logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera zewnętrzna na Wi-Fi bez wiercenia - montaż na metalowym uchwycie anteny

PiotruniA987 28 Mar 2025 11:25 531 8
  • #1 21498691
    PiotruniA987
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Cześć.
    Słuchajcie, mam do Was pytanie, myślę nad kamerą na zewnątrz mieszkania.
    Czy jest jakaś, żeby nie wiercić i kabli rozprowadzać, tylko na Wi-Fi bym podłączył do anteny od internetu na ten metalowy uchwyt? Pomóżcie.

Antena internetowa zamontowana na zewnątrz budynku.

Taka jest to antena od internetu.

https://obrazki.elektroda.pl/4676420300_1743157461.jpg
  • #3 21499606
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2499
    Zasilanie musi być, może być przez zasilacz dopuszkowy umieszczony w najbliższym punkcie z dostępem instalacji elektrycznej. Samo połączenie z Internetem może być przez Wi-Fi, o ile to kamera do podglądu "ptaszków i kotków" na podwórku. Jeśli ma pełnić funkcje ochronne, to każdy złodziej taką kamerę na Wi-Fi wyłączy zdalnie z odległości 200 metrów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21499688
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21508903
    PiotruniA987
    Poziom 4  
    Dzięki za odpowiedź. No nie znam się na tym za bardzo i chciałem doczepić do tej anteny od internetu (nie jest to moja antena, tylko usługodawcy) i jakoś bez wiercenia oraz zasilania znaleźć kamerę zewnętrzna aby w stronę bramy puścić i w aplikacji mieć podgląd. Czyli bez wiercenia na zasilanie nie ma opcji takiej kamery podłączyć?
  • #6 21508977
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21508994
    PiotruniA987
    Poziom 4  
    Patrzę teraz, że są jakieś bezprzewodowe Wi-Fi z jakimś dolarem zdało by to egzamin czy nie? Jakoś by była możliwość doczepić ją do tej anteny na trytytki, bo nie znam się, zielony jestem w tym?
  • #8 21509004
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2499
    PiotruniA987 napisał:
    Czyli bez wiercenia na zasilanie nie ma opcji takiej kamery podłączyć?

Są extendery/splitery pozwalające "wyciągnąć" potrzebne napięcie z toru PoE. Jednak prawie wszystkie wymagają wiedzy i znajomości działania i wersji zasilania PoE. Jak coś źle dobierzesz lub podłączysz, to poślesz sprzęt do chmury (ale nie tej niebieskiej, tylko chmury dymu).

Przykładowy spliter: SDIP-12-124 ATTE
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21509146
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości montażu kamery zewnętrznej na metalowym uchwycie anteny internetowej bez konieczności wiercenia i rozprowadzania kabli, z wykorzystaniem łączności Wi-Fi. Kluczowym problemem jest zasilanie kamery – bez dostępu do zasilania przewodowego montaż bez wiercenia jest praktycznie niemożliwy. Kamera może łączyć się z internetem przez Wi-Fi, jednak zasilanie wymaga doprowadzenia prądu, np. przez zasilacz dopuszkowy lub PoE. W przypadku anteny Mikrotik SXT, jeśli jest własnością użytkownika, można wykorzystać port PoE do zasilania kamery, co wymaga jednak konfiguracji i mocniejszego zasilacza. Próby zastosowania kamer całkowicie bezprzewodowych (Wi-Fi i zasilanie bateryjne) są ograniczone i mogą nie spełniać wymagań bezpieczeństwa. Rozwiązaniem stabilnym i bezpiecznym jest zastosowanie PoE z przewodem skrętkowym, co wymaga jednak wiercenia dla doprowadzenia zasilania. Wspomniano także o splitterach PoE (np. SDIP-12-124 ATTE) umożliwiających wydzielenie napięcia z toru PoE, ale ich użycie wymaga wiedzy technicznej. Podsumowując, bez wiercenia i doprowadzenia zasilania nie ma praktycznej możliwości montażu kamery zewnętrznej na uchwycie anteny zasilanej i łączącej się przez Wi-Fi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA