logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Backup danych - HDD z obudową czy NAS? Wybór rozwiązania.

d_omin 07 Sty 2025 23:09 483 7
REKLAMA
  • #1 21382416
    d_omin
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Podepnę się pod temat. Potrzebuję podobnej rady ale po przeczytaniu całego wątku mam wrażenie,
    że jednak powinienem iść w inne rozwiązanie.

Sprawa wygląda tak: muszę zorganizować backup danych (<1 TB). Dane ważne z 1 lokalizacji. Pomyślałem o dysku HDD + obudowa i ręczny backup za pomocą np. ease us. Teraz jednak rozważam kieszeń na dwa dyski i raid. Nie chciałem wchodzić w NAS aby dane nie były wpięte w sieć.
    Mam jednak wrażenie, że to podejście z ubiegłej epoki i być może NAS jednak byłby lepszym pomysłem. Poza tym takie rozwiązanie (dysk w obudowie) jest jednak dość angażujące. A może da się to zrobić wygodniej?

----
    Wydzielono z tematu: Wybór bezawaryjnego dysku HDD do bezpiecznego przechowywania danych
    przez dt1 dnia 07 Sty 2025 23:09

Moderowany przez dt1:

Skoro potrzebne jest inne rozwiązanie, to lepiej wydzielić Kolegi post do osobnego wątku. W ten sposób nie będzie Kolega przeszkadzał Autorowi tamtego wątku w uzyskaniu istotnych dla niego odpowiedzi.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21382688
    d_omin
    Poziom 12  
    No tak ale czym taki domowy NAS wpięty w sieć lokalną różni się z punktu widzenia użytkownika od dysku (pary dysków w raid) podpiętych pod USB? W lokalizacji, z danych korzysta tylko jedna stacja robocza.
    Pozdrawiam,
    d_omin

PS
    Dziękuję za wydzielenie tematu i przepraszam za zamieszanie w wątku kolegi. Może warto zmienić tytuł np na „Jakie rozwiązanie dla backupu danych?”
  • #4 21382774
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8198
    Kieszenie podwójne z RAID są też dosyć drogie, mogą być na poziomie cenowym używanych NASów 2 bay. NASy są bardziej niezawodne, zwykle też wydajniejsze (mają lepszy procesor i większe zasoby sprzętowe). Podłączenie przez ethernet jest zwykle wydajniejsze, a do tego jak zmieni Ci się scenariusz użytkowania, bo będziesz chciał żeby do danych oprócz komputera miał dostęp telefon, albo drugi komputer - jednocześnie - to NAS będzie jak znalazł.

Tytuł możesz zmienić edytując pierwszy post.
  • REKLAMA
  • #5 21385518
    d_omin
    Poziom 12  
    Rozumiem twój tok myślenia. Ale na razie chyba pójdę w kopie zapasowe na dwóch nośnikach (HDD + SDD) + dysk w laptopie lub chmura. Wiem że lipa kompletna ale zależy mi na czasie. W pracy nie mam możliwości wpięcia NAS w sieć. W domu nie mam publicznego IP.
    Wobec tego pytania są takie:
    1. Dysk HDD gotowiec czy dysk + obudowa?
    2. Jakie warianty 2-4 TB są warte rozważenia?

Mam jeszcze taki zabytek:
    https://proline.pl/?p=WELLAND+ME-752GN-S

Może jego reanimować i wpiąć po USB do stacji roboczej jako tzw. 1. kopia? Czy nie warto wracać do tego dziadka?

Co do zmiany tematu to nie mogę tego zrobić samodzielnie.
    Komunikat o restrykcjach moderatorskich na forum elektroda.pl.
  • #6 21385594
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    Temat jest tak szeroki, ze od kilku lat nie chce mi sie za niego zabrać ;)

Napiszę jak to wygląda/-ło z MOJEJ perspektywy:

1. Generalnie uzywam gotowych dysków w obudowach 2.5" na USB 3.0. Plusem Seagate jest to, że mozna dysk wypruć z obudowy i podłączyć pod SATA bezposrednio jesli pojawi się jakiś problem.
    2. W moim przypadku ważny był rozmiar nośnika (i cena) dlatego pod uwagę brałem tylko dyski 2.5". (za 4TB płaciłem jakoś 360zł, 5TB ok. 430zł)
    3. Dyski 2.5" do notebooków był znacznie droższe niż te w obudowach (w tym czasie).
    4. Jako, że miałem 2 WD Passport 1TB i padły to brałem (w tym czasie) pod uwagę (tylko) Seagate (ze względu na port SATA).
    5. Ponieważ rzadko zgrywam dane a tylko w zasadzie je dogrywam to po prostu podłączam pod USB3 i kopiuje te dane.
    6. Mija 5 lat i nie narzekam (odpukać).

Nie napisales jakie dyski Cię interesują: 2.5" czy 3.5"?
    No i zależy też czy dysponujesz extra finansami na NAS. Takie urządzenie to koszt ok. 1000zł. Do tego trzeba doliczyć cenę dysków.

ps. jeden 2.5" w obudowie używam dosyć często i daje radę (kopiowanie na dysk i kopiowanie z dysku).
  • REKLAMA
  • #7 21385647
    d_omin
    Poziom 12  
    Rozmiar nie ma znaczenia. Może być 3,5” ale HDD. Z tym złączem SATA to Seagate to faktycznie wygodne. Teraz zwróciłem uwagę, że mam SSD 2,5” tej firmy w metalowej obudowie i tam jest taki adapter sata - USB. Można go odłączyć.
    Budżet przede wszystkim racjonalny. Chciałbym się zmieścić w 600 zł za całość dysk + obudowa.
  • #8 21385892
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    To ja Wam podrzucę ciekawą alternatywę, dla trochę bardziej "technicznych" (ale dość proste do ogarnięcia) - UNRAID. Bardzo ciekawe rozwiązanie i niedrogim kosztem można zbudować naprawdę pancerny, jak na domowe warunki, storage. Zasada działania jest trochę inna niż klasycznych RAIDów, ponieważ 1 lub 2 dyski służą do przechowywania danych nadmiarowych, a cała reszta pracuje po prostu niezależnie (każdy dysk przechowuje swoje dane). Rozmiar macierzy to suma pojemności dysków (z wyłączeniem tych przechowujących dane o parzystości) przy czym pojemność dysków na dane przycięta jest do pojemności dysków przechowujących info o parzystości, minimalny sensowny rozmiar to będą 3 dyski, ale skrzydła rozwija przy większej ilości. Można bez problemu mieszać różne wielkości i typy dysków, SAS, SATA, SSD, HDD - nie ma to w praktyce większego znaczenia.
    W razie awarii dyski mogą być emulowane softwarowo na podstawie danych nadmiarowych (standardowo dwa dyski nadmiarowe pozwalają na awarię 2 dowolnych), odbudowanie na nowym jest w razie czego bardzo proste. Wydajnościowo może nie powala - zwłaszcza z wykorzystaniem jakiegoś starszego sprzętu, dysków z odzysku i włączonym szyfrowaniem + większą pulą dysków, ale można dorzucić dodatkowy dysk na cache do zapisu (dane wtedy z automatu po jakimś czasie przenoszone są automatycznie na główną macierz), plusem jest też to, że system jest w stanie (i domyślnie to robi) wyłączać nieużywane dyski oraz podczas pracy nie rozpędza wszystkich, tylko te na które jest coś zapisywane/odczytywane. Korzystam w domu od paru lat, ponieważ pracując w "branży" uzbierałem pół szafy dysków z demontażu, trzymam na tym backupy jak i jakieś bieżące projekty, bez problemu dane przetrwały parę zgonów dysków - nawet przed wrzuceniem do macierzy za bardzo ich nie testuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do backupu danych o pojemności poniżej 1 TB, rozważając dysk HDD z obudową oraz NAS. W dyskusji podkreślono, że NAS może być wygodnym rozwiązaniem, nawet jeśli nie jest udostępniany w sieci. Zauważono, że kieszenie RAID są kosztowne i mogą być porównywalne cenowo z używanymi NAS-ami. Użytkownicy wskazali na wyższa niezawodność i wydajność NAS-ów, które mogą obsługiwać wiele urządzeń jednocześnie. W odpowiedziach zasugerowano również alternatywne podejście z wykorzystaniem UNRAID jako elastycznego rozwiązania do przechowywania danych. Użytkownik rozważał również użycie starszego dysku z obudową USB jako pierwszej kopii zapasowej oraz poszukiwał dysków HDD w przedziale 2-4 TB w budżecie do 600 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA