logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus X554L nie włącza się, płyta główna się nagrzewa

l34rtek 04 Lut 2025 14:28 207 2
REKLAMA
  • #1 21424494
    l34rtek
    Poziom 3  
    Witam, mam problem z uruchomieniem laptopa.
    Nie reaguje na przycisk 'power', nic się nie załącza, ani diody, ani ekran, ani wentylator. Jedynie płyta główna robi się ciepła.
    Laptop normalnie chodził, wymieniałem pastę co rok i czyściłem.
    Próbowałem wyjmować podzespoły i uruchamiać po kolei, lecz nadal to samo.
    Działał do momentu, aż go wyłączyłem pewnego dnia i zostawiłem na noc pod zasilaczem, zawsze był podpięty. Ale na początku diody świeciły, teraz nic. Dodam, że problem zaczął się po podmianie SSD - nie chciał się włączyć, ale pogrzebałem coś i zatrybił, i tak działał tydzień, no i zdechł.
    Płyta główna po włączeniu zasilania robi się ciepła/bardzo ciepła, zaznaczyłem to na zdjęciu.
    Asus X554L
    Płyta główna: X555LD MAIN BOARD REV. 3.6
    HSB J MV-4 94V-0

Dodano po 1 [minuty]:

Wnętrze otwartego laptopa Asus model X554L z widoczną płytą główną.

Dodano po 54 [minuty]:

Tak płyta wygląda z drugiej strony
    Płyta główna laptopa Asus X555LD z widocznym wentylatorem, radiatorami i gniazdami.
  • REKLAMA
  • #2 21425426
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1609
    Miernik w dłoń i zmierz rezystancję do masy na wszystkich dławikach.
  • #3 21432513
    czasnaczok
    Poziom 26  
    Ocena: 108
    kindlar napisał:
    Miernik w dłoń i zmierz rezystancję do masy na wszystkich dławikach.

A żebyś nie musiał się za bardzo fatygować, to zmierz rezystancję pomiędzy nogami "4" i "8" układu w czerwonym kółku. Jeśli będzie niska, to trzeba się rozglądać za innym laptopem, bo naprawa tego będzie nieopłacalna.
    Niska rezystancja będzie wskazywać na uszkodzenie procesora (zintegrowanego mostka południowego w nim) na 99,9999%.

Płyta główna laptopa z zaznaczonym czerwonym kółkiem miejscem pomiaru rezystancji.
REKLAMA