logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toyota Avensis T27 2010: Czy można zamienić ksenony na halogeny?

Kaczor64 05 Sty 2025 20:34 807 9
REKLAMA
  • #1 21378998
    Kaczor64
    Poziom 12  
    Ocena: 43
    Witam serdecznie wszystkich!!! Posiadam Toyotę Avensis t27 2.0 z 2010r.W grudniu uderzył we mnie gościu wyjeżdżający z parkingu i uszkodził mi reflektor.Urwane mocowanie lampy,lampa opadła. Jako że zabierałem się do wymiany lamp dokonam teraz z ubezpieczenia sprawcy. I tu pojawia sie problem... Ja w aucie mam ksenony a ceny używanych lamp ksenonowych oscylują w granicach 1500-2000 pln za sztukę.O nowych nie wspomnę. i tu zmierzam do sedna sprawy...Czy będą pasowały lampy nowe ale halogenowe. Czy będą jakieś problemy z podłączeniem elektryki? Dzieki serdeczne za wszystkie podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21379548
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 373
    Jak naprawiasz aby opchnąć to sam tego nie zrobisz bezpiecznie, zapytaj elektryka ile wyceni za fachową przeróbkę.
    Jak nadal będziesz nim jeździł to po pierwszej nocnej jeździe będziesz żałował tego co zrobiłeś.
    Xenony można legalnie wymienić na LED.
  • REKLAMA
  • #5 21379575
    Kaczor64
    Poziom 12  
    Auto nie jest na sprzedaż.A o ledach nie myślałem.Przymierzałem się do regeneracji odbłyśników bo w tej chwili jazda nocą to tragedia.Drogowe jeszcze jak cię mogę ale mijania jak świeczki.Na pewno zwykłe nowe lampy będą lepiej świecić.Niestety,auto jest mi potrzebne na dojazdy do pracy i o demontażu lamp,wysyłce i oczekiwaniu nie ma mowy...
  • #6 21379587
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3377
    Bez sensu chcesz zamienić ksenony na zwykłe lampy. Moim zdaniem zły pomysł. Naprawiasz auto z OC sprawcy więc nad czym się zastanawiasz. Musisz mieć rachunek z warsztatu za naprawę. Zlecasz to elektrykowi żeby wymienił Ci lampy na używki i tyle. Ja wychodzę z założenia że jak ktoś nie potrafi jeździć to niech płaci za swoje błędy. Wymieniaj na takie jakie masz i nie kombinuj.
  • REKLAMA
  • #7 21379631
    Mastertech
    Poziom 30  
    Wszystkie Avensisy mają tandetne reflektory stąd wariackie ceny na używane. A te niby w dobrym stanie to tylko po szlifowaniu klosza więc znowu pożółknie. Nie wiej jaki u ciebie typ ksenona, soczewkowy czy refleksyjny, już samo rozklejenie soczewkowego to wyzwanie. No i wszyscy wiemy że Toyota to lider nieza.... ....czego?
  • #8 21379637
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3377
    Po 15 latach i pewnie z 300tyś na blacie wszystko się zużyje.
  • #9 21379732
    Kaczor64
    Poziom 12  
    Tak jak kolega pisał ceny używek są drogie a nawet b.drogie... 1500 za 1 używkę to przesada. I tak naprawdę nie wiesz co kupisz. W ksenonach wypalają się odbłyśniki dlatego że cały czas się palą się światła mijania i lampa świeci gorzej niż latarenka u woźnicy.Reflektor to soczewka.
  • #10 21379748
    Mastertech
    Poziom 30  
    Kaczor64 napisał:
    1500 za 1 używkę to przesada.

Naprawdę? za samo używane szkło do xenona Volvo V70 z tego rocznika zapłacisz 3 000 za sztukę bo sytuacja podobna, nie4 ma zamienników.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający Toyotę Avensis T27 z 2010 roku pyta o możliwość wymiany uszkodzonego reflektora ksenonowego na halogenowy. W odpowiedziach podkreślono, że taka zamiana wymaga przeróbek, zarówno mocowań lampy, jak i układu elektrycznego. Wskazano, że naprawa powinna być wykonana przez elektryka, aby zapewnić bezpieczeństwo. Użytkownik zauważa wysokie ceny używanych lamp ksenonowych, które wynoszą od 1500 do 2000 PLN, co skłania go do rozważenia alternatyw. W dyskusji pojawiły się również opinie na temat jakości reflektorów w Avensisie oraz problemów z odbłyśnikami w ksenonach, które mogą się wypalać. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem mogą być nowe lampy halogenowe lub LED, jednak użytkownik potrzebuje szybkiej naprawy ze względu na codzienne dojazdy do pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA