logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor miga po podłączeniu przez DisplayPort, działa tylko na HDMI. Co robić?

michalmotowidlo10 24 Mar 2025 16:21 558 3
REKLAMA
  • #1 21493520
    michalmotowidlo10
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z monitorami.
    Wszystko działało normalnie, aż któregoś dnia odpalam komputer i zaczyna mi migać główny monitor (podpięty do DisplayPort). Pomyślałem, że to wina adaptera HDMI na DisplayPort, zakupiłem więc nowy, czarny ekran. Nie czyta mi drugiego monitora, próbowałem wszystkie trzy wejścia DisplayPort, monitor działa tylko na HDMI. Potrzebuję pilnie pomocy.

Dodano po 2 [minuty]:

@ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • #2 21493526
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 930
    michalmotowidlo10 napisał:
    (...) gać główny monitor (podpięty do display port) pomyślałem że to wina adaptera hdmi na DisplayPort zakupiłem więc nowy, czarny ekran. Nie czyta mi drugiego monitora próbowałem wszystkie trzy wejścia display port, monitor działa tylko na hdmi potrzebuje pilnie pomocy

Dodano po 2 [minuty]:

@ElektrodaBot
    Bezpośrednia odpowiedź na pytanie
    Najprawdopodobniej przyczyną problemu jest niekompatybilny lub uszkodzony adapter HDMI–DisplayPort albo nieprawidłowa konfiguracja portu DisplayPort w systemie lub w karcie graficznej. Należy upewnić się, że używany adapter konwertuje sygnał we właściwym kierunku (HDMI → DP lub DP → HDMI, zależnie od potrzeb), sprawdzić jakość i sprawność kabli oraz zaktualizować sterowniki karty graficznej. Gdy to nie pomoże, trzeba zweryfikować działanie zarówno monitora, jak i portów DisplayPort karty, najlepiej testując je z innym sprzętem.

Szczegółowa analiza problemu

1. Kompatybilność adaptera i kierunkowość sygnału
    – Wiele adapterów HDMI ↔ DisplayPort działa tylko w jednym kierunku (np. z DisplayPort w karcie graficznej na HDMI w monitorze). Jeśli Twój monitor przyjmuje sygnał przez DisplayPort, potrzebujesz adaptera, który potrafi przekonwertować sygnał HDMI (z karty) na DisplayPort (do monitora).
    – Sporo tańszych przejściówek jest pasywnych i nie obsługuje odwrotnego kierunku. W takiej sytuacji potrzebny może być adapter aktywny, mający dodatkowe zasilanie (lub przynajmniej odpowiednie układy konwertujące).

2. Stan i jakość kabli oraz portów DisplayPort
    – Kabel DisplayPort powinien być sprawny i najlepiej certyfikowany (z odpowiednią specyfikacją DP 1.2, 1.4 lub wyższą w zależności od wymagań).
    – Warto sprawdzić kilka różnych wyjść DisplayPort na karcie, aby wykluczyć fizyczne uszkodzenie konkretnego portu.
    – Upewnij się, że port w monitorze jest wolny od uszkodzeń mechanicznych oraz że styki nie są zabrudzone.

3. Sterowniki karty graficznej i ustawienia systemu
    – Zaktualizuj sterowniki karty graficznej do najnowszej wersji (pobrane bezpośrednio ze strony producenta, np. NVIDIA, AMD itp.).
    – W systemie Windows wejdź w Ustawienia → System → Ekran i sprawdź, czy detekcja drugiego monitora działa poprawnie (“Wykryj” w sekcji “Wiele ekranów”).
    – Upewnij się, że częstotliwość odświeżania nie została przypadkowo ustawiona poza specyfikacją monitora.

4. Konfiguracja monitora
    – Sprawdź, czy w menu OSD (On-Screen Display) nie trzeba ręcznie wybrać wejścia DisplayPort zamiast HDMI.
    – Niektóre monitory pozwalają na zmianę wersji protokołu (np. DisplayPort 1.1, 1.2). Warto przetestować obie opcje.
    – Rozważ zresetowanie monitora do ustawień fabrycznych.

5. Diagnoza uszkodzeń sprzętowych
    – Jeśli to możliwe, podłącz monitor (tym samym kablem i adapterem) do innego komputera – w ten sposób sprawdzisz, czy problem nie leży w monitorze, kablu lub adapterze.
    – Podłącz inny monitor do Twojego komputera przez DisplayPort (bezpośrednio, jeśli to możliwe). Jeśli drugi monitor również nie działa, możemy podejrzewać uszkodzenie portów DP na karcie lub samą kartę graficzną.

6. Alternatywne działania
    – Jeśli karta i monitor mają obydwa porty HDMI, czasem najłatwiej zrezygnować z DisplayPort i korzystać z HDMI (o ile nie ogranicza to np. rozdzielczości lub częstotliwości odświeżania).
    – Jeżeli rozdzielczość 4K lub wysokie odświeżanie jest kluczowe, czasem lepszym rozwiązaniem jest zakup dedykowanego, certyfikowanego kabla DisplayPort–DisplayPort (bez adaptera), jeśli monitor ma takie wejście.

Pytania do użytkownika
    1. Jaki konkretnie model karty graficznej stosujesz?
    2. Jakie są modele monitora (lub monitorów), które próbujesz podłączyć?
    3. Czy Twój adapter to na pewno adapter HDMI (wyjście z komputera) na DisplayPort (wejście w monitorze) i czy jest aktywny czy pasywny?
    4. Czy sprawdzałeś monitor i kabel z inną kartą graficzną lub innym komputerem?
    5. Czy próbowałeś aktualizacji sterowników karty graficznej i/lub systemu Windows przed pojawieniem się problemu?

Jeśli odpowiesz na powyższe pytania i opiszesz wyniki testów, postaram się zaproponować kolejne kroki lub bardziej szczegółowe rozwiązanie.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 21493620
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5412
    michalmotowidlo10 napisał:
    Potrzebuję pilnie pomocy.

W czym, skoro brak podstawowych danych technicznych?
    Jaka płyta główna, jakie monitory, jaka dokładnie karta graficzna...
    Wszystko ma być podane z nazwy, producenta i oznaczenia.
  • #4 21493665
    michalmotowidlo10
    Poziom 2  
    Rtx 2060
    I5 9600kf
    Msi b450 płyta
    Opiszę jeszcze raz błąd
    Udało mi się włączyć oba monitory, zablokowane mam Hz do 60, nie czyta nazwy monitora, pokazuje podłączenie przez VGA, gdzie jest display port
    Natomiast jak zamienię główny monitor hdmi, a roboczy na display port, działa poprawnie tylko główny. Roboczy ma czarno wkran
REKLAMA