Witam
Jakiś czas temu skonstruowałem robocika, a fachowiej mówiąc jest to manipulator o 3 stopniach swobody. Robocik powstal raczej dla "zabawy"
, jednak po zastosowaniu lepszego ukladu sterowania mógłby znalesc jakies poważniejsze zastosowanie. Zbudowalem do niego prosty sterownik na ATmega16., by oczywiscie to wszystko ozywić
Po krótce uklad umozliwia :
-reczne sterowanie poszczegolnymi przegubami robota i chwytakiem
-regulacja predkosci przegubów
-ustawianie ramion w pozycji wyjsciowej (zerowanie i kalibracja )
- zapamietanie do 10 pozycji
- szukanie zapamietanych pozycji
-mozliwosc zapetlenia i wykonywajia sekfencyjnych ruchów
Sterowanie odbywa sie za pomoca przyciskow i wyswietlacza LCD
Sterownik posiada także interfejs RS-232 jednak z braku czasu nie napisalem odpowiedniej aplikacji sterujacej na komputer.
Jesli ktos jest zainteresowany dokladniejszymi informacjami to chetnie ich udziele:)
Obecnie mam zamiar wykonać nowy uklad sterowania. Chce zbudować osobny sterownik dla kazdego ogniwa na jakims AVRku, z wspolna komunikacja po RS-ie.
Czy ktos budowal podobny uklad?
A oto fotki przedstawiajace robota i sterownik.
Jakiś czas temu skonstruowałem robocika, a fachowiej mówiąc jest to manipulator o 3 stopniach swobody. Robocik powstal raczej dla "zabawy"
Po krótce uklad umozliwia :
-reczne sterowanie poszczegolnymi przegubami robota i chwytakiem
-regulacja predkosci przegubów
-ustawianie ramion w pozycji wyjsciowej (zerowanie i kalibracja )
- zapamietanie do 10 pozycji
- szukanie zapamietanych pozycji
-mozliwosc zapetlenia i wykonywajia sekfencyjnych ruchów
Sterowanie odbywa sie za pomoca przyciskow i wyswietlacza LCD
Sterownik posiada także interfejs RS-232 jednak z braku czasu nie napisalem odpowiedniej aplikacji sterujacej na komputer.
Jesli ktos jest zainteresowany dokladniejszymi informacjami to chetnie ich udziele:)
Obecnie mam zamiar wykonać nowy uklad sterowania. Chce zbudować osobny sterownik dla kazdego ogniwa na jakims AVRku, z wspolna komunikacja po RS-ie.
Czy ktos budowal podobny uklad?
A oto fotki przedstawiajace robota i sterownik.