logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór noża LSA do wciskania kabli sieciowych - który lepszy?

doman18 28 Lut 2025 15:49 1311 22
REKLAMA
  • #1 21460049
    doman18
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Jaki nóż LSA do wciskania kabli sieciowych?

Generalnie z tego co wiem są 2 rodzaje noży do wciskania kabli. Jeden "uderza" i dłutem odcina kabel. Drugi (typu Krone) odcina końcówkę specjalnymi nożyczkami. Niestety ciężko znaleźć jakieś porównanie obu.
    Miałem ten drugi, znaczy podróbkę która była w komplecie z testerem. Był beznadziejny. Nie dociskał dobrze i nie docinał. Wolałem już używać tego pomarańczowego plastikowego "wciskacza" z blaszanymi ząbkami i odcinać kable małymi cążkami. ".

Niestety "wciskacz" gdzieś mi się podział przy przeprowadzce a nóż (na szczęście) przepadł pożyczony komuś. A teraz znów potrzebuję.

Więc ktory nóż kupić? Jaki rodzaj? "Dłuto" czy "nożyce"? Który będzie lepszy w niskiej półce cenowej?

Zostosowanie domowe, nie zarobkowe. Nie chcę przekraczać 100zł.
  • REKLAMA
  • #2 21460055
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15462
    Odkąd pamiętam korzystam w większości wypadków z tych dwóch zamiennie https://sklep.delta.poznan.pl/zaciskacz-krone-zaclsa_l1_p2534.html https://www.dipol.com.pl/zaciskacz_typu_krone_ht-3141_E7990.htm chociaż w walizce leży także CP-3152 Proskit ale jakoś mi z nim "nie po drodze" ;).
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21460073
    doman18
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Kurka wodna no właśnie taki miałem. I te ceny z linków wskazują że sa to kolejne klony oryginału (który kosztuje około 150zł) więc nie napawają optymizmem. Mam obawy że znów trafię na jakiś szmelc. Sam nie wiem, chciałbym kupić "raz a dobrze" a jednocześnie nie chcę płacić za oryginał bo nie zarabiam na instalacjach.
  • #4 21460111
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1222
    Obojętne tak szczerze, jednym i drugim robię i efekt ten sam. Może za słabo dociskałeś? :D
    Szkoliłem kiedyś na zarabianie paneli dwóch budowlańców, bo musiałem jechać na inną robotę, wszystko działa po dziś dzień - chłopaki co prawda pomieszali kable, ale jak się okazało - dobrze, bo robotę spierniczył instalator, który kładł gniazdo sieciowe... Jak oni byli w stanie Kronem robić, to Ty też jesteś.
  • #5 21460235
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 21460836
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15462
    Ten "zamiennik" z Dipola mam jakieś 10 lat i nadal działa...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 21461372
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 329
    Ostatnio właśnie zacząłem go u żywać - jak dla mnie działa idealnie. Choć poprzednie któe miałem (jakieś nonejmy) też dobrze działały...
  • #10 21464533
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2499
    Osobiscie używam tego no-name z Dipola i działa ok. Problemy są w dwóch przypadkach - listwa LSA kat5 i przewód kat 6A z grubymi żyłami. Wtedy rzeczywiscie trudno wcisnąć i koniecznie musi być zablokowany skok i obcinanie. Drugi przypadek, to kiedy ktoś zamiast przewodów położy "porządne przewody" z Allespamu o średnicy nici chirurgicznej. Wtedy zamiast się wbijać, to zostają pętelki na nożu. W obu przypadkach dociskam żyły tyłem ostrza nożyka "tapeciaka".
    Inna sprawa, że od dawna nie montuję niczego z zaciskami LSA. Tylko porządne keystony i panele na keystone. Mniej z tym problemów i łatwiejsze w serwisie czy rozbudowie w przyszłości. LSA tylko na starszych lub zastanych instalacjach.
    Co do oryginalności noży na Alllespamu - osobiście nie miałem oryginalnego Krone, natomiast pamiętam z dawnych czasów (jeszcze nie zajmowałem się sieciami) jak ekipy miały takie (nieoryginalnych nie było). Te noże nie były nitowane, tylko skręcane. Można było wymienić sprężynę czy mechanizm uderzeniowy. Wiec mam spore obiekcje co do oryginalności tych z linków.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21464555
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21464575
    IC_Current
    Erbit napisał:
    Mój jest skręcany

No ale i lat ma już sporo.

Moze zrób zdjęcia i wrzuc tutaj. Będzie do porównania z tymi "oryginalnymi".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 21464655
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21464672
    IC_Current
    Erbit napisał:
    Lepiej się przyznaj, że mi nie wierzysz mi ;P

No właśnie wierzę i dlatego chętnie popatrzę na te "nowe wzory" dla porównania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21464677
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21465257
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1222
    IC_Current napisał:
    od dawna nie montuję niczego z zaciskami LSA. Tylko porządne keystony i panele na keystone.

Ja sieci raczej rzadko robię, ostatni raz jak faktycznie bawiłem się Kronem to będzie 2-3 lata temu :D
  • #17 21465317
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    A kto by na to wydał 100 PLN?
    Kupuje się najtańsze. Każdy (jak ma się wprawę) i wciśnie i utnie. Jeśli się zostawi na robocie, zgubi, połamie - to następny. Nie jest jakieś super wymagające narzędzie.
  • #18 21465333
    IC_Current
    andk1eltd napisał:
    A kto by na to wydał 100 PLN?
    Kupuje się najtańsze

Mam z dawnych czasów w spadku oryginalny nóż RAICHLE DE MASSARI. Tego nawet nie da się porównać do tych wynalazków za 10zł niby Krone. Jakość wykonania i praca hi-level. (Inna sprawa, że spotkać teraz łączówkę w tym standardzie, to jak zobaczyć UFO).
    andk1eltd napisał:
    Jeśli się zostawi na robocie, zgubi, połamie - to następny.

Też tak uważam, choć może nie te za 10zł, ale już za 20 w zaufanej hurtowni są ok.
    Jednak jak bym pracował dzień w dzień z takimi łączówkami, to jednak bym odżałował tę stówkę, czy dwie na porządny nóż.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 21465649
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    IC_Current napisał:
    Mam z dawnych czasów w spadku oryginalny nóż RAICHLE DE MASSARI. Tego nawet nie da się porównać do tych wynalazków za 10zł niby Krone. Jakość wykonania i praca hi-level. (Inna sprawa, że spotkać teraz łączówkę w tym standardzie, to jak zobaczyć UFO).

Prawda. Na terenie stolicy (wiem gdzie:)) są obiekty z UFO. Na każdym urządzeniu tej firmy był specjalny uchwyt, na którym był ten nóż. Oczywiście polska mentalność - po co ma wisieć kiedy może leżeć w torbie... Teraz coś w to wbić - pełna rozpacz.
  • #20 21465702
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21465754
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Miałem i oryginał jak i "podróbkę" były tłuczone z tej samej formy (podróbka z zużytej) .
    Różnica była tylko taka że w " podróbce" przydasie typu dłutko czy szydełko latały luźno reszta OK.
  • #22 21465756
    IC_Current
    Erbit napisał:
    IC_Current napisał:
    Mam z dawnych czasów w spadku oryginalny nóż RAICHLE DE MASSARI.

Dostałem od firmy, z którą kiedyś współpracowaliśmy, a która montowała w dziesiątkach lub może i setkach szaf ten system we wszystkich jednostkach pewnej państwowowej instytucji.
    Skoro koledzy piszą, że te noże były dodawane "w zestawie", to już wiem, czemu ktoś był tak hojny i podzielił się za free nowiutkim nożem. 😀
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #23 21552706
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru noża LSA do wciskania kabli sieciowych, z uwzględnieniem dwóch typów narzędzi: noża z mechanizmem uderzeniowym i dłutem do odcinania kabla oraz noża typu Krone z nożyczkami do cięcia końcówki. Użytkownicy wskazują, że oba typy mogą być skuteczne, jednak oryginalne narzędzia Krone cechują się wyższą trwałością i jakością wykonania, choć ich cena przekracza 100 zł. W niskim budżecie popularne są zamienniki dostępne w cenach poniżej 100 zł, które jednak bywają mniej trwałe i precyzyjne. Wskazano, że ważna jest odpowiednia technika dociskania kabla, a także że w przypadku kabli kategorii 6A lub grubych żył mogą wystąpić trudności z wciskaniem. Zalecane jest stosowanie oryginalnych noży Krone lub solidnych zamienników, a także rozważenie alternatywy w postaci keystonów i paneli keystone, które ułatwiają serwis i rozbudowę instalacji. Wśród polecanych modeli wymieniono nóż Knipex 97 40 10, który cechuje się solidną konstrukcją i trwałością, choć jego nożyczki mogą się szybko tępić przy intensywnym użytkowaniu. Wspomniano także o nożu RAICHLE DE MASSARI jako przykład narzędzia wysokiej klasy, choć obecnie rzadko spotykanego. W dyskusji pojawiły się linki do ofert noży Krone i ich zamienników dostępnych na polskich platformach sprzedażowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA