Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

LCD 15" SIEMENS CTM5010 znika obraz

13 Gru 2005 12:10 1967 5
  • Poziom 10  
    Witam

    Mam następujący problem:

    Obraz znika na 3 sekundy po czym pojawia sie i jest ok.

    Stwierdziłem w momencie braku obrazu stwierdziłem zanik napięcia 3,3V za tranzystorem NDS9435A. Przed nim napięcie nie zanika. Po odpięciu sterowania z tego tranzystora (idzie ono bezpośrednio z procesora) sytuacja nie ulega zmianie.

    NDSa wymieniłem na nowy, usterka nie zniknęła.

    Czy ktoś miał podobny przypadek ? Niestety nie posiadam schematu, co nie ułatwia mi usunięcia usterki.

    Pozdrawiam

    Rafał
  • Spec od monitorów
    A za tym tranzystorem nie masz kondensatora elektrolitycznego? Może przywierać. Możliwe też że sterowanie tranzystora kuleje. Ale to tylko gdybanie bo trzeba pomierzyc lub obejrzeć sterowanie.
  • Poziom 10  
    Sterowanie odpada. Po jego odpięciu (noga w powietrzu) usterka występuje nadal. Kondensatory sprawdzę.
  • Poziom 10  
    Kondensatoryt sprawdziłem (podmiana) wszystkie OK, usterka występowała nadal, klient odebrał sprzęt.
  • Spec od monitorów
    W tym monitorze jest chyba słynny ALI
    Po nim wszystkiego można się spodziewać.
  • Poziom 40  
    Si 9435 on włącza zasilanie elektroniki matrycy na sprawnym monitorze można go zewrzeć ale będą latać po ekranie śmieci przez okres gdy procesor
    nie ustawi poprawnie obrazu. W tym wypadku myślę że jest uszkodzony soft
    w procesorze ALI co się często wali do obsługi monitora.