logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra WS-304S - schematy modułów pionowych do naprawy wzmacniacza

antares 15 Gru 2005 19:54 1587 7
REKLAMA
  • #1 2086735
    antares
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Witam !

Dostałem wzmacniacz WS304. Z tego co czytam na forum, to kawał dobrego sprzętu. Chciałbym go sobie naprawić, ale jest jedno ale, brak w nim modułów montowanych pionowo w płytę główną.
    Ma ktoś może schemat płytek drukowanych tych modułów?

Oczywiście chodzi o wzmacniacz Unitra WS 304S
  • REKLAMA
  • #2 2088702
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    witam ! tak sie składa ze mam te płytki zeskanowane ! sam jedna dorabiałem bo tez mi brakowało co do jakosci wzmacniacza to powiem tyle ze jest prosty w naprawie jak sie zepsuje ale sa lepsze od tego wzmacniacza w tej klasie mam na mysli unitre
  • REKLAMA
  • #3 2088753
    antares
    Poziom 17  
    A mógłbyś mi podesłac na maila ten skan? Na pewno są lepsze wzmacniacze, nie wątpię, ale akurat ten model dostał mi sie w ręcę i pomyslałem o jego reanimowaniu. W ostateczności może wstawię jakąś kompletna kocówkę mocy n ascalaku i sygnał wezmę z korektora
  • REKLAMA
  • #4 2090901
    antares
    Poziom 17  
    Ok, skoro nie mam tych modułów, to wpadłem na pomysł wstawienia jednak osobnej końcówki mocy.
    Kiedyś zrobiłem wzmacniacz z dostępnych scalaków TDA 2051.
    Chciałbym go wstawic do tego wzmacniacza. Układ zasilany jest napieciem z przedziału +/- 18-25V. Transformator orginalny w WS-304, to TS120/9. Na schemacie WS, po wyprostowaniu napiecie na trafo to +/-34V. Nie chciałbym zmieniac transformatora, by wykorzystać resztę "bebechów", co mogę zrobić, by zasilic tą końcówkę z tego zasilacza, bo napięcie jest jakby za duże :-)
  • REKLAMA
  • #5 2091053
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    a potrzebujesz plyte glowna ?
  • #6 2093382
    antares
    Poziom 17  
    W zasadzie płyta poleci, bo w sumie na niej nic nie ma oprócz 2 prostowników i końcówek mocy. Dlaczego chciałbym zostawić trafo?, bo zasila juz przedwzmacniacz (korektor) i w zasadzie, jak bym wywalił płytę, wstawił tam moja końcówkę na TDA 2051, która jest zmontowana i dziala i pobrał sygnał z przedwzmacniacza, to praktycznie wzmacniacz gotowy, bez wiekszych przeróbek. To jest to prostrze rozwiazanie. Chcę zachować obudowę. Innym rozwiazaniem byłoby wywalenie dosłownie wszystkiego i zrobienie wzmacniacza na LM3886, kiedyś zacząłem go robić ale końcówki były drogie, jak na ówczesne czasy. Zdaje się, że kiedyś w EdW, był kompletny wzmacniacz na tych scalakach, a z tego co tu czytałem na forum, to porządna kostka. Albo LM3875, to chyba dwa w jednym, o ile mnie pamięć nie myli.

Puki co, wracając do tematu, mogę jakoś obnizyć to napięcie do wartości bezpiecznej dla TDA 2051?, aby wszystko współgrało jak należy, czy gra nie warta świeczki?
  • #7 2093844
    MuNiO
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    jezeli nie potrzebujesz plyty glownej to ja ja chetnie odkupie albo cos

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wzmacniacza Unitra WS-304S, w którym brakuje modułów montowanych pionowo na płycie głównej. Jeden z uczestników posiada zeskanowane schematy tych płytek i oferuje ich udostępnienie. Poruszono temat prostoty naprawy oryginalnego wzmacniacza oraz rozważano alternatywne rozwiązania, takie jak zastąpienie brakujących modułów osobną końcówką mocy na scalaku TDA 2051. Wzmacniacz zasilany jest napięciem z transformatora TS120/9, które po wyprostowaniu wynosi około ±34V, co jest zbyt wysokie dla TDA 2051. Omówiono możliwość obniżenia napięcia zasilania końcówki mocy, aby wykorzystać oryginalny transformator i zachować obudowę oraz przedwzmacniacz (korektor). Wspomniano także o alternatywnych scalakach LM3886 i LM3875 jako potencjalnych zamiennikach. Jeden z uczestników wyraził zainteresowanie zakupem płyty głównej, a inny zasugerował sprawdzenie ofert na Allegro, gdzie dostępne są kompletne wzmacniacze WS-304.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA