logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić talerze i głowicę w Seagate ST32122A bez pełnej elektroniki?

rafekg 10 Gru 2005 13:46 2572 13
  • #1 2070961
    rafekg
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam
    Pytanie może nie dokońca będzie tu pasować ale nie wiem gdzie je zadać, jakby co to proszę przenieść

Dorwałem stary dysk twardy i chciałbym z nigo zrobić coś w stylu modelu jak działa. Tzn na celu mam zamiar zrobić obudowę z pleksy i do niej wrzucić tylko tależe i głowice, tak żeby możnabyło zobaczyć jak wygląda w środku. Chciałbym też żeby talerze się obracały i głowica poruszała. Tutaj moje pytanie: Jakim napięciem wprowadzić w ruch silniczek z talerzami i jak zrobić żeby głowica poruszała sie po powierzchni talerzy. Dodam że nie chciałbym używać całej elektroniki z dysku lub ograniczyć ją do minimum. Dysk to Seagate ST32122A (pojemność 2Gb, wyprodukowany w '97 lub '98r)

Pozdrawiam
  • #2 2071006
    zonkil
    Poziom 31  
    Ocena: 346
    Nie uruchomisz dysku bez elektroniki. Talerze napędzane są silnikiem krokowym!
  • #4 2071290
    zonkil
    Poziom 31  
    Ocena: 346
    Nie uruchomisz ponieważ na płytce jest sterownik silnika krokowego a bez tego silnik nie ruszy!
  • #5 2071864
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    poczytaj sobie to

Moderowany przez jankolo:

O ile mi wiadomo, to na kopiowanie stron z czasopisma EdW jak i na publiczne rozpowszechnianie kopii należy mieć zgodę redakcji na piśmie. W każdym innym przypadku jest to naruszenie ustawy o prawach autorskich. Kopie stron z forum usuwam. Informuję, że były to strony 25-26 z Elektroniki dla Wszystkich, marzec 2001. Następne umieszczenie na forum takich materiałów zostanie "uhonorowane" ostrzeżeniem.

• #6 2071939
    skitraszacz
    Poziom 12  
    rafekg

Jeżeli nie chcesz żeby było widać elektronikę (bo bez niej raczej a nawet na pewno nie uruchomisz :] ) to zrób po prostu podwójne dno na wierzch ustaw to co ma być widoczne a pod spodem elektronika i wystaw tylko same kabelki które tez można zawsze gdzieś tam schować :] Jeśli chodzi o głowice żeby się poruszała w te i z powrotem hmmm…. Nie jestem dobrym elektronikiem ale może jakiś malutki przerywacz który podłączyć pod napięcie do głowicy ?? (będzie załączał i rozłączał a zatem głowica będzie raz w lewo a raz w prawo chodzić ) tak bynajmniej mi się wydaje :/ ale sam nie wiem :]
  • #7 2072527
    jarysss
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    wez proste sterowanie silnikiem krokowym i po klopocie lub mozna przerobic na na silnik od CD-rom np mała przerobka i ok..............ale dysk i tak sie zatrze pochodzi moze 1 miesiac musi byc proznia w dysku bo wtedy glowice beda lezały na talezach, proznia powoduje ze glowice sie lekko podnasza i nie dotykaja tależy.........u mnie chodzil dysk 2 miesiace w sklepie zamkniety............i zatarł sie a tez byl zamkniety ale proznie stracil ktos dziure zrobił ..........po rozebraniu miał mase rys na talezu
  • #8 2072548
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Kolego jarysss, a od kiedy to w dysku jest próżnia? Czemu kolega bajki opowiada?
  • #9 2072549
    kazmod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    nie wiele to zmienia, ale talerz w hardzie napedzany jest nie silnikiem krokowym ale trzyfazowym. Jak ma trzy fazy pod reka, transformatorek tez trzyfazowy, to chyba f sieciowa bylaby dobra. Co do ramienia, to wystarczy maly prad trojkatny aby nim sterowac. Trzeba by dobrac jego wartosc, ale wydaje mi sie ze to bedzie gdzies w rzedu 100 mA
    Kazik
  • #10 2072847
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    W dysku nie ma prozni !!!!
    tam jest powietrze a dysk wirujac utrzymuje sie na poduszce powietrnej wlasnie
    W momecie jak ktos zrobil dziure dysk sie rozchermetyzowal i powpadaly paprochy miedzy glowice a talez i to one ci porysowaly talerze.
    Co do sterowania silnikiem od talerzy to mozna by poszukac na jakims modelarskim forum bo silniki krokowe (glownie z cdrom) sa pezez modelazy po przerobkach wykozystywane w modelach wiec musza miec tez opanowanie sterowanie takich uzadzonek.
    Jesli chodzi o sterowanie glowica to albo w bardzo bardzo starych dyskach byl do tego silnik krokowy, Albo cos co sie nazywa o ile mnie pamiec nie myli voice coil, jest magnes staly i cewka polaczona z ramieniem na ktorym jest glowica wydaje mi sie ze nalezalo by do tego zmontowac jakis generatorek i powinna sie glowica poruszac.
    Dysk przed zamknieciem nalezalo by w miare mozliwosci odpylic by sie to nie zajechalo moizna by tez zdematowac z ramienia glowice tak by pozostalo same ramie ktore nie bylo by w stanie zrobic kuku talerza a efekt poruszania bylby widoczny. Sama glowica jest w sumie bardzo mala i dociskana sprezynka i tu pojawia sie problem jesli zaczne sie glowica poruszac po talerzach znim dysk osiagnie odpowiednia predkoszc to nie bedzie pod glowica poduszki i ta bedzie rysowac talerze
  • #11 2072968
    Fikszyn
    Poziom 19  
    Ocena: 84
    Jako ciekawostkę dodam że średnia odległość głowicy od dysku wynosi 200mikm a dym z papierosa ma też 200mikm???
  • #12 2073079
    rafekg
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    >Tommy82< W tym dysku przy ramieniu jest trwały magnes a na koncu ramienia cewka
    Głowice jako samą głowice usune jesli ma zatrzec całość, samo poruszające sie ramie wystarczy
    Silniczek kręcący talerzami myśle że da sie wymienić na jakiś co nie potrzebował by sterowania
    Do poruszania ramienia to jaki konkretnie generatorek? - może jakiś schemat albo wskazówki?

Pozdrawiam
  • #14 2074291
    kazmod
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Musisz zrobic generator trojkata zmiennego napiecia o czestotliwosci np. 0.5 Hz. Prad powienienes okreslic w czasie prob, tak jak pisalem, mysle, ze to bedzie w granicach okolo 100 mA. Tam sa bardzo silne magnesy neodymowe. Usuwajac glowice musisz byc super delikatny. Raczej uwazam, ze nie uda sie ci tego zrobic. Silniki napedzajace talerze nie sa silnikami krokowymi a trojfazowymi z magnesami neodymowymi.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Seagate ST32122A nie może zostać uruchomiony bez oryginalnej elektroniki sterującej, ponieważ talerze napędzane są silnikiem trójfazowym z magnesami neodymowymi, a nie silnikiem krokowym. Sterownik silnika jest integralną częścią elektroniki na płytce i bez niego silnik nie ruszy. Głowica porusza się za pomocą ramienia z cewką i trwałym magnesem (voice coil), które wymaga sterowania prądem o kształcie trójkątnym i natężeniu około 100 mA, co można uzyskać za pomocą generatora napięcia trójkątnego o niskiej częstotliwości (np. 0,5 Hz). Próby zastąpienia silnika talerzy prostszym silnikiem bez sterowania są możliwe, lecz ryzykowne, gdyż dysk wymaga próżni (w rzeczywistości jest to powietrze utrzymujące głowice na poduszce powietrznej) i czystości, aby uniknąć uszkodzeń talerzy. Usunięcie samej głowicy i pozostawienie ramienia do ruchu jest możliwe, ale wymaga delikatności. Wskazano również źródła i schematy do sterowania silnikiem i ramieniem, jednak realizacja takiego projektu jest skomplikowana i wymaga zaawansowanej elektroniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA