logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[ROZWIĄZANE]Denon X250BT - wyłącza się i miga czerwona dioda, reset nie pomaga.

xdtgs89 25 Lut 2025 21:17 441 10
REKLAMA
  • #1 21456244
    xdtgs89
    Poziom 6  
    Witam, piszę z prośbą o pomoc.
    Niestety pojawił się problem z moim amplitunerem Denon X250BT. Mianowicie po kilku sekundach od jego uruchomienia wyłącza się i miga czerwona dioda, podczas spokojnego oglądania także nie ma mowy o zbyt wysokiej temperaturze. Głośniki odłączone, reset procesora zrobiony, pomogło na jakieś 3 godziny, po czym problem wrócił, a reset już nic nie daje.
    W czym może być problem, co sprawdzić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21456476
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    Niestabilna praca któregoś elementu w którymś kanale (bo zaskoczył ponownie, więc się całkowicie nie spaliło), co wywołuje załączenie zabezpieczenia. Pomiar szybki dla pewności że pojawiają się symetryczne napięcia po włączeniu ampli na końcówkach, potem pomiar wszystkich sygnałów protekta i pomiar, który kanał go wywołuje, a potem odnalezienie wadliwego elementu. Serwisówka w rączki i mierzymy.
  • REKLAMA
  • #3 21456544
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2021
    Witam,
    jak miga ta dioda LED? szybko/wolno? Opis problemu masz w instrukcji, strona 95.
    Ogólnie dotyczy załączania się zabezpieczenia, przy wolnym miganiu masz problemy z przegrzewaniem, a przy szybkim z głośnikami i ich podłączeniem.
    Pozdrawiam
  • #4 21456800
    xdtgs89
    Poziom 6  
    Nie podobają mi się przebarwienia na PCB od zasilania.
    Płytka drukowana z przebarwieniami od zasilania.
    Płytka drukowana z widocznymi przebarwieniami wokół elementów elektronicznych.
  • #5 21456816
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Bo przecież poprawne napięcie podawane przez ten zasilacz jest nieważne. Ważne jest przebarwienie. To co jeszcze zdemontujesz? A potem, startował i przestał, co się stało? Ano nie skręciłem tak jak było i zrobiłem kolejną usterkę.
    Wzmacniacz, taka płyta na środku podłużna to jest cel, a jak nie ogarniasz nic a nic ze schematów, to oddaj w ręce serwisanta, bo tylko bardziej uszkodzisz.
  • REKLAMA
  • #6 21456871
    xdtgs89
    Poziom 6  
    >>21456816 Skupiłem się na tej sekcji, gdyż u kilku osób mających ten sam problem okazały się niesprawne kondensatory, po ich wymianie podobno wszystko wróciło do normy. Fakt dopiero zaczynam robić pomiary itd., schemat serwisowy posiadam.
  • #7 21456890
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Chciałbym zobaczyć te tematy, gdzie padają kondensatory w zasilaczu standby po 5 latach od premiery amplitunera.
  • REKLAMA
  • #8 21456916
    xdtgs89
    Poziom 6  
    Jest to grupa na Facebooku zajmująca się elektroniką dla początkujących.

Zrzut ekranu z rozmowy na Facebooku dotyczącej problemów z kondensatorami w zasilaczu.

Sam dopiero co zaczynam w tym temacie, mógłbyś mi podpowiedzieć, w którym miejscu mam zacząć pomiary? Posiadam wyłącznie multimetr (Uni-T UT33C).
  • Pomocny post
    #9 21456939
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Z tego co wykręciłeś masz kabel z 6 żyłami. Jest tam oznaczenie 5.2V. Pomiar np względem obudowy. Jak tyle nadal tam będzie przy i po włączeniu tym chwilowym, to daruj sobie grzebanie w kondensatorach. Usterka jest na 99% w dolnej płycie.
  • #10 21456970
    xdtgs89
    Poziom 6  
    Zgadza się, jest idealnie 5.2V także dzięki, przynajmniej nie zmarnowałem czasu i pieniędzy na niepotrzebne wymiany. Następny krok to pomierzenie tranzystorów końcowych?
  • #11 21460289
    xdtgs89
    Poziom 6  
    Wylutowałem tranzystory mocy, po sprawdzeniu wszystkie okazały się sprawne, wlutowałem je spowrotem i wszystko odżyło. Amplituner działa jak nowy, wróciła mi pełna dynamika i głośność, która mi stopniowo malała od kilku tygodni aż do problemu wyłączania się. Testuję od kilku dni łącznie z mocniejszym "obciążeniem". Wychodzi na to że winowajcą były zimne luty (wizualnie nie było żadnych uszkodzeń mechanicznych, korozji itd itp). Także dziękuję za pomoc, już wszystko w porządku 🙂

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem Denon X250BT, który wyłącza się po kilku sekundach pracy, a czerwona dioda miga. Po odłączeniu głośników i wykonaniu resetu problem powrócił. Uczestnicy dyskusji zasugerowali, że przyczyną może być niestabilna praca elementów w jednym z kanałów, co wywołuje załączenie zabezpieczenia. Wskazano na konieczność pomiaru napięć oraz sygnałów protekta, a także na możliwość uszkodzenia kondensatorów. Po dalszych pomiarach i wylutowaniu tranzystorów mocy, użytkownik stwierdził, że problemem były zimne luty, co po naprawie przywróciło pełną funkcjonalność amplitunera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA