logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Vectra B nie odpala rano, reaguje tylko na plaka - co sprawdzić?

damianex500 19 Sty 2025 17:32 414 10
REKLAMA
  • #1 21400260
    damianex500
    Poziom 4  
    Opel Vectra B nie odpala, witam, mam taki problem z tym autem, że wieczorem jeździła jak szalona i paliła od strzała, rano przyszło jechać do pracy, to o 5 rano już nie odpaliła, koniec, zero reakcji na gaz, jedynie reagowała na plaka i tyle. Filtr paliwa wymieniany, paliwo w baku jest, bezpieczniki wszystkie dobre, proszę o poradę, co to może być?
    AI: Jaki jest typ silnika i rocznik Twojego Opel Vectra B?
    Opel Vectra B, 2.0 TDI, 2001 rok
  • REKLAMA
  • #2 21400355
    Millaka
    Poziom 24  
    Ocena: 226
    Sprawdź, czy paliwo nie cofa się po nocy do zbiornika i ewentualnie zamontuj zawór zwrotny.
  • REKLAMA
  • #3 21400364
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21400366
    damianex500
    Poziom 4  
    Tak cofa się, bo odpalał gasł i po 10 sekundach dalej odpalał ale teraz zdechł na dobre, próbowałem na plaku palić go pół godziny i lipa, na plaku pali ale sam od siebie nie, i nie wiem od czego zacząć
  • REKLAMA
  • #5 21400419
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 21400429
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 408
    Witam.Pompa się kończy i pewnie padł tranzystor w sterowniku .Ten temat był poruszany wielokrotnie.
  • #7 21400434
    damianex500
    Poziom 4  
    Jak dostanie plaka, to pali, a jak nie, psikam w dolot, to gaśnie. Kręci tylko na rozruszniku bez skutku i na tym koniec 🙂, a szkoda dawać na złom, bo mimo że ma 23 lata, to wygląda super, bez rdzy i środek zadbany.

Dodano po 2 [godziny]:

Tak to zdecydowanie DTI , słownik pomylił, chodziło o to że rano gdy próbowałem go odpalić bez gazu czy z gazem to nic to nie dawało, przygazówka nic nie dała, ma plaku tylko łapie a gdy przestaje ku psikać to tylko na rozruszniku kręci i tyle, akumulator nowy, rozrusznik kręci jak zwariowany
  • #8 21401019
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21401424
    damianex500
    Poziom 4  
    Dobry pomysł, dzięki za podpowiedź, koszty i nie koszty, regenerowana pompa 860 zł, a mam znajomego mechanika który by mi to tanio zrobił także nie najgorzej
  • #10 21402445
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21402572
    damianex500
    Poziom 4  
    Tam jest łańcuch rozrządu, kolego, a nie pasek 🙂. Tak, wiem, że muszę zdejmować rozrząd, ale warto go zrobić, bo naprawdę zadbane auto. Może ciężko uwierzyć, ale nigdzie nie ma na nim rdzy.

Podsumowanie tematu

✨ Opel Vectra B z silnikiem 2.0 DTI z 2001 roku nie odpala rano, reagując jedynie na plaka. Użytkownik wymienił filtr paliwa, a akumulator jest nowy. Problemy mogą wynikać z cofaniącego się paliwa, uszkodzonej pompy paliwowej lub tranzystora w sterowniku. Użytkownicy sugerują sprawdzenie pompy, podłączenie jej bezpośrednio do zbiornika paliwa oraz ewentualną wymianę rozrządu, który w tym modelu jest na łańcuchu. Wskazano również na możliwość ciągnięcia powietrza przez układ paliwowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA