jest coś nie tak?

Kolega wyżej to co najwyżej chciał wyrazić swoje zażenowanie marką Whirlpool, bo merytorycznie słabo xD

... a kupił sobie jeszcze większe g* ^^

+ Autorze
    uisic napisał:
    Po rozkręceniu płytę wygląda tak:

Chyba mylisz strony płyty .. interfejs ma być z dołu.
  • #6 21261658
    uisic
    Poziom 8  
    AsReeX napisał:
    Powtórzę pytanie, czy połowa płyty działa właściwie?

Odpowiem bardziej szczegółowo. Na początku po uruchomieniu płyty pojawiał się błąd E8/E822. Po odblokowaniu płyty błąd ten znikał. Prawa strona od tego czasu nie działała (po ustawieniu naczynia na prawej stronie płyta wyświetlała F i nie grzała), naczynia grzaliśmy tylko na lewej stronie. Po 4 dniach po uruchomieniu płyty płyta wydała elektroniczny dźwięk, czuć było "spalony" zapach i od tego momentu już się nie włączała.

Dodano po 2 [minuty]:

AsReeX napisał:
    Chyba mylisz strony płyty .. interfejs ma być z dołu.

Poprawiłem orientacje zdjęcia.
  • #7 21261664
    AsReeX
    Poziom 40  
    Hymm
    1. Napięcie w sieci jest?
    2. Zamień zworkę BC001 / BC005 - jest na jednym z modułów indukcyjnych (przełóż na drugi i uruchom) xD

Trochę dziwne żeby poszły oby hob'y na raz ^^
  • #8 21261676
    uisic
    Poziom 8  
    AsReeX napisał:
    Hymm
    1. Napięcie w sieci jest?
    2. Zamień zworkę BC001 / BC005 - jest na jednym z modułów indukcyjnych (przełóż na drugi i uruchom) xD

Trochę dziwne żeby poszły oby hob'y na raz ^^

1. Jest sprawdzałem miernikiem. Na obu fazach + na powrocie (niebieski) jest napięcie.
    2. Mógłbyś być bardziej szczegółowy (nie jestem elektrykiem) który element na płycie to ta zworka?

Widok wnętrza urządzenia elektronicznego z wieloma komponentami na płytce drukowanej.

W tym momencie płyta w ogóle nie chce się uruchomić, także czy z zieloną płytą odpowiedzialną za sterowanie nie powinno być coś nie tak?
  • #9 21261710
    AsReeX
    Poziom 40  
    uisic napisał:
    Na obu fazach + na powrocie (niebieski) jest napięcie.

Heh na niebieskim to akurat się nie powinno świecić ... zero się nie upaliło?

uisic napisał:
    2. Mógłbyś być bardziej szczegółowy (nie jestem elektrykiem) który element na płycie to ta zworka?

Zbliżenie na płytkę elektroniczną z przewodami i złączami.

Ja też nie .. na jednej z płyt (pod przewodami).
  • #10 21264208
    uisic
    Poziom 8  
    Hej,
    okazało się, że wina leży w instalacji. Na niebieskim przewodzie było napięcie. Sprawdziłem miernikiem napięcie, przykładając do przewodów: brązowego (faza) oraz niebieskiego (neutralnego) wynik wynosił ~20V zamiast 230V, przykładając do przewodów czarny (faza) oraz niebieski (neutralny) wynik wynosił ~100V.

Sprawdziłem, jak leci instalacja. Znalazłem ją pod meblami, wyglądała tak:

Zbliżenie na kable elektryczne z gołymi końcówkami pod meblami. Uszkodzone przewody elektryczne w ręce Izolacja z przewodu z uszkodzeniem na blacie. Szybkozłączki (wago) użyte do połączenia przewodów elektrycznych.

Uciąłem stare przewody i połączyłem je na nowo szybkozłączkami (wago).

Połączenia przewodów elektrycznych pod meblami z użyciem szybkozłączek Wago.

I wszystko działa.
  • #11 21266102
    Matheu
    Poziom 25  
    Ocena: 300
    Hej Kolego,
    prosiłem o odblokowanie tematu, bo zobaczyłem (ostatnia fotka):
    - naprawiłeś/ odświeżyłeś połączenie, są założone złączki Wago
    - połączenie przewodów jest na dnie szafki
    - na przewodzie (w białej izolacji) są wyraźne zacieki/ osady z wody, tak jakby - przez długi czas/ wielokrotnie- lała się tam woda+jakiś detergent.
    -> szybka korozja znowu

To jest za zlewem? obok zmywarki?
    1) uszczelnij połączenie rur wodnych, ścianki za zlewozmywakiem (???), aby ograniczyć rozlewanie wody
    2) poszczególne złączki Wago możesz ciasno owiń taśmą izolacyjną- ograniczy to dostęp wilgoci/ mgiełki wodnej
    2) podnieś przewody z dna szafki, złącze możesz zamocować np puszka przymocowana do bocznej ścianki szafki np 20..30cm ponad dnem szafki
    pozdrówka- Maciek
  • #12 21266146
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 526
    @uisic Ten typ złączek poprzednich i nowych nie służy do połączeń przewodów typu linka, a takim przewodem jest ten przyłączeniowy od płyty. Nawet stosując tulejki na przewód elastyczny może być problem z właściwym połączeniem. Poza tym na zdjęciu nie widać, żeby żyły weszły do końca i jeżeli tak jest, to sytuacja się powtórzy, i ze złączki nie powinny wystawać odizolowane przewody. Należy odizolować na ok. 11-12 mm i włożyć do końca. Najlepiej użyć Wago 221 i schować złącze w puszce na ścianie zachowując szczelność. Widoczne złączki elektryczne z przewodami, jedna z nich jest zaznaczona na czerwono.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z płytą indukcyjną Electrolux EIV744, która po trzech latach użytkowania zaczęła wyświetlać błąd E8/E822. Po wstępnej diagnostyce, w tym sprawdzeniu napięcia w instalacji elektrycznej, okazało się, że problem leży w instalacji, a nie w samej płycie. Użytkownik zidentyfikował niskie napięcie na przewodach, co wskazywało na uszkodzenie instalacji. Po naprawie połączeń elektrycznych, płyta zaczęła działać poprawnie. W dyskusji poruszono również kwestie związane z ewentualną wymianą płyty sterownika oraz zalecenia dotyczące zabezpieczenia połączeń przed wilgocią.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA