logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wkrętarka Parkside PABSP 20-Li B2 - nieregularne działanie, możliwy defekt elektroniczny

morling1 02 Mar 2025 16:20 1014 3
REKLAMA
  • #1 21462801
    morling1
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Wkrętarka bezszczotkowa Parkside raz działa a raz nie.

Zakupiłem parę lat temu wkrętarkę

PARKSIDE PERFORMANCE® Akumulatorowa wiertarkowkrętarka 20 V, PABSP 20-Li B2 (z akumulatorem i ładowarką)

Szanowałem sprzęt bo wydawał się dość dobry. W tamtym roku użyłem jednak do czyszczenia słupków ogrodzeniowych z rdzy. Tego roku na wiosnę wkrętarka nie odpaliła nie wiedząc dlaczego. Przy wkładaniu baterii jest jedno szybkie miniecie diodą i tyle. Ale zdarza się że wkrętarka odpala i pracuje. Wygląda to raczej na jakiś defekt elektroniczny niż mechaniczny. Być może ktoś już się z czymś takim spotkał w tych wkrętarkach i wie o co chodzi?

Zrzut ekranu paragonu online dotyczący wkrętarki Parkside Performance.
  • REKLAMA
  • #2 21462862
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 444
    Tak spotkałem się z czymś takim. Sprawdź czy luty nie popękały (szczególne te przy złączach baterii)
  • REKLAMA
  • #3 21483188
    morling1
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Złącza baterii są dobre. Wkrętarka z silnikiem bezszczotkowy więc jest płytka sterownika i obstawiam że z nią jest coś nie tak. W płytkę wlutowany kondensator elektrolityczny, być może jego trzeba wymienić?.

W wolnej chwili podeślę zdjęcie.

Dodano po 11 [godziny] 35 [minuty]:

Podsyłam zdjęcia zgodnie z wcześniejszymi informacjami
    Tabliczka znamionowa wkrętarki Parkside PABSP 20-Li B2.
    Wnętrze wkrętarki z widoczną płytką sterownika i kondensatorem elektrolitycznym.
    Zbliżenie na wnętrze wkrętarki z widoczną płytką sterownika i kondensatorem.
    Płytka sterownika wkrętarki z przewodami i elektroniką.
    Zbliżenie na wnętrze wkrętarki z widocznym silnikiem bezszczotkowym i płytką sterownika.
    Zbliżenie na płytkę sterownika z zamontowanymi kablami i kondensatorem elektrolitycznym, na tle części wkrętarki.
    Zbliżenie na płytkę sterownika z wkrętarki z podłączonymi przewodami.
    Zbliżenie na płytkę sterownika w wkrętarce z widocznym okablowaniem i kondensatorem.
    Zbliżenie na płytkę sterownika z przewodami i chipem PAC5220CM.
    Detale płytki sterującej z przewodami i kondensatorem elektrolitycznym wkrętarki.
REKLAMA