logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Vito 639 - brak świateł i problemy z elektryką po spaleniu bezpiecznika 150

27 Mar 2025 19:50 642 11
REKLAMA
  • #1 21497984
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 21498066
    misiek-888
    Poziom 36  
    Ocena: 1304
    Czemu się spalił taki bezpiecznik?
  • #3 21498290
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 21498438
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3602
    baab13 napisał:
    Podczas ładowania podłączonego akumulatora,

Taaa... Kilkuamperowym prostowniczkiem z Lidla wysadziłeś bezpiecznik 150 amper i do tego najprawdopodobniej moduł SAM... :)
    Lepiej sie przyznaj, co tam namodziłeś. Wcale bym się nie zdziwił, że odpalałes auto na kable i wtedy doprowadziłeś do zwarcia lub podłączyłeś odwrotnie bieguny.
    baab13 napisał:
    auto stało otwarte?

Skąd mamy wiedzieć, czy auto stało otwarte? Dlaczego akurat NAS pytasz, czy TWOJE auto stało otwarte?

baab13 napisał:
    Był w tym alarm, ale zdemontowałem to?

Jak nie jesteś pewien - to idź i zobacz czy go zdemontowałeś. Nas nie pytaj!
    Stawianie byle gdzie znaków zapytania prowadzi tylko do niezrozumienia tego, co piszesz :-/
  • #5 21498980
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 21499869
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Na obecnym etapie poszukałbym w internecie (żeby nie wyjść na lenia) za co odpowiadają wspomniane bezpieczniki. Mógłbym wtedy przeczytać, że ten o większym amperażu (i przekaźnik koło niego) odpowiada za sygnał dźwiękowy, natomiast ten mniejszy (o złym amperażu zresztą) odpowiada za światła "stop". Ponieważ piszesz, że obie te rzeczy są sprawne, to znaczy że brak napięcia na bezpiecznikach jest rzeczą normalną i napięcie pojawia się na nich dopiero w momencie naciśnięcia pedału/przycisku na kierownicy.
    To nie jest tak kolego, że na forum są wróżki które zdalnie potrafią naprawić każde uszkodzenie. Tu jest potrzebna obecność przy samochodzie, trochę więcej wiedzy i doświadczenia i jakiś komputer diagnostyczny. Bo tam się wydarzyła jakaś katastrofa. Bezpiecznik 150 amper nie przepalają się "ot tak sobie"
  • #7 21499916
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21499973
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    baab13 napisał:
    A na posesji grasowała kuna, może co przegryzła

No i znowu dowiadujemy się czegoś nowego. ;)
    W tej sytuacji wypadałoby znaleźć na SAM-ie wtyczkę z której wychodzi prąd na lampy które nie świecą. Jak się poda prąd na wtyczkę, a lampa nie będzie dalej świecić, to znaczy że.... No? Co znaczy?
  • #9 21500231
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 21502502
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21502633
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Nie wiem. Nie rozumiem. Popatrzmy na to, co ty bajdurzysz:
    baab13 napisał:
    rozładowywał się akumulator na działce nie mam prądu. Musiałem targać dosyć daleko na rowerze akumulator do bloku żeby naładować

Potem rozumiem, że przywiozłeś akumulator spowrotem na działkę, i:
    baab13 napisał:
    Postanowiłem podłączyć markową malutką przetwornice pod wtyczkę (przetwornica oryginalna) żeby działała musiała być przekręcona stacyjka.

Klemy były podłączone pod fotelem do załączonego akumulatora, byłem na działce ok 2 godziny i to działało prądu w akumulatorze przybywało.

To powiedz mi kolego - po co ty taszczyłeś akumulator na rowerze do bloku skoro wystarczyło podpiąć na działce przetwornicę, włączyć stacyjkę, żeby zauważyć, że
    baab13 napisał:
    to działało prądu w akumulatorze przybywało

Cud panie jakiś... CUD!
  • #12 21502656
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Mercedes Vito 639 po przepaleniu bezpiecznika 150 A w skrzynce bezpieczników ma problemy z oświetleniem: brak świateł stop, kierunkowskazów z przodu i tyłu, nie działa otwieranie tylnych drzwi oraz brak świateł cofania. Deska rozdzielcza działa prawidłowo, sygnalizuje kierunkowskazy i światła, ale nie ma napięcia na bezpiecznikach 15 A i 7,5 A odpowiedzialnych za światła stop i sygnał dźwiękowy. Przekaźniki są sprawne, lecz nie zasilają żarówek. Awaria pojawiła się po ładowaniu akumulatora prostownikiem i użyciu przetwornicy, co mogło spowodować zwarcie lub uszkodzenie modułu SAM znajdującego się pod płytą bezpieczników. Podejrzewa się uszkodzenie modułu SAM lub błędy w okablowaniu po demontażu alarmu. Zalecane jest sprawdzenie wtyczek modułu SAM, pomiar napięć na bezpiecznikach podczas aktywacji świateł i sygnału, a także ewentualny demontaż i diagnostyka modułu SAM z użyciem komputera diagnostycznego. Wskazane jest również zweryfikowanie schematów elektrycznych dla bezpieczników i przekaźników odpowiedzialnych za oświetlenie i funkcje tylne pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA