logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell 5450 z DW5825e Snapdragon X12 4G - brak połączenia z T-Mobile LTE

kocyl 28 Lut 2025 13:54 1308 16
REKLAMA
  • #1 21459862
    kocyl
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam problem z połączeniem Internetu mobilnego T-Mobile.
    Problem wygląda następująco:
    Mam w firmie starszego laptopa DELL z wbudowaną kartą LTE, na której działał Internet mobilny z T-Mobile. Zakupiłem nowego laptopa (Dell 5450 z wbudowaną kartą DW5825e Snapdragon X12 4G) i przełożyłem kartę SIM, ale nie chciał połączyć się z siecią. Sprawdziłem tę kartę w telefonie i bez problemu zadziałała. Sprawdziłem na tym nowym laptopie dwie inne karty SIM (Orange i Play) i obie działały. W starym laptopie również bez problemu. Jako że nowy modem obsługuje eSIM, aktywowałem profil, ale nadal się nie łączy. Nie działają domyślne ustawienia połączenia ani nowo utworzone (APN: internet, login i hasło puste). Zasięg jest, ale się nie łączy, tak jakby nie widział APN-a. Przy próbie połączenia dostaję komunikat: "Nie można połączyć się z tą siecią. Wprowadź nazwę punktu dostępowego i spróbuj ponownie."
    Macie jakieś pomysły co może być nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 21459984
    MiG25
    Poziom 23  
    Ocena: 97
    Aktywowałeś profil na eSIM , w sensie wgrałeś jakąś kartę eSIM ?

No i skoro pisze ,że masz wprowadzić nazwę punktu dostępowego ,to znaczy ,że Twoich ustawień nie widzi... Nie wiem , może trzeba ten APN jeszcze jakoś specjalnie ustawić....
    Masz dostęp do komand AT , przez jakiś port COM ?
  • #3 21460223
    kocyl
    Poziom 11  
    Tak profil eSIM aktywowany. Pin dezaktywowany. Widzi sieć komórkową ale nie chcę się połączyć. Tak jakby nie wdział APN-a choć ten jest skonfigurowany. Zastanawiam się czy jest właśnie jakiś inny sposób na skonfigurowanie tego APN-a. Próbowałem już zmiany sterowników, konfiguracji ale bez skutku. Inne karty (Play, Orange) oprócz tej T-Mobile działają poprawnie.
    Przed aktywowaniem eSIM karta działała na starym laptopie i w telefonie. W tym nowym laptopie nie działała.
  • #4 21460236
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5411
    @kocyl
    Może to problem po stronie T-Mobile, bo internet jest przypisany do danego sprzętu.
  • REKLAMA
  • #5 21460319
    kocyl
    Poziom 11  
    Zgłaszałem, nie widzą problemu. Poza tym na starym laptopie i telefonie działało.
  • #6 21460324
    MiG25
    Poziom 23  
    Ale na pewno wiesz co to jest profil eSIM ?
    Jak "Przed aktywowaniem eSIM karta działała na starym laptopie i w telefonie" ? eSIM to taka karta SIM (tylko dostaje się ją elektronicznie i modem ją ściąga i wgrywa na specjalny swój chip eSIM)..

Jak jest modem skonfigurowany do używania eSIM , to nie korzysta z fizycznej karty SIM , więc sobie mozesz wkładać wszystko ....
    A jeżeli wkładasz kartę SIM innego operatora i go łapie , to nie używasz eSIM....

APN w większości modemów można ustawić komendami AT , do tego potrzebny jest port COM modemu , pokaż w Manadzeże urządzeń rozwiniętą zakładkę Porty(COM i LPT).
  • #7 21460472
    kocyl
    Poziom 11  
    Wiem co to eSIM. W opcjach połączenia sieci komórkowej w Win 11 można przełączać pomiędzy eSIM i SIM. Jestem informatykiem z ponad 20 letnim stażem, tak więc trochę się znam. Zresztą mam kilka laptopów w firmie z wbudowanym modemem i kilkadziesiąt telefonów i terminali mobilnych, w których mobilne połączenia internetowe działają bez zastrzeżeń.
    Co do menedżera urządzeń i portów com to dopiero w poniedziałek sprawdzę, bo komp został w biurze. Pierwszy raz zdarzył mi się taki problem.
    Karta ok, bo działała na innych urządzeniach, modem w nowym laptopie też bo działał z innymi kartami, poza tym loguje się do sieci tylko nie chce nawiązać połączenia z Internetem.
  • REKLAMA
  • #8 21463686
    kocyl
    Poziom 11  
    Wracam z tematem.
    Poniżej zdjęcia z ustawień i menedżera urządzeń. Jak widać nie jest dostępny pod żadnym z portów COM.

Zrzut ekranu menedżera urządzeń pokazujący brak urządzenia pod portami COM.
    Ekran ustawień APN na laptopie Dell z profilem t-mobile.
    Ekran laptopa z widocznym menu Sieć komórkowa z informacją o braku połączenia z siecią T-Mobile.pl (LTE).
    Zrzut ekranu menedżera urządzeń z rozwiniętą sekcją portów COM.
    Zrzut ekranu ustawień sieci komórkowej na systemie Windows.

Dodano po 4 [godziny] 46 [minuty]:

Tu przykład na to że z kartą Orange oraz Virgin Mobile działa bez problemu
    Ekran ustawień sieci komórkowej w systemie Windows z połączeniem Virgin Mobile.
    Zrzut ekranu z ustawień sieci komórkowej Orange na komputerze z systemem Windows.

Dodano po 17 [minuty]:

Jest jakiś sposób na komunikację z modemem i możliwość jego konfiguracji bez dedykowanego COM-a ?
  • #9 21464618
    MiG25
    Poziom 23  
    A ten COM3 ? Spróbuj się do niego podłączyć jakimś terminalem ,np . putty , wpisz ATI , i zobacz czy coś wyświetli.
    Jest mała szansa , że sterowniki od portu ACM - czyli Intel MObile wrzucił jako Intel Active Management...
    Możesz jeszcze zobaczyć , co pokazuje UsbTreeView
  • #10 21464718
    kocyl
    Poziom 11  
    Próbowałem na com3 przez Putty. Łączy się ale zadana z komend AT nie odpowiada, więc to nie od modemu.

Dodano po 4 [minuty]:

Jutro spróbuję jeszcze sprawdzić jakąś inną kartę z T-Mobile. Póki co nie miałem skąd wziąć, ale najwyżej kupię jakiś starter.

Dodano po 3 [minuty]:

Sprawdziłem teraz i w T-Mobile można wziąć na 1 miesiąc za darmo do testów esim. Jutro zamówię i sprawdzę na nowym profilu.
  • REKLAMA
  • #11 21465369
    kocyl
    Poziom 11  
    Sprawdziłem dziś kolejne dwie karty T-Mobile SIM i eSIM (darmowa na miesiąc) i bez rezultatu. Nie łączą się. Konsultant T-Mobile twierdzi że skoro te ich karty działają na innych urządzeniach, to ewidentnie jest to problem sprzętu/ modemu. Niby logiczne, tylko dlaczego karty innych operatorów działają? Ma ktoś jakiś pomysł co z tym można zrobić, jak sprawdzić w czym jest problem? Zmieniłbym operatora ale uwiązani jesteśmy umową , poza tym użytkownik korzystający ze sprzętu ograniczony jest zadowalającym zasięgiem właśnie tylko z T- Mobile.
  • #12 21465401
    MiG25
    Poziom 23  
    Wiadomo , najprościej byłoby go wymienić na inny....
    Możesz odpalić jakiś linuxowy live , np Ubuntu , i tam zobaczyć jak go on obsługuje ? Może tam profil usb będzie inny , a nie karty sieciowej....
  • #13 21465610
    kocyl
    Poziom 11  
    Na ubuntu nie działa. Widzi modem ale nie znajduje sieci i nie działa też eSIM.
  • Pomocny post
    #14 21465695
    MiG25
    Poziom 23  
    Żadnej sieci nie widzi ? nawet z tymi kartami , co na windowsie działa ?
    Ale może jakieś porty serialowe się pojawiły.... Co pokazuje komenda "sudo /sys/kernel/debug/usb/devices" ?
  • #15 21466090
    kocyl
    Poziom 11  
    Sorki ale nie mam już tego laptopa, musiałem oddać użytkownikowi bo jest mu niezbędny do pracy. Póki co działa na karcie Orange i tak już chyba zostanie. Wygląda na to, że T-Mobile blokuje w jakiś sposób połączenie z tego modemu. Ciężko się z nimi skontaktować aby móc to potwierdzić. Wsparcie techniczne tylko pod płatnym numerem (2, 60 zł/min), pod który i tak ciężko się dodzwonić. Generalnie nie chce mieć z nimi nic wspólnego. Będę wypowiadał umowę.

Dodano po 11 [godziny] 1 [minuty]:

Sprawdziłem teraz i w T-Mobile można wziąć na 1 miesiąc za darmo do testów esim. Jutro zamówię i sprawdzę na nowym profilu.
  • #16 21511522
    kuczek11
    Poziom 2  
    Jest to problem po stronie T-Mobile, również próbowałem z nimi walczyć, ale bezskutecznie.

U mnie zadziałało ustawienie APN z niemieckiej sieci Telekom

Ustawienia APN dla niemieckiej sieci Telekom.
  • #17 21541876
    ulllak
    Poziom 1  
    U mnie zadziałało uzupełnienie APN-ów: musi być uzupełniony APN internetowy i komórkowy. Internetowy -> nazwa: internet -> typ adresu: IPv4/IPv6 -> reszta pusta.
    Komórkowy -> nazwa: internet -> typ informacji logowania: PAP -> typ adresu: IPv4/IPv6 -> reszta pusta.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku połączenia z internetem mobilnym T-Mobile LTE na nowym laptopie Dell 5450 wyposażonym w modem LTE DW5825e Snapdragon X12 4G. Karta SIM T-Mobile działa poprawnie na starym laptopie oraz w telefonie, a w nowym laptopie działają karty SIM innych operatorów (Orange, Play). Aktywacja profilu eSIM nie rozwiązała problemu, a system Windows 11 oraz Ubuntu wykrywają modem, lecz nie nawiązują połączenia z siecią T-Mobile. Modem nie jest dostępny pod dedykowanym portem COM, co utrudnia konfigurację APN za pomocą komend AT. Próby kontaktu z T-Mobile nie przyniosły rozwiązania, a wsparcie techniczne jest utrudnione. Użytkownik podejrzewa blokadę sprzętową lub problem z modemem w kontekście T-Mobile, gdyż inne sieci działają bez zarzutu. Wskazano możliwość ręcznego uzupełnienia ustawień APN (np. z niemieckiej sieci Telekom) oraz konieczność skonfigurowania dwóch profili APN (internetowy i komórkowy) z odpowiednimi typami adresów i metodami logowania. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na pozostanie przy karcie Orange z powodu braku rozwiązania problemu z T-Mobile.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA