Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

alternator VALEO passat B3- brak ładowania- HELP

12 Gru 2005 23:02 3016 6
  • Poziom 10  
    Witam
    Wymieniłem łożyska w alternatorze bez problemów ale po ponownym złożeniu i podłączeniu altka- nie ładuje, w ogóle a co gorsza nie świeci się kontrolka na tablicy.
    Kontrolka(dioda) jest dobra bo po podłaczeniu cienkiego niebieskiego kabelka D+ do masy zaświeca się .Akumulator jest nowy pokazuje >12V lecz po odpaleniu auta (bez żadnych odbiorników) napięcie spada do poniżej 11 V
    Co mogłem popsuć ? Fakt że szczotki mają po 5mm i być może już na nie czas ,ale przed rozbiórką (wczoraj) było wszystko w porządku,???
    Bardzo proszę o jakieś sugestie, co jeszcze można sprawdzić.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Spec od samochodów
    Uszkodzony może być wirnik, regulator i nawet diody. Sprawdż najpierw obwód wirnika.

    Pozdrawiam.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 10  
    hmm u mnie regulator mocowany jest 2 wkrętami...?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 13  
    brak przejścia uzwojenie wirnika-pierścienie, bardzo częsta usterka przy wymianie łożysk, przyjmując iż przewód D+ z zespołu prostowniczego do regulatora nie urwał sie przy demontarzu.
  • Poziom 10  
    dziękuję bardzo za zainteresowanie, przyczyną usterki okazały się szczotki w regulatorze, widocznie jakoś to wszystko się kręciło na tych 5mm do momentu rozbiórki- po wymianie wszystko gra