logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór puszek do instalacji elektrycznej w ścianie z porothermu i płyty KG

lostDesper 11 Mar 2025 10:55 975 13
  • #1 21474978
    lostDesper
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Cześć,

jakie wybrać puszki do instalacji elektrycznej, jeśli mam ścianę z porothermu i na to będzie klejona plyta kg.

Czy puszki do kg te z łapkami będą ok? Puszki chce kupić jak najgłębsze - 80mm. Mam zagwozdkę, czy te łapki nie wejdą w ścianę i nie zablokują się zanim dojda do samej płyty?

Dzięki za podpowiedzi.
  • #2 21474987
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 426
    Wklejaj zwykłe na gips/zaprawę przy klejeniu płyt.
    Te do gk to i tak wcześniej musisz przygotować otwory więc zrobisz i tak, żeby łapki się wsparły o płytę. Ale to i tak pasowało by lepiej je przygotować by ich w czasie użytkowania później nie wyrywać.
  • #3 21474991
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 827
    Zakładam, że kable będziesz układał przed płytą k-g, a więc otwory w ścianie na puszki też zrobisz wcześniej, a potem po spisaniu współrzędnych puszek, po przyklejeniu płyty będziesz wycinał otwory w płycie delikatnie żeby nie uszkodzić znajdujących się głębiej przewodów.
    Jeśli tak to proponuje zrobić otwory w ścianie szersze niż puszka (np. 80mm) a w płycie k-g pod wymiar, i łapki puszek nie powinny wtedy haczyć.
  • #4 21474995
    matbarczak
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    U mnie najlepiej sprawdził się sposób polegający na wykuciu głębokiego otworu w ścianie, ułożeniu w nim przewodów i dokładnym wymiarowaniu punktu. Po przyklejeniu płyty GK w miejscu puszki wiercę otwór otwornicą 68 mm i używam puszek elektroinstalacyjnych głównie SIMET z "łapkami".
  • #5 21475034
    lostDesper
    Poziom 13  
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi. kolego "czesiu" - jest dokładnie tak, jak mówisz, kable mam już położone, otwory będę wiercił przed płyta i wprowadzę tam kable. Wywiercę więc otwory szersze, wrzucam puszkę z łapkami, tylko czy dać jeszcze na puszkę klej gipsowy?

Dodano po 1 [minuty]:

matbarczak napisał:
    U mnie najlepiej sprawdził się sposób polegający na wykuciu głębokiego otworu w ścianie, ułożeniu w nim przewodów i dokładnym wymiarowaniu punktu. Po przyklejeniu płyty GK w miejscu puszki wiercę otwór otwornicą 68 mm i używam puszek elektroinstalacyjnych głównie SIMET z "łapkami".

Myślałem na czymś takim, ale boję się, że same łapki przy małych dzieciach moga nie wystarczyć i dlatego chciałem też dać klej na puszkę.
  • #6 21475046
    matbarczak
    Poziom 9  
    >>21475034 Nie ma obawy, że coś się wyrwie. Czasami nawet są problemy, aby wyrwać puszkę po odkręceniu łapek. W moim sposobie będziesz miał pewność, że zostanie zachowana odwodnienia głębokość, co przy wklejaniu i płycie GK jest bardzo ciężkie do oszacowania.
  • #7 21475061
    lostDesper
    Poziom 13  
    >>21475046

Tak szczerze to mam zamiar wywiercić otwór tak, by puszka wystawała mi jakieś 2cm, zakładam, sama płyta to 12,5mm do tego ściana nie jest lustrem więc, gdzieniegdzie będzie to centymetr gdzie indziej dwa dodatkowo, tak czy siak puszki chciałem dać puszki 80mm. Możesz jakies polecić podwójne? Nigdy tego nie robiłem, więc nawet nie wiem, co jest ok, co nie.
  • #8 21475089
    matbarczak
    Poziom 9  
    >>21475061 używam puszki simet. Jeżeli chodzi o wklejane, to używam S60GF dla gniazd i włączników, a do punktów z instalacją LAN i TV to M2x60F
    Pomarańczowa puszka podtynkowa wielopolowa M2x60F na stronie produktu.
    Pomarańczowa puszka podtynkowa S60GF o głębokości 60 mm z opisu produktu w sklepie internetowym.
  • #9 21475095
    lostDesper
    Poziom 13  
    >>21475089

Ok, to poszukam czegoś od nich z tymi łapkami.
  • #10 21475116
    matbarczak
    Poziom 9  
    >>21475095 Uważam, że puszki do GK będą lepszym wyborem. Ja, jako elektryk, u siebie bym tak zrobił. Przy puszce wklejanej jest trudniej obrobić płytę koło puszki, trudniej określić głębokość wklejenia. A przy puszce do GK wytniesz otwór, wkręcisz puszkę i już jest gotowe.

Niebieska puszka elektroinstalacyjna do płyt kartonowo-gipsowych.
  • #11 21475133
    lostDesper
    Poziom 13  
    >>21475116 rozumiem, ale chyba nie zaszkodzi jej też jak potraktuje ją trochę klejem dodatkowo? Tzn podejrzewam, że wyraziłem się nieprecyzyjnie. Chodzi mi o nie klejenie puszki do lica płyty, tylko zarzucić ją klejem z "tyłu"
  • #12 21475174
    matbarczak
    Poziom 9  
    >>21475133 tak nie zaszkodzi, choć nie widzę potrzeby. Odpowiednia otwornica 68 mm i puszka nie ma prawa wypaść. Tak jak pisałem wcześniej, nawet sama puszka bez przykręconych łapek jest trudna do wyciągnięcia i radzę, aby pan ją dokładnie osadził, pilnując pionów i poziomów, aby móc później gniazdo wtykowe lub łącznik przykręcić na wykresy do puszki.
  • #13 21475319
    lostDesper
    Poziom 13  
    >>21475174 ok bardzo dziękuję za rady. Nie jestem "Pan" :)

Mam może dziwne pytanie, ale po co jest w tej puszcze simeta ta przegródka? Jak połączę kable w gniazdku podwójnym? Na jednym obwodzie mam sześć gniazdek, więc łączenie kable będę miał w gniazdku bezpośrednio.
  • #14 21475468
    matbarczak
    Poziom 9  
    >>21475319 Te puszki bardzo fajnie sprawdzają się przy obwodach niskoprądowych (LAN i TV), gdzie gięcie przewodów ma wpływ na szybkość przesyłania danych lub jakość obrazu przy przewodzie koncentrycznym. Po prostu więcej miejsca dzięki temu. A przy obwodach 230 V wygląda podobnie, tylko ułatwia montaż np. przy kilkukrotnych gniazdach wtykowych lub łącznikach oświetlenia.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór puszek do instalacji elektrycznej w ścianach z porothermu, na które będą klejone płyty gipsowo-kartonowe (KG). Użytkownicy zalecają stosowanie puszek z łapkami, które można osadzić w otworach o średnicy 80 mm, a także sugerują, aby otwory w ścianie były szersze niż puszki, co ułatwi montaż. Wskazano na możliwość użycia kleju gipsowego do dodatkowego wzmocnienia puszek, jednak nie jest to konieczne, ponieważ odpowiednio osadzone puszki są trudne do wyciągnięcia. Użytkownicy polecają puszki marki SIMET, zwłaszcza modele S60GF i M2x60F, które sprawdzają się w instalacjach elektrycznych oraz niskoprądowych (LAN, TV). Zwrócono uwagę na znaczenie precyzyjnego wymiarowania otworów oraz zachowania odpowiedniej głębokości montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA