logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Peugeot 206 1.1 - gorący przewód wylotowy nagrzewnicy, zimny wlotowy, zapowietrzenie?

weratus46 22 Lis 2024 18:13 1149 9
REKLAMA
  • #1 21314622
    weratus46
    Poziom 2  
    Dlaczego przewód wylotowy nagrzewnicy jest gorący, a wlotowy zimny? Biorę pod uwagę, że układ może być zapowietrzony.
    AI: Jaki to jest typ pojazdu lub systemu, w którym występuje ten problem z nagrzewnicą?
    Peugeot 206/1,1ccm
    AI: Czy były ostatnio przeprowadzane jakieś zmiany lub konserwacje w układzie?
    Tak
  • REKLAMA
  • #2 21315213
    mw1983marcin
    Poziom 25  
    Ocena: 170
    Albo zasyfiona nagrzewnica
  • REKLAMA
  • #3 21315425
    weratus46
    Poziom 2  
    Wczoraj wymieniłem na nową i może będzie lepsze grzanie. Ten problem pojawił się, gdy zmieniłem termostat, który za wcześnie puszczał. Może nie odpowietrzyłem dobrze układu, że tak było. Teraz spróbuję jeszcze raz. A może przypomnisz, jak się najlepiej i skutecznie odpowietrza układ po wymianie termostatu czy nagrzewnicy?
  • #4 21315477
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21315515
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1056
    Tylko proszę zwrócić uwagę na to: z wypowiedzi autora tematu wynika, że nie tylko jest niedostateczne krążenie płynu przez nagrzewnicę, ale też w przeciwnym kierunku:
    weratus46 napisał:
    Dlaczego przewód wylotowy nagrzewnicy jest gorący, a wlotowy zimny?
    Wylotowy gorący, wlotowy zimny.
  • REKLAMA
  • #6 21315774
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3365
    Rysio4001 napisał:
    Wylotowy gorący, wlotowy zimny.

Czyli jest prawidłowo. Jak sama nazwa wskazuje "nagrzewnica" czyli nagrzewa medium wewnątrz.
  • #7 21315780
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21316051
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1056
    Ok. Samochodami się nie zajmuję, nie będę się z tym kłócił, przyjmuję do wiadomości.
    Jak to się mówi: człowiek całe życie się uczy.
    Natomiast w moim rozumieniu było, że wlot to króciec, przez który wpływa gorący płyn chłodniczy do nagrzewnicy, a wylot to ten, którym płyn wypływa. A że nagrzewnica ogrzewa powietrze w aucie, to oddaje ciepło z płynu chłodniczego do powietrza, więc logiczne dla mnie było, że wlot płynu powinien być cieplejszy od wylotu.
    johnny833 napisał:
    Kiedyś też nie rozumiałem jak koś mi powiedział że :
    kuchenka mikrofalowa nie wydziela żadnego ciepła, i klima nie wydziela żadnego zimna.
    Bo kuchenka mikrofalowa emituje promieniowanie elektromagnetyczne mikrofalowe, które wprawia w drgania cząsteczki wody w żywności i dopiero w efekcie tego wydziela się ciepło bezpośrednio w podgrzewanej żywności. Natomiast klima to pompa ciepła, która wypompowuje ciepło z wnętrza chłodzonego obiektu na zewnątrz.
  • #9 21316580
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21316661
    weratus46
    Poziom 2  
    Daje ten problem mechanikowi do rozwiązania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nagrzewnicą w Peugeot 206 1.1, gdzie przewód wylotowy jest gorący, a wlotowy zimny, co sugeruje możliwość zapowietrzenia układu. Po wymianie nagrzewnicy i termostatu, użytkownik podejrzewa, że układ mógł nie zostać prawidłowo odpowietrzony. Inni uczestnicy dyskusji wskazują na konieczność odpowietrzenia trzech odpowietrzników w układzie, a także wyjaśniają, że nagrzewnica działa poprzez oddawanie ciepła z płynu chłodniczego do powietrza, co może prowadzić do mylnych interpretacji dotyczących temperatury wlotu i wylotu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA