Obecnie na naszym rynku jest wiele znakomitych firm produkujacych głosniki, jak: Visaton , Vifa , B&W...
lecz dzwiek głosnikow ktorej z firm "powalil was z nóg..."
Jestem ciekaw waszych opinii
Mnie osobiscie zaskoczyły głosniki na Visatonie AL170 i wysokotonowym Vifa D27TG-05-06
Mnie niesamowicie zaskoczyl samochodowy tonsilek. Bez problemu radzi sobie z calym pasmem a do tego nawet jeszcze bez obudowy brzmi fenomenalnie. Drugi niestety uszkodony, jest w trakcie drugiego podejscia z regeneracja.
Stx`om, tonsilom (czy innymi vifom i monacorom) jakoscia, trwaloscia, parametrami a juz powalaniem z nog szczegolnie - daleko do najlepszych. Do Precision Devices, DAS, RCF, EighteenSound, JBL, BMS czy Beyma. Chyba ze mowimy tylko i wylacznie o rodzimych producentach, to wtedy mozna zabawic sie w porownania... Ale zapomnij o powalaniu z nog!
Nie nie miełem na mysli tylko rodzimej produkcji. Kazdy ma inne mozliwosci posłuchania "sprztu audio" (w salonie czy w domu) w jaki sposob gra, lecz ktore głośniki wam sie podobaja ,i dla czego?
Dodano po 10 [minuty]:
Stagemann-ie Czego miałes okazje posłuchac, i jaka twoim zdaniem firma przoduje w w produkcji najlepszej klasy głosnikow?
Miałem okazje posłuchac kolumn EighteenSound Beyma, fakt graja wspaniale ,lecz JBL do "najlepszych" bym nie zaliczył
tu chyba nalezy rozdzielic kategorie na
1. odsłuchowe (do domowego studyjnego itp. użytku)
2. estradowe
3. samochodowe
Bo w pierwszych 3 postach zaznaczono obecnośc tych 3 "gatunków" i gotowe tu dojśc do wojny na noże....
eżeli dobrze rozumiem intencje założyciele postu (majac na uwadze wymienione marki) to ma byc to temat o tylkoi pierwszej z wymienionych "kategorii"
hmm według mnie najlepsze kolumny produkuje Adwent, a przy połączeniu ze wzmaczniaczem kenwooda czujesz się jak na koncercie żywo. Głośniki oczywiście nastawione na jakość a nie moc:)
- mam zestawik Focala (starszy model, piankowe zawieszenie, membrana piepier, kosza alu, cewka moja na dobrych elementach) - kupiony UWAGA !!! za 160zł gra rewelacyjnie - zastapił zestaw Hertz'a.
głośnik na subwoofer:
- jeszcze miesiac temu byłem miło zaskoczony jakościa IT MDS 08, ale ostatnio kupiłem na allegro Isophona 20cm na aluminiowym koszu (za 40zł!!!) i ten dopiero naprawde mnie powalił Oczywiscie głośnik doeclowo bedzie w domu (jako kolejny subwoofer do innego przeznaczenia). W aucie bedzie ładna zabudowa z 2szt IT MDS 08.
w domu:
subwoofer:
- do kina jak narazie najbardziej mi sie podobał (jakościowo) głośnik Acoustic Research 25cm - lepiej wypadł niż Koda sw1000.
-do muzyki (cieżkich kawałków, typui Missy Elliot) to JL 10WO8 - potrafi ładna zadyme zrobić ostatnio napedzał sporą imprezke - mimo swojego niskiego SPL, musiałem go przyciszać bo było za cieżko;-)
Wytrzymałosc mechaniczna tego głośnika jest zdumiewajaca.
na kolumny:
narazie miałem mozliwosc odsluchów:
Heco 16cm, które nie jest zadnym HiEnd, ale nie jednego wprowadza w zdumienie. Graja z Visaton DSM 25FFL (tytanowe), które polecam - sa przecenione w Greltonie. Mam jeszcze jedna pare do kompletu z WSP21S.
Mam jeszcze kilka głośników, które napewno miło mnie zaskocza (narazie nie mam czasu na robienie obudów) - głośnik z kolumny Phonara 13cm (kevlar, alu, fs=48Hz), zrobie na nim centralny. 4szt Visaton WSP21S - niedługo beda kolumienki i wiele innych
Qscgu, może coś więcej? Bo ja w tym roku słyszałem MILO Meyera, wspierane przez doły 700-HP. Niby fajne, a brzmiało średnio, bo akustyk przysypiał. I nic z tego nie wynika.
W jakich okolicznościach słyszałeś owe PD i skąd wiesz na pewno, co to było?
Pozdrawiam.
te owe kolumny slyszalem na malej imprezie plenerowej organizowanej przez dalekiego znajomego (dlugie powiązania) zaciekawilo mnie ze przy takiej glosnosci glosniki basowe oddają prawdziwy bas a nie charczą glosniki to bodajrze 15" PD a w tubie jakas 18", wlasnorecznie robione, oczywiscie nie ja je robilem dowiedzialem sie ze to sa te glosniki z 2 powodow, autor tych kolumn pokazal mi te je i powiedzial ze sa zrobione na tych glosnikach a po 2gie widac bylo ten zakrzywiany kosz, specyficzny dla Precision Devices, wrazenia byly niesamowite, bass ciepły głęboki a zarazem bardzo głosny i to mi sie bardzo w nich podobalo, radzily sobie z calym pasmem a basu bylo pod dostatek, niestety nie znam innych szczegolow ani konkretnego modelu glosnikow, w kazdym razie PD wg mnie robi naprawde kapitalne głosniki, moge dodac tylko ze w porownaniu z dosc dobrą dyskoteką "Wyższy wymiar" - katowice bylo znacznie glosniej a bas mozna bylo odczuc na klatce piersiowej
Dodano po 2 [minuty]:
ps zapomnialem dodac ze zarowno te 15" jak i 18" w tubie byly PRECISION DEVICES czy jak to sie pisze
wydaje mi sie ze to byl plan z speakerplans.com, w kazdym razie bardzo bardzo podobny do
"18" Super Scooper" chociaz to bylo dosc dawno temu i naprawde nie pamietam tak dokladnie
Polecam wybrac sie do frankfurtu na targi musicmesse!
Najwieksze firmy i producenci pokazuja swoje swiezynki. Czesc z konstrukcji jest pokazana, wiec mozna szukac inspiracji, poza tym nauczycie sie jak wyglada glosnik precision devices i nie bedzie takich sytuacji jak ta:
"widzialem tube, gra rewelacyjnie" - "chyba na precision devices"
))
Czyli jak konstrukcja jest prawdopodobnie oparta na precision devices to gra rewelacyjnie!
w tym roku bylo tak ze pierwsze dwa dni byly na zaproszenia tylko dla kontrahentow, prasy i innych "vipow" (wtedy byl luz) a ostatni dzien byl dla "wszystkich" (wtedy byla rzez)
szkoda ze juz ich nie produkaja maja niesamowitego kopa przy tym graja bardzo czysciutka nie zajezdzaja estrada . poczatkowo mial je moj kolega w pokoju do napedu wzmak technicsa moje nie najwyzszej klasy to sprzet ale mnie zamurowalo jak to uslyszalem pierwszy raz
Sa jakies proby robienia w Polsce targow ale mamy jeszcze za maly rynek profesjonalnej produkcji zeby byla jakas konkurencja (oczywiscie wewnatrz-krajowa). Rowniez zbyt mala jest konkurencja w przedstwicielstwach i firmach handlujacych sprzetem pro-audio. Jak juz jedna firma wezmie przedstawicielstwo na nasz kraj to koniec. Nikt inny danej marki nie bierze. Stad nikle zainteresowanie polskich firm i producentow takimi targami. Wszyscy jezdza do frankfurtu. (oczywiscie ogladac, bo wystawiaja sie 2 moze 3 polskie firmy, ostatnio chyba proxima i athletic)
Ostatnio targi o dziwnej nazwie "surexpo" staraly sie wprowadzic dzial pro-audio ale im sie to nie udalo - targi zostaly targami gier i automatow...
Zgadzam się z Tobą w sprawie tych przedstawicielstw.
Mam nadzieje ze w niedługim czasie uda się u nas cos takiego zorganizować, w Polsce jest wielu ludzi którzy znają się na rzeczy i zmuszeni są jeździć za granice żeby czegoś dobrego posłuchać, i czegoś nowego się dowiedzieć.
Sam mam zamiar złożyć kolumny na jakiś dobrych głośnikach, lecz żeby wybrac głosnik trzeba go najpierw posłuchac,a u nas są takie możliwosci ze chyba będę jeździł 2 lata po polsce zanim cos wybiore.
temacik fajny, ale może jakoś podzielić go pod względem cenowym, np głośniki do 150 zł (Tonsil), 300 zł (niższe np Monacora), 700 zł (np. Alcone) i wyższe, tak aby każdy mógł na podstawie opinii i mniej więcej podanej ceny znaleźć coś dla siebie. Fajnie by było, gdyby powstało coś na wzór światowego katalogu głośników od tych najtańszych(tzn może bez TVM, tesli itp.) po hi-endowe scanspeaki
Coś o głośnikach samochodowych,może ktoś by się pokusił o zaopiniowanie,wyrażenie swioch poglądów o firmach takich jak:boschman,peiying,gms,rocker,b52,delco.Przecież one też zapewne różnią się jakością a wkładane są do jednego worka.Decydując się na zakup produktu którejś z tych firm pozostaje liczyć na łud szczęścia.
dla mnie najlepsze kolumny to zg 60/3 2 głosniki gitarowe 30 watowe na licencji pioniera (gds 30/30) + tubowce tonsila z prowixoryczna zwrotnicą w gigantycznej trumnie na kółkach
wniosek potwornie natęzenie walącego i dudniącego basu i niesamowita głosnośc wytrzymują wiecej mocy niż producent podaje
owszem na pewno tysiące konstrukcji PD czy tam innych śa lepsze od nich ale te ogólnie słyszałem i uwielbiam
Trochę nie na miejscu jest mówić te głośniki są najlepsze, a tamte najgorsze. Głośnik to tylko jeden z elementów zestawu i stanowią integralna całość. Te same przetworniki zagrają rewelacyjnie z odpowiednim wzmacniaczem i źródłem, a dadzą plamy w innej konfiguracji.
Więc może opisując, rozszerzymy zakres do całych konfiguracji sprzętu.
Mój domowy system:
Odtwarzacz: Samsung DVD-p245
Amplituner: Onkyo TX-DS494
Głośniki przednie: Gale Reference Monitor ( angielskie mini monitorki)
Głośnik centralny: z braku miejsca jego funkcję pełni telewizor Panasonic 28J1C
Tylne głośniki: samoróbki na przetwornikach Visatona
Subwoofer: samoróbki 2x GMS9250 obudowy bass-reflex
Głośniki pracowały na różnych systemach, był i kultowy odtwarzacz Pionieer`a PD9700, były i wzmacniacze różnych marek, ale naprawdę fajnie zagrały dopiero z tym Onkyo, Gale mają lekko wyostrzoną górę i średnicę, i ten amplituner trochę je uspokoił i dodał swojego ciepła. Oczywiście dźwięk nie powala, bo to nie ta klasa sprzętu, ale słucha się tego już bez stresu.
Jeśli chodzi o te GMS`y, to bardzo dziwne głośniki, niby to niższa półka sprzętu i mała moc, ale wymagają naprawdę dobrego wzmacniacza. Pierwotnie miały grać w aucie, ale się nie sprawdziły. Średnio zagrały na wzmacniaczu Signat Rock3, na Rodek`u już w ogóle, w miarę dobrze na Steg`u, teraz huczą w domku, podłączone do 2 x TDA7294 i tu muszę przyznać sprawują się nad wyraz dobrze. Dźwięk jest do zaakceptowania, nie buczą jednostajnym basem, czasem daje się usłyszeć jakieś niższe szarpnięcia strun gitarowych i wybrzmiewania. Nie jest to tragedia.
Mój system w aucie:
Radio : Blaupunkt LosAngeles MP71
Wzmacniacz: Rodek 680i
System przedni: średnica Focal 5H1, wysokotonowe Eton RS
Subwoofer: Focal 27V
Gra to wszystko bardzo przeciętnie, trochę matowo i bez polotu, przypuszczam, że to wina wzmacniacza, niby fima dobra i z tradycjami, ale jednak nie ten dźwięk. W najbliższym czasie wymiana radia na JVC KDG722 i wzmacniacz też poleci, już mam ukończony projekt własnej konstrukcji, hybryda mosfety i lampy.
Miałem niewątpliwą przyjemność montować jeden system w aucie złożony z:
Radio: Clarion wysoki model ( nie pamiętam symbolu)
Wzmacniacz: Steg 105.4
Głośniki przód: Focal 165K2 Power
Po wygrzaniu sprzętu po prostu klęknąłem. Dźwięk bardzo przejrzysty, klarowny i niesamowicie żywy, bez specjalnych podbarwień ( małe regulacje i kupa roboty przy wytłumieniu auta), ale to co mnie najbardziej zaskoczyło to niesamowita przestrzeń jaką ten system wytwarzał, nawet siedząc na tylnej kanapie, lokalizacja dźwięków była bardzo dokładna. Zaznaczam, że w torze sygnałowym nie było żadnych procesorów dźwięku, dobry system nie potrzebuje takich wodotrysków.
Ktoś wspomniał w tym wątku o Tonsilu, uwielbiam tą firmę, wychowałem się na Altusach . Mało kto wie, że Tonsil robił ( bo tak już chyba trzeba powiedzieć) głośniki dla takich znanych marek jak Pioneer, Blaupunkt, czy też angielski Mission. Szkoda, że firma upada, ma dobre tradycje. Kiedyś dysponowała jedyną na skalę europejską komorą bezechową.
Zbyt ogólny temat. To powinna być ankieta. O upadłości firmy Tonsil jest tysiące tematów, może pomińmy ten temat.
Mnie zwalił z nów głośnik Marki Mitsubishi kupiony przez znajomego na gieldzie - bardzo dobry średniotonowy 16 centymetrowy, skuteczność 98dB !
QUadrale Phase Zero: Szczególnie wysokotonowe z tych małych tyłów.
Tannoy Mercury M2 - legendy.
ZGB 30 dwudrożne na GDN 20/30 lub 20/35 lub 20/40 za ogólna muzykalność (altusy są przy nich bezbarwne)
Tonsil ZGB 10c - basu nie było za wiele, ale był bardzo cieply. Pasmo było liniowe ale nie kończyło się zbyt wysoko. W środku były GDS 16/15. Stereofonicznoscią biły na leb na szyje wszystko co miałem. Prosta konstrukcja jednodrożna... Inne głośniki przy tym grały jak MONO.
GD 30/10 tonsila z 1963 roku. Miało to swój urok miałem to w PRLowskim DIY od sasiada. 8 sztuk przy 10Watach rozsadzało mózg.
Celestion Vintage 30- ale to gitarowce nie bede o nich pisał.
Scan Speak 21W(bliżej nieznany) na magnesie kobaltowym stopowym. Z lat 80-tych zarówno w BR jak i Closet radził sobie wyśmienicie.
GD 10/16 z Tonsila... za muzykalność.
GDN 20/60/3 w BP 6 + izobaryk mini wersja basu z Tonsil Bolero.
A teraz coś innego głosniki które mnie rozczarowały AV50- ELTAX za wysokotonowe ble
RCF L18P300 mnie rozwalił a raczej to co w pokoju było, brzmienie - bardzo miękkie i niskie tylko trzeba stosownie odciąć i dać mu się nażreć (czytaj jego RMS czyli 1kW), pęknięte drzwi, zbite butelki po piwie z półek świadczą o tym.