logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać zamiennik zaworu pneumatycznego do wiertarki wielowrzecionowej?

Protom92 31 Sty 2025 11:59 441 5
REKLAMA
  • #1 21418306
    Protom92
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich.

Potrzebuje porady odnośnie uszkodzonego zaworu pneumatycznego w mojej wiertarce wielowrzecionewej. Zawór steruje dociskami oraz siłownikiem agregatu wiertarskiego lecz ostatnio odmówił posłuszeństwa i nie upuszcza ciśnienia z siłowników dociskowych. Po rozebraniu i wyczyszczeniu przy pierwszym wierceniu było ok ale potem od razu znów się zawiesił i nie chce się wracać. Na tłoczki w pewnym miejscu czuć delikatny opór przy przesuwaniu palcem. Postanowiłem go wymienić na nowy i zaczęły się schody. Po numerach nie znalazłem takiego samego w PL więc zacząłem szukać czegoś podobnego i znalazłem według mnie identyczny z tej samej firmy. Schemat pracy sie zgadza cewka i wymiary tez ale po kontakcie ze sklepem usłyszałem ze ten mój to nie jest zwykły zawór 5/2 i musi dopytać producenta czym to zastąpić. Niestety cisza ze strony sklepu oraz producenta zaworu do którego pisałem czym to zastąpić. Maszyna niestety stoi a pracy przybywa. Może ktoś jest w stanie mi pomóc dobrać coś podobnego. Dorzucam zdjęcia oryginału z maszyny wraz link do tego który wydawał mi się identyczny
    Wiertarka to masterwood k23 jest to główny zawór sterujący

https://sklep-pneumatyczny.pl/5-2/13804-zawor...ropneumatyczny-5-2-pneumax-t4885201m-1-8.html
    Pneumatyczny zawór w wiertarce wielowrzecionowej.
    Osoba trzymająca uszkodzony zawór pneumatyczny w wiertarce wielowrzecionowej z przewodami podłączonymi do zaworu.
    Zawór pneumatyczny Pneumax z oznaczeniem modelu PN01235 zamontowany na wiertarce.
  • REKLAMA
  • #2 21419327
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1168
    Proponowałbym najpierw wyjąć tłoczki i obejrzeć dokładnie.
    Skoro się zacina, to coś go blokuje. Może być nawet zwykły paproch.
    Gorzej jak coś się odłupało z tłoczka lub korpusu.
    Bardzo możliwe, że czyszczenie nie było dostatecznie dokładne.
    Naprawdę jest zaskakujące, jak niewiele potrzeba by unieruchomić taki zawór.
    Sugerowałbym nawet obejrzeć tłoczki i korpus pod mikroskopem (nawet takim za 50zł z kamerą cyfrową).
    Dokładnie wypłukać korpus jakimś czyścikiem na bazie alkoholu lub acetonu i wysuszyć.
    Obejrzeć w środku przy dobrym świetle.
    Wymienić oringi czy inne uszczelnienia jakie są.
    Złożyć ponownie.

No i wypada sprawdzić cewkę elektrycznie. Elektrykę (i nie tylko) Włosi często robią "po kosztach" i w fatalnej jakości.
    Potrafią oszczędzać na materiałach nie gorzej niż Chińczycy.
    Jeżeli cewka dostaje jakiegoś zwarcia zwojowego, może nie mieć siły do prawidłowego ściągnięcia tłoczka.
  • REKLAMA
  • #3 21419542
    Protom92
    Poziom 4  
    Zawór rozbierałem 3 razy z czego raz całkowicie na części pierwsze wszystko było wyczyszczone i złożone na nowo nawet pozamieniałem uszczelniacze miejscami i blokuje się nadal w tym samym miejscu jest to delikatny opór wyczuwalny palcem ale widocznie na tyle duży że tłoczek nie jest w stanie się cofnąć po zakończonej pracy. Cewka sprawna. Maszyna działa w ten sposób że po włączeniu wszystko jest ok po naciśnięciu pedału do pracy maszyna uruchamia się dociska element, wierci a po zwolnieniu pedału agregat z wiertłami się cofa a zaciski nie. Ciśnienie częściowo jest podawane na zaciski a częściowo uchodzi przez ten mosiężny regulowany ręcznie filtr który jest odpowiedzialny za prędkość upuszczania powietrza. Tłoczek zaworu zawiesza się właśnie pomiędzy dolotem a odpływem ciśnienia. Maszyna jest z 2004 r więc ma prawo się już coś psuć.
  • REKLAMA
  • #4 21419887
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 390
    Zawór pneumatyczny 110V szukać na allegro

Powinien mieć takie same podłączenie ale na twoim są jakieś dodatkowe wyjścia z tłumikami.

Zrób wyraźne zdjęcie schematu podłączenia.

https://iautomatykanowa.b-cdn.net/wp-content/uploads/2022/09/zaw%C3%B3r-prawa-strona-1.png
  • REKLAMA
  • #5 21419930
    Protom92
    Poziom 4  
    Znalazłem, moim zdaniem, identyczny. Wstawiłem do niego link wyżej, ale dzwoniąc do sklepu, żeby to potwierdzić, pan stwierdził, że to nie będzie pasowało i musi skonsultować to z producentem. Zaraz podeślę wyraźne zdjęcie schematu.

Dodano po 10 [minuty]:

Tabliczka znamionowa z kodem i schematem technicznym.
  • #6 21420306
    pawelradomsko
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 109
    Witam.
    Jeżeli tam są gwinty 1/8" to podałeś link do prawidłowego zaworu ( https://sklep-pneumatyczny.pl/5-2/13804-zawor...ropneumatyczny-5-2-pneumax-t4885201m-1-8.html ) upewnij się tylko że ma cewkę na 110 VAC.
    Jeżeli ten z jakiejś przyczyny Ci nie odpowiada to szukaj u innych producentów (np SMC czy Festo) zaworu 5/2, 1/8" z cewką AC 110V - każdy dostawca pneumatyki to ma, różnią się nieco wielkością, otworami pod mocowanie i czasami wtyczką cewki.
    Pozdrawiam
REKLAMA