Witam Forumowiczów!
Właśnie robię projekt na 1-wire. Nic skomplikowanego: 9 sztuk ds18b20 i AVR wiszący na linii, czytane przez komputer na USB. Kolega napisał, że na 305m skrętki ds18b20 działa. Jest to możliwe. Ale jak się ma rozbudowaną sieć, ok. 10 połączeń, to powstałe pojemności uniemożliwiają poprawną transmisję. Mimo, że waga linii nie przekracza 180m to 3 z 9 nie zgłosiły się, są to ostatnie na końcach odnóg. Połączenia wykonałem starannie, choć prowadzenie linii, nie mogło nastąpić w sposób najlepszy z uwagi na warunki. Obiektem opomiarowywanymi jest szklarnia, która ma swoją infrastrukturę. Wyjściem jest zastosowanie ds2409, który wyłączy którąś odnogę. Zrobiłem test na 5 sztukach przy niewiele mniejszej długości, jakieś 140m i wszystkie ds18b20 zgłosiły się. Czytałem uwagi innych konstruktorów/użytkowników takich systemów, że staranność i środowisko elektromagnetyczne ma zasadniczy wpływ na poropagację sygnału-w sumie nic odkrywczego, ale sądzę, że uwaga dotyczyły maksymalnych wartości podawanych przez Dallasa. Mogę one wtedy ulec drastycznemu skróceniu.
Może ktoś zwróci uwagę na mój post. Szukam możliwości zakupu ds2409 ratunkowo. Jedna sztuka rozwiąże mój problem. Czy ktoś mi ją odsprzeda?
Pozdrawiam
Marcin