logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak pogrubić czcionki w Windows 10? Problem z czytelnością tekstu

Nebilet 21 Mar 2025 12:52 693 7
REKLAMA
  • #1 21489157
    Nebilet
    Poziom 3  
    Ocena: 221
    Może to banalne, ale mam jedno pytanie do specjalistów. Czy w Windowsie 10 jest możliwość pogrubienia czcionek? Bo mam tak chude czcionki, że trudno je przeczytać z odległości. Niektóre jak nagłówki artykułów są pogrubione, ale tekst pozostawia bardzo dużo do życzenia. Po prostu jak pisałem, czcionki artykułów są tak chude, że aż strach.

Pozdrawiam serdecznie Nebilet
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21489179
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 433
    Nebilet napisał:
    Czy w Windowsie 10 jest możliwość pogrubienia czcionek

W jakiej aplikacji?
  • REKLAMA
  • #3 21489183
    Nebilet
    Poziom 3  
    W ogóle na wszystkich stronach, na Interii, w Poczcie Interia.pl, czy w ogóle na stronach bo to tam są szczególnie "szczupłe"
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21489184
    Ordine
    Poziom 25  
    Ocena: 160
    >>21489157 - najprościej chyba będzie zmienić skalowanie w całym systemie. Klikasz prawym na pulpit, ustawienia ekranu, zmieniasz opcje 'SKALA'.

Żeby pozbyć się potem nieostrych elementów, zrób jak tutaj: https://support.lenovo.com/pl/pl/solutions/ht...-to-fix-apps-that-appear-blurry-in-windows-10
  • Pomocny post
    #5 21489187
    emarcus
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    Nebilet napisał:
    Może to banalne, ale mam jedno pytanie do specjalistów. Czy w Windowsie 10 jest możliwość pogrubienia czcionek? Bo mam tak chude czcionki, że trudno je przeczytać z odległości. Niektóre jak nagłówki artykułów są pogrubione, ale tekst pozostawia bardzo dużo do życzenia. Po prostu jak pisałem, czcionki artykułów są tak chude, że aż strach.

Pozdrawiam serdecznie Nebilet

W zasadzie nie potrzebujesz pogrubić czcionek (fiont), ale zmienić je na inny krój albo wielkość.
    Jest kilka metod zmiany czcionki w Windows 10
    Nie chcę tu opisywać ich, podczas gdy cały temat jest sczegółowo opisany w internecie.
    Szukaj pod hasłem 'how to change default font on windows 10'.
    Otrzymasz kilka artykułów do przeczytania.

e marcus
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21489195
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 273
    "Ctrl" i "+"
  • #7 21489200
    Nebilet
    Poziom 3  
    No mam ekran skalowania i tam pisze : Zmień rozmiar tekstu, aplikacji i innych elementów - mam tam zaznaczone 100 % ( zalecane )
    Rozdzielczość wyświetlacza 1920 X 1080 ( zalecane ) Orientacja - Pozioma. I co tu mogę zmieniać ?

Dodano po 1 [minuty]:

Ale CTRL i + tylko zwiększyły czcionki ale nie pogrubiły, no ale czcionki są o wiele wyraźniejsze. Wybaczcie już rozwiązałem problem w aplikacji Mój komputer i we właściwościach itp. Wszytko jest już OK
    Dziękuję za okazaną pomoc i pozdrawiam serdecznie
  • #8 21489240
    Nebilet
    Poziom 3  
    Problem rozwiązany . Dziękuje za okazaną pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z czytelnością zbyt cienkich czcionek w systemie Windows 10, szczególnie na stronach internetowych takich jak Interia oraz w aplikacjach pocztowych. Zaproponowano kilka rozwiązań: zmianę skalowania systemowego poprzez ustawienia ekranu (zmiana opcji „Skala”), co poprawia czytelność i eliminuje rozmycie elementów graficznych, a także zwiększenie rozmiaru czcionek za pomocą skrótu klawiaturowego Ctrl + +. Zwrócono uwagę, że zamiast pogrubiania czcionek, można zmienić krój lub rozmiar fontu, co jest opisane w licznych poradnikach online. Ostatecznie problem został rozwiązany przez użytkownika poprzez dostosowanie ustawień w aplikacji „Mój komputer” i właściwościach systemu. Podkreślono, że zmiana skalowania i rozmiaru tekstu w Windows 10 jest kluczowa dla poprawy czytelności cienkich czcionek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA