logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór bezpiecznika na uzwojeniu pierwotnym transformatorów

neuneu 08 Gru 2024 16:48 492 7
REKLAMA
  • #1 21338759
    neuneu
    Poziom 3  
    Ocena: 9
    Witam,

Mam dwa transformatory:
    -sieciowy - uzwojenie wtórne 12V 20VA
    -toroidalny - uzwojenie wtórne 2x17V 35VA

Potrzebuje bezpiecznik do nich dobrać na uzwojeniu pierwotnym ( mam przycisk on-off) - ma to sens? Bezpiecznik bez różnicy czy dam przed czy po przycisku albo na tym samym przewodzie od przycisku albo na tym drugim prawda? Szukać zwłocznego? Jakiś wzór? Do uzwojenia wtórnego dodając bezpiecznik musze znać konkretnie przy jakim prądzie ma mi ratować układ?

Oba trafa zasilają mi własne układy.
  • REKLAMA
  • #2 21339442
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4209
    1. Transformator w chwili włączenia pobiera większy prąd - pewnie rozsądne jest użycie bezpiecznika zwłocznego, bo szybki może się przepalać.
    2. Trzeba znać prąd jałowy i moc transformatora, albo zmierzyć prąd przy pełnym obciążeniu (powinno być oporowe), żeby wiedzieć, na jaki prąd ma być bezpiecznik. Przypuszczam, że sensowny będzie około 400mA (samo obciążenie pobierze około 0,26A, prąd jałowy prawdopodobnie coś koło tego, są przesunięte w fazie, więc nie sumują się liniowo).
  • REKLAMA
  • #3 21339492
    neuneu
    Poziom 3  
    Znam tylko prąd maksymalny oraz moc pozorna VA.
    Przy pełnym obciążeniu tzn. z rezystorem dużej mocy i wtedy będę wiedział jaki prąd jałowy płynie po stronie pierwotnej?
  • REKLAMA
  • #5 21339767
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2992
    Nominalny prąd bezpiecznika należy wybierać po maksymalnej mocy obciążenia, podłaczonego doń, a nie po mocy transformatora. Orientować się na rozruchowe prądy transformatora nie ma konieczności, ponieważ czas przepalania bezpiecznika zwłocznego, ( nie szybkiego !!!), z za jego inercji, więcej czasu działania rozruchowego prądu.
  • #6 21340365
    neuneu
    Poziom 3  
    Mam 20W rezystory oraz miernik z True RMS. To podłączyć miernik na pomiar prądu na uzwojeniu pierwotnym a rezystor na wtórnym?
    A prąd jałowy na uzwojenie wtórne bez obciążenia? A jaki jest wtedy wzór aby wyliczyć prąd?
  • #7 21340691
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4209
    Prąd jałowy to prąd uzwojenia pierwotnego wtedy, gdy do wtórnego nic nie podłączasz.

Jak masz miernik True RMS, to najprościej zmierzyć prąd uzwojenia pierwotnego przy takim obciążeniu, z jakim to ma działać.
  • REKLAMA
  • #8 21340908
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2479
    neuneu napisał:
    Do uzwojenia wtórnego dodając bezpiecznik musze znać konkretnie przy jakim prądzie ma mi ratować układ?

Jaki "układ"?
    Jakiś moduł elektroniczny?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat doboru bezpiecznika do uzwojenia pierwotnego transformatorów. Użytkownik posiada transformator sieciowy o mocy 20VA i transformator toroidalny o mocy 35VA. Zasugerowano, że bezpiecznik zwłoczny jest odpowiedni ze względu na wyższy prąd rozruchowy transformatora. Ustalono, że nominalny prąd bezpiecznika powinien być oparty na maksymalnej mocy obciążenia, a nie na mocy transformatora. Użytkownik powinien zmierzyć prąd przy pełnym obciążeniu oraz prąd jałowy, aby dokładnie dobrać wartość bezpiecznika. Wskazano również, że pomiar prądu można przeprowadzić za pomocą miernika True RMS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA