logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Gdzie znaleźć zapisane hasła sieciowe w Windows 11?

bravo8 01 Kwi 2025 10:44 8004 8
REKLAMA
  • #1 21503102
    bravo8
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Potrzebuję pomocy gdzie w systemie Windows 11 są zapisane hasła tzw. "Poświadczenia systemy Windows" ?
    Wyjaśniam temat , ze starego kompa udało mi się zrobić serwer plików NAS postawiony na linuksie True Nas. Powiem tak, nie prosto skonfigurować ten system , tym bardziej że nie jest intuicyjny a jako takich łopatologicznych poradników nie ma. Do przeglądania zasobów sieciowych z tego bieda NAS potrzebne jest zalogowanie , login i hasło. Więc parę miesięcy temu jak to robiłem to wpisałem to hasło do zasobów mojego komputera i tu nie mam żadnego problemu, wszystko śmiga.
    Niestety okazało się że jak chciałem się zalogować do tego NAS ze smart tv to muszę wpisać login i hasło żeby móc przeglądać te zasoby. Niestety to hasło zapomniałem. One jest wpisane do mojego kompa z Win 11 . Najprościej z pozoru było by to zmienić w True Nas , ale ja ze 3 dni walczyłem żeby postawić ten system i cudem mi się udało wiec teraz nie chcę w nim nic mieszać bo nie jest to proste. Więc pozostaje opcja jak odczytać to zapisane hasło sieciowe w tym moim komputerze z win 11?

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Gdzie znaleźć zapisane hasła sieciowe w Windows 11? 1.jpg (38.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21503106
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Swego czasu Nirsoft password recovery działał na XP i jeszcze chyba na W7. Czy na nowszych działa nie wiem. W dodatku trzeba wyłączyć antywirusa by go użyć.
  • REKLAMA
  • #3 21503127
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 846
    PowerShell Twoim przyjacielem - dokładnie to obsługa Windows Credential Managera.

Tutaj masz coś - bardzo dobre wyjście do poszukiwań dalej.

https://stackoverflow.com/questions/29103238/...ng-windows-credential-manager-from-powershell

Tu taj bardzo dobry opis modułu do obsługi Windows Credential Managera:

https://www.delftstack.com/howto/powershell/use-credential-manager-in-powershell/
  • REKLAMA
  • #4 21504172
    bravo8
    Poziom 16  
    Dzięki za pomoc. Użyłem tej paczki od Nirsoft , hasło odczytane . Co prawda miałem spore obawy bo nawet systemowy antywirus komunikował o zagrożeniu ale udało się . Po wszystkim przeskanowałem cały komputer i było czysto.
    Ten PowerShell to mega skomplikowana sprawa. Za dużo doktoryzowania , więc poszedłem na skróty.
  • #5 21504192
    sq3evp
    Poziom 39  
    bravo8 napisał:

Ten PowerShell to mega skomplikowana sprawa. Za dużo doktoryzowania , więc poszedłem na skróty.

Jest prosty i nie wymaga narzędzie firm trzecich - polecam zapoznać sie :)
  • #6 21504195
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Dzięki. Przyda się wiedzieć, że nadal działa. Co do zagrożenia to chodzi o to, że jego działanie polegające na odczytaniu hasła jest zagrożeniem, a nie to że infekuje.
  • REKLAMA
  • #7 21504290
    sq3evp
    Poziom 39  
    Tak to tak jak czytnaoie hasła do WiFi z poziomu cmd - tez mozna :)

netsh wlan show profile
    netsh wlan show profile name= "Wi-Fi name" key=clear

Potme dalej i mozna wiele zrobić. A to nie wymaga instaacji niczego tylko korzystanie z narzędzi wbudowanych.
  • #8 21504379
    bravo8
    Poziom 16  
    Dzięki za pomoc , jutro zamykam temat. Jak ktoś chce coś jeszcze dodać dla potomnych to proszę bardzo :)
  • #9 21505449
    bravo8
    Poziom 16  
    Zamykam temat . Problem rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows 11 zapisane hasła sieciowe, tzw. "Poświadczenia systemu Windows", można odczytać za pomocą narzędzi takich jak Nirsoft Password Recovery lub poprzez PowerShell z wykorzystaniem modułu do obsługi Windows Credential Managera. Nirsoft wymaga wyłączenia antywirusa i może być wykrywany jako potencjalne zagrożenie ze względu na funkcję odczytu haseł, jednak po skanowaniu systemu nie stwierdzono infekcji. PowerShell oferuje natywne rozwiązanie bez konieczności instalacji dodatkowego oprogramowania, choć jest bardziej skomplikowany w obsłudze. Alternatywnie, hasła do sieci WiFi można wyświetlić z poziomu wiersza poleceń (cmd) za pomocą poleceń netsh wlan show profile oraz netsh wlan show profile name="nazwa sieci" key=clear. W kontekście konfiguracji serwera NAS na systemie TrueNAS, odczytanie zapisanego hasła w Windows 11 umożliwiło dostęp do zasobów sieciowych z innych urządzeń, np. smart TV, bez konieczności resetowania hasła na serwerze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA