logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośniki Manta SPK 5008 - brak dźwięku w sopranach, co zrobić?

bolekpe141991 02 Sty 2025 15:13 936 5
REKLAMA
  • #1 21373360
    bolekpe141991
    Poziom 2  
    Witam
    Posiadam głośniki Manta SPK 5008.
    Przestały działać głośniki sopranowe - brak głosu. Głośniki basowe działają. Już miałem kilka razy taką przypadłość, ale wtedy wystarczyło poruszać góra-dół pokrętłami od miksera/equalizera, jednocześnie lekko je dociskając. W pewnym momencie głos wracał. Na chwilę obecną ten sposób już nie działa. Głośniki nie są już na gwarancji i stoją w pokoju.
    Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć, co może być przyczyną i jak to zrobić? Myślałem nad kupnem nowego miksera/equalizera, ale nie jest on dostępny w sklepach Manta. Ewentualnie myślałem nad zamontowaniem innego miksera bądź zdemontowaniem aktualnego i zamontowaniem nowego w jego miejsce lub oddzielnie obok, a głośniki podłączyć w jakiś sposób pod mikser obok. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
    Dorzucam zdjęcia.
    Widok wnętrza obudowy z układami elektronicznymi i przewodami.
    Dwa duże głośniki Manta SPK 5008 ustawione w pokoju
    Mikser audio z pokrętłami i przełącznikami na czarnym stole.
    AI: Jaki dokładnie model miksera/equalizera jest obecnie używany z głośnikami?
    Nie wiem. Te informacje możliwe, że można sprawdzić na stronie producenta.
    AI: Czy w ostatnim czasie zaszły jakieś zmiany lub wydarzenia, które mogły wpłynąć na działanie głośników?
    Nie. Stoją od dłuższego czasu nieużywane.
  • REKLAMA
  • #2 21373545
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Ocena: 292
    Wiesz gdzie był problem więc trzeba się temu przyjrzeć.
    Coś czuję że Kolega czeka na jakąś magiczną poradę.
  • REKLAMA
  • #3 21376475
    bolekpe141991
    Poziom 2  
    >>21373545
    Muszę Pana zmartwić, ale źle Pan odczuł.
    Po prostu nie znam się na tym i przez to dopytuję się, co mogę zrobić. Czasami jest tak, że ktoś, kto się na czymś zna, spojrzy na to i podpowie, gdzie może być przyczyna. Jak np. w mechanice samochodowej.
    A tak żartobliwie mówiąc, jeśli zna się Pan na magii i ma jakieś magiczne porady, to chętnie posłucham :)
    Dziękuję za podpowiedź i miłego dnia życzę :)
  • REKLAMA
  • #4 21377374
    roman_partyka
    Poziom 27  
    Ocena: 292
    Z tym panem to proszę sobie darować. Aż tak stary nie jestem.

Czy głośniki wysoko tonowe (czy jakie tam są) są sprawne?
  • REKLAMA
  • #5 21379655
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Potencjometry wyczyścić dedykowanym preparatem. Płytkę equalizera prze lutować. Powinno pomóc jeśli to tam jest problem.
  • #6 21391483
    bolekpe141991
    Poziom 2  
    >>21377374
    Głośniki wysokotonowe ( te duże basowe) działają. Nie działają tylko niskotonowe ( sopranowe do dają głos)

Dodano po 1 [minuty]:

>>21379655
    Dziękuję za podpowiedź. Dam znać jak sprawdzę i zrobię :)
REKLAMA