logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki elektroniczny sterownik temperatury do piekarnika 220-250°C?

Grzegorz_n 10 Lut 2025 18:24 699 16
  • #1 21433802
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    Ocena: 59
    Witam Szanownych Forumowiczów :)

Bardzo proszę zorientowanych w temacie o radę, sugestię, wskazówkę, itp.

Mam stary piekarnik sterowany manualnym termostatem. Potrzebuje to sterowanie zastąpić elektronicznym na zasadzie, że podłączę piec do elektronicznego sterownika - regulatora temperatury, wstawie do pieca sondę, a stary termostat odkręcę na ful, czyli na 250 stopni.

Idealne i tanie rozwiązanie to sterownik STC-1000, który spokojnie obsłuży grzałkę 2000 W. Problemem jednak jest jego zakres temperatury bo tylko do 99 stopni, a ja potrzebuję przynajmniej 220 - 250 oraz rodzaj czujnika, który połączony jest z urządzeniem zwykłym przewodem w igielitowej izolacji, który przy wyższej temperaturze stopi się. Zresztą i tak zakres wyklucza użycie tego sterownika, ale o czujniku musiałem tutaj wspomnieć.

Szukam właśnie takiego sterownika, który spełni wymagania moje ale przede wszystkim pieca. Dobrze będzie jak również nie będzie w przyzwoitej cenie, jak ten STC-1000, chociaż wiadomo, że musi być droższy.

Czy jest mi ktoś w stanie pomóc w tej kwestii???

Grzegorz
  • #2 21433870
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 736
    Coś w tym stylu z sondą Pt100 lub termoparą - wytrzyma 250°C.
    https://allegro.pl/oferta/regulator-temperatu...ermostat-230v-elektroniczny-mocny-17024260085
    tylko przyzwoitej firmy.

Elektroniczny regulator temperatury z wyświetlaczami LED i przyciskami.
    Czujnik w szkle lub przynajmniej w teflonie, ale trzeba sprawdzić wytrzymałość długotrwałą w kontakcie z tłuszczami.
    W praktyce najlepiej termopara.
  • #3 21434598
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    Propozycja całkiem fajna - doceniam i dziękuję, ale ten model nie da rady grzałce piekarnika 2000W.

Poza tym pomyślałem sobie, że dobrze będzie jak taki regulator DODATKOWO będzie miał możliwość zaprogramowania czasu pracy. Wystarczy proste rozwiązanie, czyli godzina rozpoczęcia i godzina zakończenia - to wszystko.

Pomoże ktoś jeszcze???
    Bardzo proszę :)
  • #4 21435669
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 178
    Każdy moduł da radę grzałce piekarnika 2kW :) nie podłacza się wyjścia bezpośrednio do modułu tylko robisz to poprzez stycznik lub SSR dla dokładniejszej regulacji.

Twój STC1000 jak go podłączysz do 2kW to szybko spalisz wewnętrzny przekaźnik.

Zobacz np. to:

https://termoplus.pl/regulatory/pt10/

Jeżeli wymagasz precyzyjnej regulacji to musi być SSR i regulacja PID
  • #5 21436017
    gklub
    Poziom 34  
    Grzegorz_n napisał:
    dobrze będzie jak taki regulator DODATKOWO będzie miał możliwość zaprogramowania czasu

Szukasz regulatorów PID z programowaniem np. tzw. "ramp".
    To jest ustawienie szybkości zmiany temperatury.
    Wtedy z reguły już można programować cały cykl grzania/chłodzenia z czasem, liczbą kroków, priorytetem czasu lub temperatury...
    Tylko już drożej.
    Mi najtaniej wyszło osobno temperatura, osobno czas.
    I najwygodniej w używaniu.
    Panel sterujący z dwoma wyświetlaczami ESCO do regulacji czasu i temperatury.
  • #6 21438007
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    Dziękuję za odpowiedzi i wyjaśnienia:)

To ja mogę Was - Drodzy Koledzy prosić o złożenie takiego zestawu, co to będzie spełniał moje wymagania i precyzyjnie trzymał zadaną temperaturę oraz o zadanych godzinach załączał się i wyłączał.
    Niech posiada:
    PID
    SSR
    temperatura minimum 250 może być więcej w zapasie
    sterowanie temperaturą osobno i czasem osobno - skoro taniej i wygodniej
    do tego sonda lub termopara - nie wiem co się lepiej sprawdzi

No i niekoniecznie najdroższe, jeżeli tak się da.

Będę wdzięczny za okazaną pomoc :)
  • #7 21438041
    gklub
    Poziom 34  
    https://allegro.pl/oferta/regulator-temperatu...MIr-24rPfAiwMVaZRoCR0f4iIbEAQYByABEgIduvD_BwE
    Kupujesz i robisz sam :)
    Ew. dokup SSR, myślę, że jak powiesz, co potrzebne to firma doradzi...
  • #8 21438175
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    gklub napisał:
    https://allegro.pl/oferta/regulator-temperatu...MIr-24rPfAiwMVaZRoCR0f4iIbEAQYByABEgIduvD_BwE
    Kupujesz i robisz sam
    Ew. dokup SSR, myślę, że jak powiesz, co potrzebne to firma doradzi...

Dziękuje bardzo za propozycję.
    Muszę jeszcze doprecyzować co potrzebuję osiągnąć w efekcie końcowym, bo chyba ten sterownik nie jest w stanie mi tego zapewnić. Przepraszam, moje niedopatrzenie, gdyż powinienem od tego zacząć.

Tak więc do piekarnika wkładam naczynie z cieczą, do cieczy wkładam termoparę, piekarnik zamykam, całość pozostawiam bez obecności człowieka, czyli resztę musi zrobić sterownik.
    Wkładana ciecz będzie miała około 5 stopni i musi podgrzać się w naturalny sposób (czyli w temperaturze otoczenia około 20 stopni i pewnie podobnie będzie w piekarniku) do temperatury 10 stopni. Do tego momentu i na tym etapie grzałki nie maja prawa pracować.
    Gdy temperatura cieczy osiągnie już 10 stopni, powinno automatycznie rozpocząć się podgrzewanie cieczy do temperatury 85 stopni, jednak proces ten powinien być powolny i trwać około 4 godziny.
    Gdy ciecz osiągnie temperaturę 85 stopni, to od tego momentu ta temperatura powinna być stale utrzymywana przez kolejne 4 godziny, a po upływie tego czasu - 4 godzin, piekarnik powinien się wyłączyć. KONIEC

Tak ma przebiegać cały proces i czy ja jestem w stanie go zrealizować za pomocą tego sterownika???
  • #9 21438392
    tom_r
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    >>21438175 koncepcja by użyć piekarnika o mocy 2000 W do podgrzewania wody w naczyniu od 10 stopni do 85 stopni w czasie 4 godzin wydaje się na "pierwszy rzut oka" niedorzecznym pomysłem, a przynajmniej zupełnie niezrozumiałym. Są wzory mogące obliczyć, ile potrzeba mocy [W] do podgrzania określonej ilości substancji. Zacząłbym od przemyślenia koncepcji całej instalacji.
  • #10 21438410
    12robert12
    Poziom 29  
    >>21438392

Patrz piec laboratoryjny itp. takie moce a nawet większe są stosowane
    Stosujesz SSR i regulacje PID, możesz osiągać wtedy tak powolną rampę nagrzewania,
    Raz potrzebujesz szybciej nagrzać, a drugi raz wolniej,

Autor ma już piec, potrzebuje regulacji
  • #11 21438435
    gklub
    Poziom 34  
    Na takim sterowniku 12 lat temu robiłem stanowiska do lutowania rozpływowego
    https://www.ascontecnologic.com/product/k32/?lang=en
    Co ważne - możesz programować do 8 kroków z określeniem priorytetu temperatury lub czasu, z zapisem ustalonych programów, zapętlaniem w razie potrzeby itd.
    Ma dodatkowe wejścia logiczne i liniowe - czytaj opis.
    Generalnie jest Ci potrzebny tzw. kontroler procesu (ang. process controller).
    K32 ma również aplikację do sterowania i zapisu procesu.
    Tu chyba była łączność przez standard przemysłowy RS485.
    Ale 13 lat to epoka, pewnie są już lepsze sterowniki.
  • #12 21438641
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    tom_r napisał:
    >>21438175 koncepcja by użyć piekarnika o mocy 2000 W do podgrzewania wody w naczyniu od 10 stopni do 85 stopni w czasie 4 godzin wydaje się na "pierwszy rzut oka" niedorzecznym pomysłem, a przynajmniej zupełnie niezrozumiałym.
    Nie wody - Drogi tom_r, tylko konkretnej cieczy, która przy gwałtownym podgrzaniu zważy się jak "niezahartowana" śmietana wlewana do zupy. Poza tym, mam taki piec, który stoi sobie i jest bezużyteczny, a ja chcę go wykorzystać aby nie ponosić dodatkowych kosztów.

gklub napisał:
    Na takim sterowniku 12 lat temu robiłem stanowiska do lutowania rozpływowego
    https://www.ascontecnologic.com/product/k32/?lang=en
    Tą odpowiedzią to teraz trochę zamieszałeś mi w głowie, bo teraz już nie wiem czy Twoja wcześniejsza propozycja THF2000 powinna rozwiązać mój problem, czy ta powyżej - cytowana przeze mnie???

To może ja raz jeszcze zadam pytanie, aby nie wyrzucić pieniędzy w błoto.
    Czy sterowni THF2000 będzie można ustawić w taki sposób, aby pierwszy raz załączył grzałkę piekarnika po przekroczeniu 10 stopni i wolno - przez 4 godziny, podgrzewał ciecz do 85 stopni. Następnie utrzymywał temperaturę 85 stopni przez 4 następne godziny. No koniec wyłączył się.
    ???
  • #13 21438806
    gklub
    Poziom 34  
    Na początku pisałeś tylko o temperaturze, potem dodałeś czas, potem dodałeś program z warunkami dodatkowymi - kontrola temperatury wsadu.
    Propozycje kolejno dopasowuję do problemu.
    Być może 4 wersja będzie jeszcze ciekawsza i też znajdziemy rozwiązanie.
    Na razie poczytaj o K32 lub podobnych - są dziesiątki.
    Ja też wybierałem budując piece do lutowania - o ile wiem, do dzisiaj pracują :D
    O ile mają wejścia dodatkowe będzie można zaprogramować proces warunkowy.
    Być może znajdziesz nawet z dedykowaną aplikacją na telefon.
    Mój durny piekarnik w kuchni ma WiFi - mam nadzieję, że nie włączone :(
  • #14 21443496
    Grzegorz_n
    Poziom 15  
    gklub napisał:
    Na początku pisałeś tylko o temperaturze, potem dodałeś czas, potem dodałeś program z warunkami dodatkowymi - kontrola temperatury wsadu.
    Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Pomyślałem, że skoro jest szansa aby cały proces zautomatyzować, a człowiek będzie potrzebny jedynie do włożenia naczynia z cieczą, to postanowiłem pójść w tym kierunku. Dodać do tego mogę jedynie aplikację działającą przez Internet, aby sprawdzać aktualne parametry lub wykorzystać inne możliwości ich modyfikacji. Ale to już będzie wszystko, czyli wersja 4 - OSTATECZNA.

Problem polega jednak na czym innym. Ja sam nie jestem w stanie dokonać wyboru, gdyż po prostu nie znam się na tym. Ty piszesz o wejściach dodatkowych do zaprogramowania procesów warunkowych, a ja nie wiem o czym Ty piszesz. W specyfikacji są: Wejścia, liczba wyjść, Wejścia cyfrowe??? Co do nich podłączyć, jak je wykorzystać do moich lub innych potrzeb, itp.

Ja sam jestem/będę w stanie spiąć to wszystko do kupy wg schematu. Jednak już z samym zaprogramowaniem pewnie będę miał kłopot. Oczywiście będę próbował - wg jakiegoś manuala lub po prostu metodą prób i błędów, jednak czy uda da mi się osiągnąć cel, tego teraz nie wiem.

Jednak co do wyboru odpowiedniego sterownika, to już zupełnie nie mam pojęcia i tutaj Twoja pomoc będzie bezcenna.

Czy na te bolączki też masz rozwiązanie???
  • #15 21443512
    12robert12
    Poziom 29  
    To już lepiej dla wersji 4 - ESP32 Ci proponuje wykorzystać,
    Jaki masz budżet? Chcesz to sam robić?
    Pisałem Ci wiadomość priv ale nie odpisałeś
  • #16 21443578
    gklub
    Poziom 34  
    Chyba tylko 2 możliwości - robisz sam lub zlecasz.
    Sam - zajmie więcej czasu, nie wydaje się trudne, sam w razie potrzeby modyfikujesz, mniej kasy inwestujesz...
    Zlecasz - płacisz i wymagasz, w cenie np. 3 modyfikacje, apka internetowa na telefon...
    Programowanie i tak chyba będziesz musiał opanować, bo temat brzmi jak proces modyfikowany, może szkolenie w cenie ?
    Gdyby opcja 1 - wydrukuj sobie instrukcję K32 i poczytaj do poduszki, tam są nawet przykłady programowania.
    Piszę o nim, bo go używałem, ale są już pewnie lepsze i tańsze.
    Podobne określenia są w prawie wszystkich instrukcjach sterowników.
    Terminy fachowe z początku straszą, potem stają się oczywiste.
    Np. wejście cyfrowe czyli zerojedynkowe: zaciski zwarte lub nie :)

12robert12 napisał:
    ESP32 Ci proponuje wykorzystać

Przy pewnych mocach, tym bardziej, że planujesz pracę bez nadzoru, przydałyby się już prawdziwe zabezpieczenia z atestami, może nawet kilka różnych...
  • #17 21443585
    12robert12
    Poziom 29  
    Autor chce zostawić orginalny termostat ustawiony na maksymalną temperaturę jako zabezpieczenie.

Nawet w temperaturze "roboczej" bez nadzoru atestowany K32 lub inny fabryczny termostat może stwarzać zagrożenie tak samo jak ESP32.

Oczywiście jest pełno pieców laboratoryjnych z w/w funkcją i nie drogich, więc autor chyba chce tanio zmodyfikować aktualny piec.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje elektronicznego sterownika temperatury do piekarnika, który umożliwi regulację w zakresie 220-250°C, aby zastąpić manualny termostat. Propozycje obejmują sterowniki z sondą Pt100 lub termoparą, które wytrzymują wysokie temperatury. Wskazano na potrzebę zastosowania przekaźnika SSR dla grzałki 2000 W oraz regulatorów PID z możliwością programowania czasu pracy. Użytkownik preferuje rozwiązania, które pozwolą na automatyczne podgrzewanie cieczy w piekarniku, z kontrolą temperatury i czasu. Wskazano modele takie jak THF2000 oraz K32, które mogą spełniać te wymagania, jednak użytkownik ma wątpliwości co do ich funkcjonalności i programowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA