logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zimny kluczyk Keyless nie jest wykrywany przez auto

Franek k 03 Mar 2025 09:40 477 6
  • #1 21463705
    Franek k
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Cześć.
    Taka sytuacja. Kupiłem rok temu samochód używany, marki Peugeot i mój kluczyk z funkcją Keyless miał od samego poaczątku tak, że gdy jest zimny to samochód go nie wykrywa. Trzeba go przech kilka minut potrzymać w ciepłym pomieszczeniu czy kieszeni spodni i wtedy zaczyna działać. Baterię wymieiałem dwa razy dla pewności i nic to nie pomogło. Jakiś czas temu rozebrałem ten kluczyk i przedmuchałem HotAir elementu na PCB. Po złożeniu kluczyka i odstawieniu go na kilkanaście minut do lodówki ten odziwo był wykrywany przez samochód. Pomyślałem, że pewnie był jakiś zimny lut i przegrzanie pomogło. Niestaty problem powórcił i nadal jest to samo. Nie wiem na jak długo kluczyk "się naprawił" bo nie sprawdzałem codziennie czy zimny nadal będzie działać. Nimiej przegrzanie pomogło a teraz znowu jest to samo.
    Czy ktoś z Was ma pomysł co może powodować taki objaw? I czy da się to jakoś naprawić?
  • #2 21463721
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 433
    Franek k napisał:
    czy da się to jakoś naprawić

Tak.
    Skontaktuj się z punktem dorabiania kluczyków.
  • #3 21463722
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1222
    Franek k napisał:
    Czy ktoś z Was ma pomysł co może powodować taki objaw?

Sam sobie odpowiedziałeś.
    W moim wypadku był kiepski styk koszyczka od baterii i kluczyk nie działał zimny, tylko ciepły.
    Po dogięciu koszyczka nie miałem z nim problemów.
  • #4 21463786
    Franek k
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    OPservator napisał:

Sam sobie odpowiedziałeś.

Ale gdzie sobie odpowiedziałem? Napisałem, że bateria nie ma wpływu bo była wymieniana dwa razy. Pomogło na jakiś czas przedmuchanie HotAir komponentów. To nie było ich podgrzanie tylko dmuchanie aż do roztopienia cyny i dodatkowo dolałem topnika w płynie aby lut miał lepszy kontakt.
    Koszyk u mnie jest ok, próbowałem też podginać bardziej blaszki dla lepszego kontaktu i nic.

Adam Walko napisał:
    Franek k napisał:
    czy da się to jakoś naprawić

Tak.

No jak nie uda mi się rozwiązać problemu to pewnie wyrobię nowy kluczyk, ale temat powstał w celu znalezienia rozwiązania.
  • #5 21463805
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1222
    Tak, a bateria lewituje w kluczu, czy jest w koszyku?
    Jak nagrzałeś, to co się stało? Ciepły metal się rozpręża, zimny się kurczy, tak?
    Podgrzałeś - poprawił się punkt styku - działało.

Albo szukasz miejsca gdzie jest problem ze stykiem - w moim wypadku to był koszyk baterii, też wymieniałem 3 razy baterię, co z tego? - albo jak kolega Adam sugerował - idziesz do punktu dorabiania kluczy i robią Ci nowy - ja bym raczej do dobrego ślusarza poszedł, bo na tych wyspach różni ludzie pracują, a ślusarz jest raczej człowiekiem godnym zaufania, jakby mógł to by Ci dawno chatę obrobił :)
  • #6 21466604
    Janek088
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Adam Walko napisał:
    .

Za takie odpowiedzi powinny być bany bez ostrzeżenia.

@Franek k przechodziłem ostatnio przez to samo. Nowa bateria - też problem. Druga bateria i tu losowo był problem bo czasami wystarczyło stuknąć. Podoginałem blaszki, których zadaniem jest zapewnić styk baterii i przy drugiej dopiero działa. Pierwsza jak się okazało pomimo pokazywania 3,17V na mierniku to pod niewielkim obciążeniem schodziła do 2V.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kluczykiem Keyless do samochodu marki Peugeot, który nie jest wykrywany przez auto w zimnych warunkach. Po wymianie baterii i próbie naprawy poprzez podgrzewanie elementów PCB, problem powraca. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być słabe styki w koszyku baterii, które można poprawić poprzez ich podgięcie lub smarowanie styków. Wskazują również na możliwość skontaktowania się z punktem dorabiania kluczyków w celu uzyskania nowego kluczyka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA