logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór dostawcy internetu: T-Mobile z Sagemcom Fast 5670 czy pozostać przy PLAY?

Arkoves 24 Lut 2025 19:35 2298 6
REKLAMA
  • #1 21454517
    Arkoves
    Poziom 8  
    Witajcie, drodzy specjaliści,

Bardzo bym prosił o wsparcie w decyzji dot. wyboru dostawcy internetu.
    Zaznaczam, że kompletnie się nie znam na terminologii jak ONT, SSID itp. Więc bardzo proszę o wyrozumiałość i możliwie najprostszym językiem wypowiedzi.

Aktualnie posiadam smutny PLAY z Wi-Fi 6 oraz CG-NAT, gdzie nie jest to dla mnie przeszkodą. Korzystam z VPN do pracy zdalnej i póki co działa.

Mam do wyboru opcję T-Mobile z urządzeniem Sagemcom Fast 5670 z publicznym IP, Wi-Fi 6.

Moje pytanie i prośba o wyjaśnienie, czy:

Czy powinienem cisnąć dostawcę o zewnętrzny ONT, jeżeli do bloku mieszkalnego jest doprowadzony światłowód, a na piętrach koncentryk i co by zewnętrzny ONT mógł wnieść w użytkowanie czysto rekreacyjne do oglądania YT, Disney, czy pracy zdalnej z VPN.
    Posiadam zewnętrzny router Archer C80, który obecnie podziwia uroki podziemia piwnicznego w kartonie, tj. nie jest używany i na ten moment nie odczuwam problemów związanych z jego brakiem.

Czy powinienem na coś innego zwrócić uwagę przy wyborze T-Mobile i urządzenia z tym związanego?

Przekonuje mnie cena miesięczna za internet na poziomie 32,50 zł/300 Mbit i stąd te przemyślenia. Nie pobieram żadnych filmów, nie wysyłam nagrań do sieci, nie korzystam z NAS, Dysk Google również sporadycznie, więc nie zależy mi na mocnym przesyle, gdyż wszystko mogę mieć pociągnięte po kablu.

Przegrzebałem trochę forum w poszukiwaniu danych i wiele osób wskazywało na to, że chcą mieć zewnętrzny ONT, ale co to właściwie mi da do tego użytku?
    AI: Jaką prędkość internetu obecnie posiadasz i czy jesteś z niej zadowolony?
    600 Mbit, jest ok
    AI: Jakie są Twoje konkretne oczekiwania wobec nowej usługi internetowej, np. stabilność, szybkość, opóźnienia?
    Stabilność
  • REKLAMA
  • #2 21454536
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21454629
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5412
    Arkoves napisał:
    Mam do wyboru opcje T-mobile z urządzeniem sagemcom fast 5670 z publicznym IP wifi6.

Żadne takie, T-Mobile nie ma publikacji dla detalisty.
    Arkoves napisał:
    Czy powinienem cisnąć dostawcę o zewnętrzny ONT, jeżeli do bloku mieszkalnego jest doprowadzony światłowód, a na piętrach koncentryk

Żaden ONT, masz tam DOCSIS.
    Dostaniesz Hitron CODA 57 (i tyczy się to każdego zewnętrznego oferenta na PŚÓ) i ich Sagemcom Fast 5670.
    Do tego ich Sagemcoma, nie masz żadnego swobodnego dostępu.
    Przez aplikację i stronę www, ale w stopniu mega ograniczonym.

PŚO (Polski Światłowód Otwarty) operator szkieletu, oferuje w DOCSIS/FTTH:
    - Play (uciekać),
    - T-Mobile (uciekać),
    - Orange (w ostateczności),
    - Plus (brać),
    - Netia (!!!brać!!!).
  • #4 21454737
    Arkoves
    Poziom 8  
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi i odnosząc się powolutku:
    Erbit napisał:
    Osobny ONT jest potrzebny wtedy, gdy chcesz router dostawcy zastąpić swoim. Na przykład gdy chcesz mieć jedną, spójną sieć WiFi z roamingiem, opartą o kilka punktów dostępowych WiFi lub na przykład wtedy, gdy chcesz postawić u siebie w domu serwer VPN, by móc bezpiecznie łączyć się z zewnątrz, lub gdy chcesz mieć "większą władzę nad swoją siecią" niż ta, którą oferuje router dostawcy.

Jak dostaniesz ONT wbudowany w router, to go nie wymienisz na własny.

Z Twojego opisu wnioskuję, że nie masz takich potrzeb.

Nie mam obecnie takich potrzeb. Wystarcza mi to, co daje operator. Mam niedaleko garaż i może tam by się przydał internet, by kamerę WiFi postawić, bo router fabryczny tam nie sięga, ale prądu też tam nie mam, więc to by była kombinatoryka na wysokim poziomie i angażować się na ten moment w to nie planuję.

KOCUREK1970 napisał:
    Arkoves napisał:
    Mam do wyboru opcje T-Mobile z urządzeniem Sagemcom Fast 5670 z publicznym IP WiFi 6.

Żadne takie, T-Mobile nie ma publikacji dla detalisty.
    Arkoves napisał:
    Czy powinienem cisnąć dostawcę o zewnętrzny ONT, jeżeli do bloku mieszkalnego jest doprowadzony światłowód, a na piętrach koncentryk?

Żaden ONT, masz tam DOCSIS.
    Dostaniesz Hitron CODA 57 (i tyczy się to każdego zewnętrznego oferenta na PŚÓ) i ich Sagemcom Fast 5670.
    Do tego ich Sagemcoma, nie masz żadnego swobodnego dostępu.
    Przez aplikację i stronę www, ale w stopniu mega ograniczonym.

PŚO (Polski Światłowód Otwarty) operator szkieletu, oferuje w DOCSIS/FTTH:
    - Play (uciekać),
    - T-Mobile (uciekać),
    - Orange (w ostateczności),
    - Plus (brać),
    - Netia (!!!brać!!!).

Rozumiem, że w zakresie bezpieczeństwa lepszy jest prywatny IP itd., jednak czy warto dopłacać dwukrotność?
    Play 50 zł
    T-Mobile 32,50 zł
    Netia 65 zł
    Plus 75 zł
    Orange 80 zł
    Pomijam opłaty aktywacyjne.

Jedyne co mnie interesuje w zakresie obsługi routera, to możliwość zmiany kanału na mniej obciążone i osobne pasmo 2,4 i 5 GHz. Tyle z moich preferencji.
  • REKLAMA
  • #5 21454747
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5412
    Arkoves napisał:
    Tmobile 32,50zł

Tylko przez pierwsze 12 miesięcy, potem opłata standardowa :D

To już zależy, co dalej komu potrzebne.
  • REKLAMA
  • #6 21454765
    Arkoves
    Poziom 8  
    Edit25.02
    Pozwoliłem sobie porozmawiać z Netią i otrzymałem taką propozycję:
    Internet 300Mbit (nie wymagam więcej do oglądania D+ czy VPN do pracy zdalnej), gdyż i tak będę podłączony kablem
    zmienny adres IP: 65zł/msc + akt. 79zł
    stały adres IP: 75zł/msc + akt. 79zł
    Koncentryk, bez zewnętrznego ONT, możliwość ustawienia routera jako bridge, gdybym chciał własny zastosować, dwa pasma 2,4 i 5 z możliwością samodzielnej zmiany

Biorąc pod uwagę koszty i moje zapotrzebowanie tak, czy inaczej skłaniam się ku T-Mobile z tymi wadami, które na moje oko nie wpływają na mój odbiór (chyba, że jest coś, co może zmienić moje spojrzenie, ale to już pytanie do ekspertów).

Pytanie, dlaczego należałoby uciekać od Play, czy T-Mobile?

T-Mobile 300Mbit
    12msc 20zł/msc
    12msc 45zł/msc
    router w cenie, bez kosztów aktywacji
    średnio 32,50zł/msc przez dwa lata
    Dowiedziałem się również, że pasmo 2,4 i 5 w T-Mobile jest połączone i router sam decyduje, na które się włączyć w zależności od mocy sygnału, JEDNAK
    Cytat:
    Pasma rozdzielane są w wyjątkowych przypadkach
    i
    Cytat:
    Tak, pasma mogą być rozdzielone

Urządzenie, jakie miałbym otrzymać to sagemcom fast 5670

Play 300Mbit
    1msc za darmo
    23msc 50zł/msc
    router w cenie, bez kosztów aktywacji
    średnio 47,92zł/msc
  • #7 21474907
    Arkoves
    Poziom 8  
    Moi drodzy,

Zdecydowałem się na T-Mobile i sprawa wygląda następująco:
    Otrzymałem dwa urządzenia.
    Hitron, do którego przychodzi kabel koncentryczny i od niego mamy wyjście 2,5 Gbit RJ45 i po kablu jest podłączony tzw. Home box, czyli urządzenie Sagemcom Fast do WAN i z niego mam internet. Minusem jest to, że mam dwa gniazdka zajęte.

W sprawie rozdzielenia pasm na dwa osobne 2,4 i 5 poniżej kilka informacji:
    Urządzenie samo decyduje, które pasmo wybrać na podstawie algorytmów i pracownicy T-Mobile mają odgórny zakaz dzielenia sieci na dwa pasma, jednak, jeżeli występuje konkretny powód, to je rozdzielą i w moim przypadku zostały rozdzielone.

Z poziomu aplikacji nie ma takiej możliwości, więc trzeba dzwonić na infolinię (224136996).
    Niestety nie ma opcji zmiany kanału sieci WiFi samodzielnie, jak i przez infolinię na chwilę obecną.
    Minusem jest również to, że w aplikacji jest dalej jedna sieć WiFi wpisana (jako 2,4) i zmiana nazwy sieci 5 GHz, czy hasła będzie się odbywać przez infolinię (chyba że przez aplikację automatycznie się to podmieni, ale wolę nie próbować, gdyż nadałem sobie nazwę sieci taką, jaką chciałem docelowo i zostały automatycznie dopisane pasma do sieci, czyli mojanazwa_2,4GHz oraz mojanazwa_5GHz).

Temat do zamknięcia, chyba że ktoś chciałby jeszcze coś dodać.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa wybór dostawcy internetu, porównując ofertę T-Mobile z urządzeniem Sagemcom Fast 5670 oraz aktualną usługę od PLAY. Zwraca uwagę na potrzebę zewnętrznego ONT w kontekście posiadanego światłowodu w bloku, ale nie ma szczególnych wymagań dotyczących sieci. W odpowiedziach podkreślono, że zewnętrzny ONT jest przydatny, gdy użytkownik chce zastąpić router dostawcy własnym, co nie jest jego przypadkiem. Użytkownik rozważa również koszty i funkcjonalności, takie jak możliwość zmiany kanałów WiFi oraz oddzielnych pasm 2,4 GHz i 5 GHz. Ostatecznie decyduje się na T-Mobile, mimo ograniczeń w zarządzaniu siecią, takich jak brak możliwości samodzielnej zmiany kanałów i konieczność kontaktu z infolinią w celu rozdzielenia pasm.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA