logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wpływ liczby zwojów na działanie silnika odkurzacza

avatar255 10 Sty 2025 21:52 804 21
REKLAMA
  • #1 21387180
    Poziom 13  
    Ocena: 59
    Jak to jest z silnikami elektrycznymi, szczotkowymi. Mam silnik od odkurzacza i na wtykach, gdzie się podłącza napięcie, urwał mi się drut uzwojenia. Musiałem odwinąć trochę drutu od strony jednego wtyku, żeby naprawić połączenie. I teraz mam 6 nawinięć mniej od strony jednego wtyku. Pytanie, czy to tak może być, że z jednej strony jest 6 więcej nawinięć? Czy to będzie miało jakiś wpływ na pracę silnika?
  • REKLAMA
  • #2 21387236
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1331
    Skąd, z czego odwinąłęś ten drut?
  • #3 21387243
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6550
    elktrod napisał:
    Skąd, z czego odwinąłęś ten drut?

I dlaczego aż 6 zwojów odwinąłeś?
  • #4 21387307
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    Są dwie możliwości, zależnie czy część uzwojenia usunąłeś ze stojana czy wirnika.
    a. silnik będzie słaby i będzie robił za grzejnik,
    b. silnik wejdzie na bardzo wysokie obroty i cię zabije rozlatując się na miliony kawałków, a każdy z nich będzie jak pocisk z karabinu.
    W obu przypadkach jesteś narażony na utratę życia, zdrowia lub mienia, nie tylko swojego.
  • #5 21387418
    Poziom 13  
    >>21387243 Ze stojanu, nie mogłem tego przylutować i drucik się urywał podczas próby lutowania.

Dodano po 15 [minuty]:

zbich70 napisał:
    a. silnik będzie słaby i będzie robił za grzejnik,
    b. silnik wejdzie na bardzo wysokie obroty i cię zabije rozlatując się na miliony kawałków, a każdy z nich będzie jak pocisk z karabinu.

Przy czym A jest tylko prawdopodobne.
  • #6 21387444
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 271
    @zbich70 co za scenariusz na film katastroficzny.
    Odwijając 6 zwojów osłabiło to strumień magnetyczny stojana, a to jak to w silnikach szeregowych zwiększa max obroty ale jednocześnie zmniejsza moment obrotowy silnika. Więc nie rozbiegnie się. Zresztą rozbieganie się jest ogólną cechą silników szeregowych nawet bez odwijania zwojów stojana, wystarczy brak obciążenia. Natomiast utrata momentu obrotowego może powodować wzrost temperatury silnika.
    Natomiast jaki jest procent tych sześciu w stosunku do pozostałych, pewnie niewielki, więc wzrost temperatury również będzie niewielki. Ot padnie nieco wcześniej.

Dodano po 3 [minuty]:

Przy czym A jest tylko prawdopodobne.

Odwrotnie.
    A jest pewne, tylko wzrost temperatury będzie niewielki.
    B jest mało prawdopodobne, ale to występuje w chwili gdy zatkasz wlot. Tylko całkowita utrata obciążenia jest niemożliwa. Jeszcze tak mi przychodzi do głowy... nieznacznie zwiększy się pobór prądu co spowoduje wzrost pola magnetycznego stojana, więc chyba scenariusz B można wykluczyć.
  • REKLAMA
  • #7 21387455
    Poziom 13  
    @michal.zd Czyli nie ma co odwijac zwojów w celu wyrównania ilości z obu stron, skoro nieznacznie wzrośnie temperatura. Swoją drogą te zwoje nie są miedziane. Pokryte tylko jakąś powłoką przypominającą miedź. Po zeskrobaniu w środku jest aluminium chyba. Nie da się tego polutować.
  • REKLAMA
  • #8 21387470
    michal.zd
    Poziom 31  
    Czyli nie ma co odwijac zwojów w celu wyrównania ilości z obu stron

Nie trzeba. Jak odwiniesz jeszcze z drugiej strony, to temperatura wzrośnie jeszcze bardziej.
    Oceń na oko ile jeszcze zwojów pozostało.
    aluminium chyba.Nie da się tego polutowac.

Teraz tak się produkuje, na parę lat. Za to jest tańszy.

Dodano po 3 [minuty]:

Ps. Jeśli komuś przyjdzie do głowy pomysł, aby podobną operację amputacji uzwojenia przeprowadzić na wirniku, to niech was ręka boska broni. Wówczas scenariusz B jest wielce prawdopodobny.
    Więc @zbich70 miał rację, gdyż odpowiedzi udzielił bez wiedzy, która to część silnika uległa pomniejszeniu. Przesadził tylko w skutkach zdarzenia.

Jeszcze jedna uwaga: silnika szeregowego (większość wysokoobrotowych komutatorowych takiego typu jest) nie wolno uruchamiać bez obciążenia. Przekraczają wówczas obroty nominalne na tyle, że mogą rozpaść się. Nie są idealnie wyważone. Nie będzie to tak widowiskowe "i cię zabije rozlatując się na miliony kawałków, a każdy z nich będzie jak pocisk z karabinu", ot popęka obudowa łożysk. To nie stanie się zaraz po włączeniu, ale nie ma sensu ryzykować.
    Więc @avatar255 prób dokonuj po złożeniu odkurzacza.
  • #9 21387506
    Poziom 13  
    michal.zd napisał:
    . Jeśli komuś przyjdzie do głowy pomysł, aby podobną operację amputacji uzwojenia przeprowadzić na wirniku, to niech was ręka boska broni. Wówczas scenariusz B jest wielce prawdopodobny.
    Więc @zbich70 miał rację, gdyż odpowiedzi udzielił bez wiedzy, która to część silnika uległa pomniejszeniu. Przesadził tylko w skutkach zdarzeni

Ale to mówią tutaj o operacji odwinięcia zwojów na wirniku? Bo ja to zrobiłem na stojanie. To co wtedy, jakbym zrobił na wirniku? Jakie mogą być skutki?
    I jeszcze pytanie. Czym polutować takie uzwojenie aluminiowe? Jest jakiś sposób? Tak pytam na przyszłość.
  • #10 21387529
    michal.zd
    Poziom 31  
    mówią tutaj o operacji odwinięcia zwojów na wirniku ?

To w formie ostrzeżenia napisałem.
    co wtedy jak bym zrobił na wirniku

Nierównomiernie rozłożona masa wirująca będzie miała niezrównoważoną siłę odśrodkową.
    Siła odśrodkowa jest zależna od obrotów w drugiej potędze, rośnie kwadratowo wraz ze wzrostem obrotów. https://www.gstatic.com/education/formulas2/553212783/pl/centrifugal_force.svg
    Więc w pewnym momencie doprowadzi do uszkodzenia łożysk i ich mocowania. Odchodząc od tematu silnika, po to wyważamy koła samochodu.
    Jakaś możliwość że wirnik się rozpadnie na kawałki też istnieje, chociaż osobiście wątpię. Ale jeśli to stojan te odłamki utrzyma w sobie. Wszakże mowa o niewielkiej masie wirnika jakby nie było. Aby dokonał się scenariusz zbicha to musiał by to być sporo większy silnik, lub setki razy większe obroty.

Dodano po 51 [sekundy]:

Czym polutowac takie uzwojenie aluminiowe?

Teoretycznie się da, praktycznie nie każdemu się to udało. Sposób znajdziesz w google, ale nie gwarantuje poprawnego wykonania.
  • #11 21387535
    Poziom 13  
    michal.zd napisał:
    Teoretycznie się da, praktycznie nie każdemu się to udało. Sposób znajdziesz w google, ale nie gwarantuje poprawnego wykonania.

To już lepiej zacisnąć to uzwojenie niż lutować, a później dopiero jakoś polutować do wtyku.

Dodano po 3 [minuty]:

michal.zd napisał:
    Więc w pewnym momencie doprowadzi do uszkodzenia łożysk i ich mocowania.

To jak się rozpadną łożyska, to wtedy wirnik zahaczy o stojan i się zablokuje, zrobi zwarcie i wtedy wyrzuci bezpiecznik najwyżej.
  • #12 21387547
    michal.zd
    Poziom 31  
    wyrzuci bezpiecznik najwyżej.

Ale silnika już nie będzie 😉
    Skutki że tak powiem "elektryczne" to najmniejszy problem. Problem to skutki fizyczne, mechaniczne (bardziej pasuje)

Dodano po 1 [minuty]:

To jak się rozpadną łożyska to wtedy wirnik zahaczy o stojan i się zablokuje

Teraz wyobraź sobie to wszystko z obrotami powyżej dziesięciu tysięcy. Obudowa odkurzacza może tęgo oberwać.
  • #13 21387591
    Poziom 13  
    michal.zd napisał:
    Teraz wyobraź sobie to wszystko z obrotami powyżej dziesięciu tysięcy. Obudowa odkurzacza może tęgo oberwać.

No jeszcze masz najpierw metalową obudowę silnika i stojan.
  • #14 21387609
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7739
    Czym polutować takie uzwojenie aluminiowe? Jest jakiś sposób?

Używając topnika do aluminium. Musi być jednak oskrobany do czystego.

michal.zd napisał:

Da się spokojnie, i nie tylko teoretycznie.
  • #15 21387816
    michal.zd
    Poziom 31  
    metalową obudowę silnika i stojan.

Właśnie w chwili jak zablokuje się wirnik, cała energia kinetyczna będzie przekazana na cały silnik, a on na obudowę odkurzacza. Skutki na pewno będą.

Dodano po 2 [minuty]:

ArturAVS napisał:
    Da się spokojnie, i nie tylko teoretycznie.

Mi niestety nie udało się. Może kiepskiej jakości topnik. Próbowałem raz, potem dałem sobie spokój.
  • #16 21387947
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1661
    Ale to mówią tutaj o operacji odwinięcia zwojów na wirniku?

Nie bardzo widzę możliwość takiej operacji.
  • #17 21387971
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    W dzisiejszych czasach kupić spoiwo do łączenia miedzi z aluminium?
    Dawno temu były np. spoiwa z topnikiem "ultradźwiękowym".
  • REKLAMA
  • #19 21388533
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6390
    Bez znaczenia.
  • #21 21389333
    michal.zd
    Poziom 31  
    klamocik napisał:
    przewijałem wirniki..., nigdy nic się nie rozpadło

Słowo klucz: przewijałem, a nie usuwałem część uzwojenia wirnika. W każdym razie po takiej akcji raczej wymagane jest wyważenie wirnika silnika wysokoobrotowego. Często widuje się małe nawierty na obwodzie wirnika.
  • #22 21389427
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 715
    Na zaś:
    Ten drut aluminiowy często bywa miedziowany, wtedy przy delikatnym oczyszczeniu polutuje się.
    Zresztą Al też się lutuje, oczywiście najłatwiej z odpowiednim topnikiem.
    Drzewiej zdarzyło się lutować w kąpieli kalafonii tak, aby nie było dostępu powietrza.
    W oleju też chociaż niewygodnie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wpływ odwinięcia zwojów w silniku elektrycznym odkurzacza na jego działanie. Użytkownik napotkał problem z uszkodzeniem drutu uzwojenia, co spowodowało odwinięcie 6 zwojów ze stojana. Odpowiedzi wskazują, że nierównomierna liczba zwojów może prowadzić do osłabienia strumienia magnetycznego, co skutkuje zmniejszeniem momentu obrotowego i potencjalnym wzrostem temperatury silnika. Istnieje ryzyko, że silnik może osiągnąć zbyt wysokie obroty, co może prowadzić do uszkodzenia mechanicznego. Użytkownicy podkreślają, że nie należy odwinąć zwojów z wirnika, ponieważ może to prowadzić do poważnych konsekwencji. Wskazano również na trudności w lutowaniu uzwojeń aluminiowych oraz na potrzebę wyważenia wirnika po takich modyfikacjach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA