Panie Madrik, właśnie jestem w tej fazie. Niestety, musiałem odłożyć trochę funduszy aby móc zacząć coś robić. Odłożyłem, trochę części kupiłem i po prostu wziąłem się za to.
Po zakupie od razu wymienione zostały olej, filtry, kable, świece, opony. Wiedząc, że mam do wymiany tarcze i klocki oraz przegub zewn.lewy a także poduszkę amortyzatora LP oraz drążek lewy... a na tyle bębny+szcz., poducha amort. LT wstrzymałem się w czasie, chcąc zrobić wszystko na raz (łącznie z rozrządem i sprzęgłem). Części już prawie wszystkie mam i zacząłem działać a ostatnie 2.5 miesiaca było poświęcone po prostu na jazdę, aby dowiedzieć się, co autu jeszcze dolega.
Kolor płynu odkryłem wczoraj, przyznam wprost, to była ostatnia rzecz jaką się interesowałem. Pojemnik na płyn jest czarny, nie widać koloru za bardzo, sprawdzałem jedynie czy coś tam jest. Wspomaganie działa bardzo dobrze zarówno w mrozy jak i cieplejsze dni - dlatego nie zwracałem na to uwagi.
W garażu w którym mam białe światło podczas przygotowań do do demontażu silnika:
wychodzą i będą wychodzić kolejne przygody. Zacząłem od koloru płynu ponieważ późnym popołudniem motor będzie już na zewnątrz a ja wtedy będę miał super okazję dobrać się do maglownicy. Po nitce do głębka.
Nie wiem, czy kiedykolwiek ktoś w tym aucie zmieniał ten płyn.
Ja także zastanawiałem się wczoraj nad umyciem (płukaniem) układu.
Gdy silnik wyjedzie będzie mi po prostu łatwiej. Ja nie trawię syfu pod maską. Wyciek oleju spod pokrywy zaworów znalazłem i sączy się jeszcze spod michy olejowej. Gdy rozłączę skrzynię będę miał do ogarnięcia mały motorek bo to taka duża kosiarka do trawy.
Od strony pasków rozrządu i koła zamachowego na szczęście sucho. Pompa wody, oleju będą nowe (Febi). Rozrząd Bosch+Febi, sprzęgło Sachs.
Silnik do mycia z zewnątrz.
Przed wjazdem do garażu sprawdzone ciśnienie na garach, jest bardzo ok.
Misa, smok - wszystko bedzie myte. Nowe uszczelki (wszystkie). Składając to chcę doprowadzić komorę do ładu. Ma być czysto jak w sypialni. Instalacja elektryczna przede wszystkim. Wszystko od A do Z będzie sprawdzone, stąd tyle moich dziwnych pytań na forum. Mając silnik na zewnątrz mam super dostęp do wszystkiego. Nie zapomnę o altku,. sprężarce i o innych.
Trochę patentów nie firmowych już znalazłem (głównie w elektryce), dokładane kable itp. dlatego muszę to rozwijać i sprawdzać czym to jest. Trochę zejdzie ale dałem sobie dwa tygodnie.