logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować TP-Link AX55 z internetem światłowodowym W Orange na linii Taurona?

thEBest9797 29 Gru 2024 12:47 966 7
REKLAMA
  • #1 21367093
    thEBest9797
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Poiadam internet światłowodowy na linii Taurona . Do niedawna miałem ten światłowód w Netii . Nie używałem ich urządzenia tylko kupiłem sobie TP-Linka AX55 . W TP-Linku wpisałem hasło dostępu i nazwę użytkownika i wszystko hulało . Sama sieć wygląda że światłowód wchodzi do mieszkania do ONT z Taurona . Z ONTka sygnał skrętką idzie na mój router Archer AX55 .
    Teraz zmieniłem dostwcę internetu na Orange i mam neostradę . Sieć wygląda tak samo : urządzenie ONT z Taurona a potem router . I tu zaczyna się problem , na FunBox6 od Orange internet jest ale jak podbinam mojego TP-Linka, no to nie ma . W routerze nazwa użytkownika i hasło wpisane , Vlan35 ustawiony , nawet adres mac z funboxa skopiowałem na mojego TP-Linka i internetu nie ma . Ktoś może dał radę zapanować nad taką konfiguracją i podesłłby ustawienia ?
    Z góry dziękuję .
  • REKLAMA
  • #2 21367266
    danielczarnecki82
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    funbox to jest modem->router a nie modem , nie musisz wpisywać hasła i użytkownika, zresetuj ustawienia do domyślnych na tp-linku i powinno odpalić. pozdro
  • REKLAMA
  • #3 21367438
    thEBest9797
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dane do zalogowania do Neostrady czyli hasło i nazwę użytkownika , na pewno trzeba wpisać , nAwet w funboxach się wpisuje , no chyba że czekasz aż sam pobierze . ISP: PPPoA/PPPoE też trzeba ustawić . Co jeszcze nie wiem bo mi nie działa
  • REKLAMA
  • #4 21367796
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5407
    @thEBest9797
    Należy skontaktować się z operatorem, zapytać o wszystkie niezbędne dane logowanie.
  • #5 21369648
    danielczarnecki82
    Poziom 18  
    Kocurek1970
    On chce router TP-Linka skonfigurować a nie Funboxa, nie potrzebuje danych logowania .....
  • #6 21369733
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5407
    danielczarnecki82 napisał:
    On chce router TP-Linka skonfigurować a nie Funboxa, nie potrzebuje danych logowania .....

Potrzebuje, bo chce FB zastąpić swoim TPLinkiem, a aktywacja usługi na tym TPlinku nie wychodzi.
  • REKLAMA
  • #7 21369747
    danielczarnecki82
    Poziom 18  
    Kocurek 1970
    No faktycznie jeśli zastępuje FB to potrzebuje danych do logowania. Pozdrawiam
  • #8 21370562
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 118
    thEBest9797 napisał:
    Poiadam internet światłowodowy na linii Taurona . Do niedawna miałem ten światłowód w Netii . Nie używałem ich urządzenia tylko kupiłem sobie TP-Linka AX55 . W TP-Linku wpisałem hasło dostępu i nazwę użytkownika i wszystko hulało . Sama sieć wygląda że światłowód wchodzi do mieszkania do ONT z Taurona . Z ONTka sygnał skrętką idzie na mój router Archer AX55 .
    Teraz zmieniłem dostwcę internetu na Orange i mam neostradę . Sieć wygląda tak samo : urządzenie ONT z Taurona a potem router . I tu zaczyna się problem , na FunBox6 od Orange internet jest ale jak podbinam mojego TP-Linka, no to nie ma . W routerze nazwa użytkownika i hasło wpisane , Vlan35 ustawiony , nawet adres mac z funboxa skopiowałem na mojego TP-Linka i internetu nie ma . Ktoś może dał radę zapanować nad taką konfiguracją i podesłłby ustawienia ?
    Z góry dziękuję .
    Jesteś pewny właściwego ustawienia loginu i hasła? Vlan 35 na Archer AX55 ustawiony w połączeniu WAN? Gdzieś masz błąd, jeżeli ustawiłeś wszystko poprawnie-najlepiej ustaw swoje hasło PPPoE.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada internet światłowodowy od Taurona i wcześniej korzystał z routera TP-Link AX55, który działał poprawnie z dostawcą Netia. Po zmianie dostawcy na Orange, użytkownik napotkał problemy z konfiguracją TP-Linka, mimo że ONT z Taurona pozostaje w użyciu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby upewnić się, że dane logowania do Neostrady (nazwa użytkownika i hasło) są poprawnie wprowadzone, a także, że VLAN 35 jest ustawiony w połączeniu WAN. Wskazano również na konieczność skontaktowania się z operatorem w celu uzyskania niezbędnych danych logowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA