logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt BA40F4382QB - Nie można włączyć pilotem.

DarekRz4 03 Gru 2024 10:59 783 6
REKLAMA
  • #1 21330530
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Witam.
    Telewizor jak w temacie. Pracuje prawidłowo jeśli jest włączony przyciskiem klawiatury lokalnej. Nie da się go włączyć pilotem ze stanu standby. Pilot działa absolutnie bez zarzutu jak i drugi identyczny kupiony przez klienta. Piloty są sparowane i działają im wszystkie funkcje podczas pracy telewizora. Oboma pilotami można wyłączyć telewizor przyciskiem Power i od razu włączyć tym samym przyciskiem, natomiast jeśli wyłączymy pilotem i poczekamy minutę już telewizora nie włączymy pilotem. Można go włączyć przyciskiem pod ekranem w każdej chwili. Co zrobiłem do tej pory. zresetowałem go do ustawień fabrycznych, sprawdziłem oprogramowanie (jest aktualne), sparowałem ponownie piloty . Nic to nie dało. Jakieś pomysły ? Klient twierdzi że tak było od nowości, ale nie miał czasu się tym zająć. Reasumując nie można włączyć pilotem który jest sprawny. Po włączeniu przyciskiem pod ekranem piloty działają normalnie także przycisk power którym można wyłaczyć telewizor.
  • REKLAMA
  • #2 21330539
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6550
    Sprawdź/wymień kondensator elektrolityczny filtrujący napięcie zasilające "oko" (układ odbiornika standby). Sprawdź układ zasilania w czasie standby.
  • REKLAMA
  • #3 21330849
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Dzięki za zainteresowanie. Niestety kondensator jest dobry. Dla pewności jednak go wymieniłem. Nic to nie zmieniło. Podgrzewałem również procesor.
  • REKLAMA
  • #4 21330855
    DiZMar
    Poziom 43  
    DarekRz4 napisał:
    Niestety kondensator jest dobry. Dla pewności jednak go wymieniłem. Nic to nie zmieniło.

Jakie napięcie na nim w czasie pracy TV a jakie w czasie czuwania po kilku minutach od wyłączenia?
  • REKLAMA
  • #5 21331013
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6819
    BLAUPUNKT BA40F4382 /BA40F438QIB to
    - chassis TPD.MT9216.PB767
  • #6 21331278
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam.
    Jak ja tych ludzie nie rozumiem. Zadzwonił klient i pyta się co z telewizorem bo on juz kupił nowy i zebym zlozył to on zabierze. No masakra i ludzie nie mają pieniędzy ...... bo panie na działkę nad jezioro sobie zawiozę ( pytanie po co telewizor na działce nad jeziorem ) , no, ale kazdy ma jakies priorytety.
    Dziękuję za zainteresowanie. Nie rozumiem ludzi.
  • #7 21331317
    DiZMar
    Poziom 43  
    Dlatego ja już 6 lat temu skończyłem z zawodowym naprawianiem TV. Na szczęście mam inne zajęcie przynoszące niezły zysk (patrz podpis). Na zgłoszenia TV stanowczo mówię NIE. Nie ma znajomych czy rodziny. Gruba kreska.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Blaupunkt BA40F4382QB, który nie włącza się pilotem z trybu standby, mimo że piloty działają poprawnie w innych funkcjach. Telewizor można włączyć jedynie przyciskiem lokalnym. Użytkownik przeprowadził reset do ustawień fabrycznych, sprawdził aktualność oprogramowania oraz ponownie sparował piloty, jednak problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie kondensatora elektrolitycznego oraz układu zasilania w trybie standby, ale wymiana kondensatora nie przyniosła rezultatu. Użytkownik wyraził frustrację związaną z sytuacją klienta, który zdecydował się na zakup nowego telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA