logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć wykresy w Excelu z nieliniowymi skalami i czytelnymi danymi?

slvestr 22 Lis 2024 12:56 276 4
REKLAMA
  • #1 21314122
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Witam, wykres jak z danych z tabeli poniżej:

Tabela danych z wartościami dla osi poziomej, wyników, tolerancji ujemnej i dodatniej.

Stowrzyć wykresy z innymi skalami niż liniowa np takimi jak na rysunkach poniżej
    Wykres z nieregularnymi skalami z liniami krzywymi Wykres z osiami logarytmicznymi przedstawiający krzywe dla różnych temperatur.

Teraz wychodzi mi liniowa. Dodatkowo wykresy tolerancji i wyników zlewają się, że razem i nic nie widać.

Wykres liniowy z trzema seriami danych w różnych kolorach.
  • REKLAMA
  • #2 21314410
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    slvestr napisał:
    Jak stworzyć wykresy w Excelu z nieliniowymi skalami i czytelnymi danymi?

Z tak specyficznymi danymi trudno zrobić czytelny wykres :-(
    Proponuje wybrać jeden z trzech wariantów:
    - Wykres porównawczy bez skali pionowej
    Jak stworzyć wykresy w Excelu z nieliniowymi skalami i czytelnymi danymi?2024-11-..1.png (26.38 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    - Wykres ze skalą liniową
    Jak stworzyć wykresy w Excelu z nieliniowymi skalami i czytelnymi danymi?2024-11-2..-2.png (16.58 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    - Wykres ze skalą nieliniową
    Jak stworzyć wykresy w Excelu z nieliniowymi skalami i czytelnymi danymi?2024-11-2..1).png (20.36 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21314443
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Tak jak już Kolega zauważył, te dane są bardzo zbliżone, to znaczy dla danej wartości x zróżnicowanie y jest bardzo małe. Żeby było na wykresie coś widać, ja bym odniósł każdy punkt do średniej (-tol; +tol), bo to jest - jak rozumiem - wartość pożądana. I to też można zrobić w dwóch wariantach - albo dla wartości absolutnych, albo dla wartości względnych. Nie wiem, co przedstawiają te dane, ale zależność jest prawie idealnie proporcjonalna, więc chyba bardziej właściwe byłoby użycie odchyleń względnych.
    Propozycje obu wykresów w załączniku. Skalę na osi x pozostawiłem liniową. W tym przypadku zmienność x jest stosunkowo niewielka, więc użycie skali logarytmicznej raczej zaciemniłoby obraz.
    Załączniki:
    • Wykres_log1.xlsx (33.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21314535
    slvestr
    Poziom 32  
    Ocena: 89
    Dane z założenia mają być właśnie jakby linia prostą. Dlatego chciałem aby skala była jakby logarytmiczna jak na wykresach przedstawionych przeze mnie w pierwszym poście. Na wykresie powinny być jakby linia skośna prostą. Obrazują pomiar prądu przełożenia od 1% do 120% dla przekładnika prądowego klasy 0,5s.
  • #5 21314872
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Użycie skali logarytmicznej ma sens wtedy kiedy dane różnią się o kilka rzędów wielkości np. od 0,01 do 10 000. U Ciebie te różnice są znacznie mniejsze. Poza tym zazwyczaj dążymy do tego, aby wykres był zbliżony do prostej, bo wtedy widać najlepiej wszelkie odchylenia. Tu masz prosty wykres, a chcesz go zakrzywić, nie bardzo rozumiem, po co?
    Ponadto użycie skali logarytmicznej zbliża linie, które na wykresie ze skalą liniową są zbyt daleko od siebie. Twoje linie są już bardzo blisko, więc przy skali logarytmicznej będą jeszcze bliżej. To, co jest na tych Twoich wykresach ilustracyjnych zupełnie nie przypomina danych z tabelki. Więc nie bardzo rozumiem, co chcesz osiągnąć.
REKLAMA