logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Namierzanie skradzionego mini komputera po numerze seryjnym lub fakturze

transporting 20 Paź 2024 13:16 2580 21
REKLAMA
  • #1 21270329
    transporting
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Jestem szefem jednej z firm na Pomorzu. Do firmy kupiliśmy kilkanaście nowych mini komputerów, z których jeden został prawdopodobnie skradziony wraz z opakowaniem (nr seryjny itp). Komputery były bez dysku twardego, nigdy nieużywane. Czy istnieje możliwość, aby namierzyć lub sprawdzić aktywność w sieci po numerach z faktury lub numerze seryjnym?

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21270338
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21270345
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 863
    >>21270329 Jak kolega powyżej napisał. Nie ma takiej opcji. Takie rzeczy byłyby teoretycznie mozliwe, gdyby komputer posiadał jakiś soft który z czymś by się łaczył. Ale że brak dysku to żadnego softu mieć nie możesz. Ustaw sobie automatyczne wyszukoiwanie ogłoszeń na allegro/olx. Jak się pojawi taki kopmuter to dostaniesz powiadomiwnie. Na pewno jest taka opcja na allegro, czy na olx, nie wiem.
  • Pomocny post
    #4 21270350
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15461
    No a po adresach MAC kart sieciowych podobno potrafią znaleźć...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21270354
    IC_Current
    Ocena: 2499
    transporting napisał:
    Czy istnieje możliwość aby namierzyć lub sprawdzić aktywność w sieci po numerach z faktury lub numerze seryjnym ?

Technicznie choćby po uruchomieniu BIOS i połączeniu z Internetem, czy instalacji Windows i pobraniu wszystkich sterowników gdzieś ten sprzęt się zgłosi - na serwerach producenta lub serwerach Microsoftu.
    Niestety te firmy nie kiwną palcem, żeby Ci przekazać informacje o choćby adresie IP z jakiego nastąpiło połączenie, żebyś mógł to dalej przekazać na policję.
    No chyba że ktoś będzie z tego laptopa planował zamach na prezydenta, to może się o tym dowiesz, bo będziesz w gronie podejrzanych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21270353
    transporting
    Poziom 2  
    Czyli rozumiem, że nawet gdy ktoś zakładając włoży do niego dysk, pamięć RAM i zacznie go używać to nie będzie takiej możliwości ponieważ wcześniej nie był w firmie używany, tak?
  • #7 21270356
    m.jastrzebski
    sosarek napisał:
    No a po adresach MAC kart sieciowych podobno potrafią znaleźć...

Na moją wiedzę adres MAC nie wychodzi po za sieć lokalną, chyba że jakiś soft wyższego poziomu go specjalnie wysyła.

Dodano po 4 [minuty]:

transporting napisał:
    Czyli rozumiem, że nawet gdy ktoś zakładając włoży do niego dysk, pamięć RAM i zacznie go używać to nie będzie takiej możliwości ponieważ wcześniej nie był w firmie używany, tak?

Jeśli byłby wcześniej uzywany, to teoretycznie miał szanse po sobie jakiś ślad pozostawić. Ale jak kolega powyżej napisał i producenta, producenta systemu operacyjnego itp i oni nie odpowiedzą nawet na Twojego maila w tej sparawie, żebyś mógł odzyskać kadłubek wart pareset PLN.
    Było by prościej, gdyby przykładowo bym na nim jakiś formowy/Twój soft, przykładowo klient VPN, który by się automatycznie łaczył z TWoim serwerm VPN. To takie połączenie mógłbyś sam wyśledzieć. Ale nie czaruj sie, jakbyś podzedł na policje z IP i godziną połączenia ze skradzionego komputera, to by szukali i nie znaleźli;
  • #8 21270363
    transporting
    Poziom 2  
    Dziękuję za szybkie odpowiedzi i zainteresowanie. Komputer uważam za stracony, temat za zamknięty.

Pozdrawiam
  • #9 21270486
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21270814
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21270865
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21271034
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21271462
    gaspaccio
    Poziom 20  
    Ocena: 90
    Miałem podobny przypadek (cyfrowa szwajcarska poziomica z kilka tysięcy) w Polsce nie do kupienia. Mimo że ją wytropiłem na OLX po kilku miesiącach w pobliskim lombardzie. Policja umorzyła sprawę, bo nie byłem w stanie udowodnić że to nasza. Wszystko dlatego że sprytny złodziejaszek zerwał naklejki z numerami seryjnymi. Nauczony tym doświadczeniem wszystkie drogie sprzęty maja teraz grawer.
  • REKLAMA
  • #15 21271465
    m.jastrzebski
    gaspaccio napisał:
    Miałem podobny przypadek (cyfrowa szwajcarska poziomica z kilka tysięcy) w Polsce nie do kupienia. Mimo że ją wytropiłem na OLX po kilku miesiącach w pobliskim lombardzie. Policja umorzyła sprawę, bo nie byłem w stanie udowodnić że to nasza. Wszystko dlatego że sprytny złodziejaszek zerwał naklejki z numerami seryjnymi. Nauczony tym doświadczeniem wszystkie drogie sprzęty maja teraz grawer.

To złodziej pojedzie szlifierka...
  • #17 21271871
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21271915
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    Biznesowe wersje komputerów dell,lenovo ,hp mają możliwość aktywowania computrace/absolute . To jest taka funkcjonalność której poszukujesz.Tyle że z tego co wiem jest to funkcja dodatkowo płatna i dlatego domyślnie jest wyłączona.
  • #19 21272436
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21272753
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21272874
    Rognor
    Poziom 24  
    Ocena: 115
    transporting napisał:
    Komputer uważam za stracony
    Zawsze możesz liczyć na cud. A te się zdarzają, że komuś się zechce (wtedy można wydobyć to z uczciwego pracownika).

Klasycznie wygląda to tak: https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-kam...e-policja-nie-moze-go-namierzyc-j,nId,7833008
    Ukradł 600 zł, zapłacił swoją kartą, ale nie można go znaleźć, bo sąd i bank wolą kryć złodzieja (co jest paserką, skoro w tak banalnej sprawie nie można to tym trudniej będzie wydobyć cokolwiek z Microsoft czy producenta laptopa).
  • #22 21273613
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości namierzenia skradzionego mini komputera na podstawie numeru seryjnego lub faktury. Użytkownicy wskazują, że nie ma możliwości lokalizacji urządzenia bez zainstalowanego oprogramowania, które mogłoby komunikować się z siecią. W przypadku braku dysku twardego, komputer nie może być używany, co uniemożliwia jego identyfikację. Sugerowane rozwiązania obejmują monitorowanie ogłoszeń na platformach takich jak Allegro czy OLX oraz zgłoszenie kradzieży na policję. Wspomniano również o funkcji Computrace/Absolute w biznesowych wersjach komputerów, która może umożliwić zdalne namierzenie, ale wymaga wcześniejszej aktywacji. Użytkownicy podkreślają, że producenci, tacy jak Dell, Lenovo i HP, mogą mieć możliwość rejestracji sprzętu, co może pomóc w odzyskaniu skradzionego urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA