Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

4-cyfrowy wyświetlacz LED na magistrali I2C Slave

jam_es 13 Gru 2005 21:29 5695 5
  • Witam Forumowiczów

    4-cyfrowy wyświetlacz LED na magistrali I2C Slave

    Chciałbym przedstawić kolejny swój układ, który kiedyś został zrealizowany dla uczelni w ramach projektu.
    Jest to 4-cyfrowy wyświetlacz 7-segmentowy LED pracujący na magistrali I2C jako urządzenie Slave.
    Mimo, że jest to układ dedykowany dla płytki ewaluacyjnej mikrokontrolera 8051, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby znalazł zastosowanie także w innych urządzeniach.

    Całość została zbudowana w oparciu o mikrokontroler AVR (AT90S2313). W nim zaimplementowano obsługę magistrali I2C w trybie Slave.
    Moduł potrafi wyświetlić maksymalnie 4 cyfry oraz jeden z 4 przecinków. Dane dla wyświetlacza tworzą zdefiniowaną ramkę.

    Archiwum w załączniku zawiera:
    • schemat układu;
    • kompletną dokumentację płytki drukowanej;
    • wzór etykiety na płytę czołową;
    • kompletną dokumentację projektu wraz z dokładnym opisem sposobu komunikacji, listing programu dla mikrokontrolera w asemblerze (AVRStudio) oraz listingi przykładowych makr w ASM51.

    Całość została zmontowana na jednostronnej płytce drukowanej o wymiarach 105x55mm.

    Dziękuję i pozdrawiam :)

    Załączniki:

    Fajne!
  • #2 13 Gru 2005 22:01
    ghost666
    Tłumacz Redaktor

    jem_es - normalnie fabryka jesteś ;). Nie dość ze wykonanie i wykończenie jak z fabryki to wrzuciłes dzisiaj 3 projekty juz... zioom ;).

    No ale poziom akademicki zobowiązuje, sam po sobie wiem, mimo iż jestem na 1szym roku dopiero. Aktualnie budujemy robota na konkurs (sumo) i zaczeliśmy juz ostro - procek nie jakis AVR a TMS albo MSP Texasa... marzy mi sie jakas 32bitowa jednostka sterująca ;) Nevermind ;).

    P.S. Pracujesz czy studiujesz, ze jesteś tak z Uni związany?

  • #3 13 Gru 2005 22:26
    jam_es
    Poziom 23  

    Przyznam - zaszalełem trochę ;-)
    Jednak te dwa moduły akurat są starszymi projektami - sprzed roku - jeszcze z czasów studiów.
    Postanowiłem w końcu udzielić się na Forum Elektrody i podzielić się materiałami :)

    W tym roku skonczyłem polibudę w Gliwicach. Aktualnie pracuję jako automatyk.

    Widzę, że w ambitny projekt jesteś zaangażowany. Respect! Jeśli będziesz miał możliwość, to przedstaw na forum dokonania Waszej grupy.

    Z innych projektów, to ponad rok temu zacząłem pracę nad małą frezarką sterowaną z PC, jednak z braku czasu leży ona niejako w kącie :(
    Mam nadzieję, że jeszcze wrócę do tego tematu. By była przydatna rzecz: robienie płytek, frezowanie napisów, wzorów itp.

    Pozdrawiam

  • #4 14 Gru 2005 05:47
    ghost666
    Tłumacz Redaktor

    No projekt jest dosyć ambitny, szczególnie zważywszy na to ze jest to mój pierwszy taki projekt (tzn z zastosowaniem czegoś egzotyczniejszego niz 2051). Dobrze ze nie ja to bede programował.

    To o czym mówisz to bardziej ploter niz frezarka ;). Chociaz tez fajne. Mi sie mazy tokarka numeryczna, ale to wogóle śpiew dalekiej przyszłości...

    P.S. Czy, jakby co, można liczyć na Twoją pomoc w dziedzinie mikrokontrolerów?

  • #5 14 Gru 2005 20:12
    jam_es
    Poziom 23  

    ghost666 napisał:
    To o czym mówisz to bardziej ploter niz frezarka ;)


    Prawda - mało precyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi dokładnie o ploter frezujący :-) Konstrukcja portalowa.

    ghost666 napisał:
    P.S. Czy, jakby co, można liczyć na Twoją pomoc w dziedzinie mikrokontrolerów?


    Jeśli tylko będę w stanie pomóc, to nie ma problemu. Niestety opuściłem się w tematyce uK :( Aktualnie zmagam się z PLC.

  • #6 15 Lut 2009 02:37
    kubiaczek1982
    Poziom 11  

    A może byłby ktoś w stanie napisać procedurę i2c slave do bascoma:?:

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo