Posiadam samochó renault megane z 1999 roku 1.6 16V Ma przejechane 108 tyś i niedawno robiłem duży przegląd czyli paski oleje płyn hamulcowy pompa płyn chłodniczy i wymieniłem termostat świece, filtr paliwa i powietrza. Tuż przed wymianą zauważyłem że samochód gdy jest zimny i dodam gazu to nie chce mi schodzić z obrotów np przyspieszam potem daje na luz i trzyma mi 1800 obrotów 1500 czasem powolutku spadnie do 1100. Natomiast gdy sie rozgrzeje to prędkość obrotowa zazwyczaj spada do 1100 lub 750 i trzyma be problemu. Gdy schodzi z obrotów to tak do 1000 a po chwili jest 750. I mam pytanie czego to jest wina:
a: nieszczelny układ wydechowy siatka za kolektorem wylotowym popuszcza
b: może czujnik temperatury pada (pokazuje prawidłową temperaturę)
c: może uszczelki są zwalone pod przepustnicą lub kolektorem dolotowym (plastikowy)
d: coś innego
Musze dodać że czyściłem przepustnice środkiem do czyszczenia przepustnic.
Rozebrałem też chyba czujnik lub silnik krokowy od przepustnicy i sie nie zacina. Oczyściłem czujnik podciścnieneia.
Także musze dodać że był z 4 razy odłączany przewód od wspomagania hamulca i teraz lekko się wciska w kolektor dolotowy.
A i filtr powietrza był słaby i powpadały drobinki liści do obudowy przepustnicy ale wszystko jest wyczyszczone.
I pytanie co zrobić
a: nieszczelny układ wydechowy siatka za kolektorem wylotowym popuszcza
b: może czujnik temperatury pada (pokazuje prawidłową temperaturę)
c: może uszczelki są zwalone pod przepustnicą lub kolektorem dolotowym (plastikowy)
d: coś innego
Musze dodać że czyściłem przepustnice środkiem do czyszczenia przepustnic.
Rozebrałem też chyba czujnik lub silnik krokowy od przepustnicy i sie nie zacina. Oczyściłem czujnik podciścnieneia.
Także musze dodać że był z 4 razy odłączany przewód od wspomagania hamulca i teraz lekko się wciska w kolektor dolotowy.
A i filtr powietrza był słaby i powpadały drobinki liści do obudowy przepustnicy ale wszystko jest wyczyszczone.
I pytanie co zrobić