logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Automatyka do bramy garażowej Genius G-BAT 400 lub FAAC 414 - zmiana biegunowości?

marek49ae 27 Paź 2024 12:11 408 8
REKLAMA
  • #1 21278519
    marek49ae
    Poziom 24  
    Ocena: 252
    Witam.Chcę zamontować automatykę do bramy garażowej dwuskrzydłowej, opartej na zestawie genius G-BAT 400, lub faac 414, problem polega na tym że bramy wjazdowe otwierają się do wewnątrz, a brama garażowa na zewnątrz, czyli przy zamkniętej bramie siłwniki muszą być zamknięte, przy otwieraniu siłowniki się rozsuwają. Czy jest możliwość zmiany biegunowości silników w siłownikach bez szkody dla centrali sterującej? Nie mam możliwości zamontowania bramy uchylnej, ani do tej bramy zamontować napędu od bramy uchylnej z odpowiedzim dostosowaniem, gdyż w pomieszczeniu znajduje się podnośnik dwukolumnowy. Dziękuję
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21278697
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 538
    marek49ae napisał:
    Czy jest możliwość zmiany biegunowości silników w siłownikach bez szkody dla centrali sterującej?

Jak najbardziej można zmienić kierunek pracy siłowników.
    Weź pod uwagę że są to bardzo mocne siłowniki, potrzebujące odbojów i na zamknięciu i na otwarciu.
    Może się okazać że będą wyłamywać i niszczyć Twoją bramę.
  • REKLAMA
  • #3 21279437
    marek49ae
    Poziom 24  
    Czyli coś przez zimę wydłubiemy. Siłe=ę siłowników FAACa znam, posiadam przy bramie wjazdowej. Nawet śnieg zimą odgarnują, ale można prestawić siłę. Odbojnik w środku bramy mam, na otwarciu nie, ale podczas piewszyego uruchomienia jakieś opór robiłem, oprócz zatrzymania pitotem, żeby centrala poznała gdzie koniec otwierania.
  • REKLAMA
  • #5 21279929
    marek49ae
    Poziom 24  
    Szerokość bramy to 2,80metra, wiem że siłowniki będą w świetle bramy. Jak 30 cm będzie węższy wjazd to nie zrobi większej różnicy.
  • #6 21392279
    marek49ae
    Poziom 24  
    Automatyka zamontowana,Genius G-BAT 300 z centralą sterująca Brain 592 z radiem 433 bravo,działa wyśmienicie. Chciałem zaprogramować tego samego pilota pod bramę wjazdową na centrali MPS492 tylko z radiem FIX LUX 433--w 2010r takie były w zestawie--i nie zaprogramuję. Czy do w starej centrali spasuje nowy odbiornik jak w genius-ie, dokupić piloty żeby wszystko działało na 1 pilocie? Mam również bramę na napędzie Wiśniowski i pilot fix obsługuje tą bramę, ale pilot wiśniowski już nie obsługuje fix-a.

Dodano po 18 [minuty]:

Teraz przyszło mi do głowy że posiadam obydwa radioodbiorniki, jutro sprubuję zamienić w centralach i zobaczę czy pasuje i działa. Jak zadziałą do dokupię radioodbiornik i piloty.
  • REKLAMA
  • #7 21393809
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3586
    Droga radiowa Fix nie jest zgodna z drogą Genius Bravo. Tak że musisz sie zdecydować na jeden system radiowy a do niezgodnego napędu dołożyć odbiornik.
    A w jaki sposób Wiśniowski działa na pilocie Fix - nie wiem (nie powinien) - może jest tam dodatkowy odbiornik pod Fix albo naped Wiśniowskiego ma uniwersalny odbiornik...
  • #8 21393957
    marek49ae
    Poziom 24  
    Zamieniłem dziś radioodbiornik bravo z Fix-em i działa. Dokupienie nowego radioodbiornika i 3 pilotów to koszt ok. 300zł, więc rezygnuję. Przy zakupie bramy Wiśniowski handlowiec odrazu poiformował że fix będzie działał z Wiśniowskim, a pilot z Wiśniowskiego z fixem nie, i tak jest. Także pilot od Wiśniowskiego gdzieś leży nie używany.
  • #9 21395514
    marek49ae
    Poziom 24  
    Jak napisano, tak wykonano.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zmiany biegunowości siłowników w automatyce do bramy garażowej dwuskrzydłowej, opartej na zestawach Genius G-BAT 400 lub FAAC 414, aby umożliwić otwieranie bramy na zewnątrz przy jednoczesnym zamknięciu siłowników. Potwierdzono, że zmiana kierunku pracy siłowników jest możliwa, jednak siłowniki te są bardzo mocne i wymagają odpowiednich odbojów zarówno na otwarciu, jak i zamknięciu, aby nie uszkodzić konstrukcji bramy. Zwrócono uwagę na ograniczenie szerokości przejazdu spowodowane montażem siłowników w świetle bramy. W dalszej części dyskusji omówiono kompatybilność systemów radiowych Genius Bravo 433 MHz i Fix Lux 433 MHz stosowanych w centralach sterujących oraz pilotach, wskazując na brak zgodności między nimi i konieczność wyboru jednego systemu radiowego. Przeprowadzono testy zamiany radioodbiorników między centralami, które potwierdziły możliwość działania, jednak ze względu na koszty zdecydowano się na rezygnację z dokupowania dodatkowych odbiorników i pilotów. Wspomniano także o napędzie bramy Wiśniowski i jego współpracy z pilotem Fix, co może wynikać z obecności dodatkowego odbiornika lub uniwersalnego systemu w napędzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA