logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd bramy ARM600 nie reaguje po montażu - świeci czerwona kontrolka

patrykgrzesik10 02 Kwi 2025 14:53 1143 5
REKLAMA
  • #1 21504592
    patrykgrzesik10
    Poziom 1  
    Cześć,
    Kupiłem napęd do bramy wjazdowej ARM600 z aukcji na Allegro.
    Podłączyłem ją sam, zaprogramowałem, ale podczas testu zapomniałem dać ogranicznika na listwę i brama się wysunęła, napęd wyłączyłem, przykładając magnes z ręki. Wsunąłem z powrotem bramę, założyłem ogranicznik i od tego momentu koniec, brama na nic nie reaguje.
    Ani na pilota, ani na otwieranie przyciskiem.
    Cały czas świeci się na czerwono kontrolka runng załączona na zdjęciu. Próbowałem wielu rzeczy i skończyły mi się już pomysły, co może być nie tak.
    Błagam o pomoc🙏🙏
    Załączniki:
    • 102679_5885.pdf (1.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21504697
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 999
    Jeżeli jest opcja przywracania do ustawień fabrycznych to ją użyj, chociaż w manualu nic nie piszą, ale jest przycisk STUDY (F), który kasuje między innymi piloty, może on też poprzez dłuższe przytrzymanie, możesz spróbować nawet 30 sek., spowoduje przywrócenie ustawień fabrycznych.

Jeżeli tak będzie to zacznij procedurę programowania/ustawień napędu od początku, nie zapomnij o magnetycznych krańcówkach, ogranicznikach i fotokomórkach, jeżeli te ostatnie nie zamontujesz to obowiązkowo mostek na wejściach FSW i GND (COM), tak pisze w innej instrukcji niż ta, którą zamieściłeś.

Co ciekawe, instrukcje wydane przez ten sam podmiot, identycznie datowane, a jednak się co nieco różnią, załączam ją, weź i porównaj, może ta będzie bardziej adekwatna.
    Załączniki:
    • ARM600_LW370, LW550, LW750.pdf (1.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21504727
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 526
    rokbok napisał:
    Co ciekawe, instrukcje wydane przez ten sam podmiot, identycznie datowane, a jednak się co nieco różnią, załączam ją, weź i porównaj, może ta będzie bardziej adekwatna.

Ta instrukcja jest od innego modelu centrali.
  • REKLAMA
  • #4 21504818
    rokbok
    Poziom 39  
    sisko napisał:
    Ta instrukcja jest od innego modelu centrali.

Może masz rację, ale napisz proszę po czym to wywnioskowałeś, ja się opieram na opisanym modelu napędu, a Ty?

Nie zmienia to faktu co powinien zrobić autor tematu.

Okładka instrukcji użytkownika napędu do bramy przesuwnej, model LW370(550). Instrukcja użytkownika do napędu bramy przesuwnej modeli LW370, LW550, LW750.
  • REKLAMA
  • #5 21504950
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 526
    @rokbok Napęd ten sam, ale inna centrala. Jest to typowy wyrób chiński z lakoniczną instrukcją.

Schemat płyty sterującej z oznaczeniami komponentów Schemat płyty sterującej do bramy automatycznej K3 z opisanymi portami i funkcjami.

Autor tematu ma napisane w instrukcji, co należy sprawdzić, gdy napęd nie działa. Trzeba wszystko sprawdzić według porad z instrukcji.
    Tak samo Ty udzieliłeś wskazówek, jakie czynności można wykonać.

Ostatecznie podany jest także nr. telefonu do pomocy technicznej.
  • #6 21505013
    rokbok
    Poziom 39  
    sisko napisał:
    Napęd ten sam, ale inna centrala.

No właśnie, ale powinno to być jasno określone jaka centrala w jakim napędzie jest zastosowana, inaczej wprowadza to zamęt, dwa identyczne napędy, dwa manuale opisane identycznie co do modeli napędów i dwie różne centrale, np. w jednej fotokomórki NO, w drugiej NC, nie mając zdefiniowanego rodzaju centrali, trafiając na dwa manuale do tego samego napędu można się pogubić.

sisko napisał:
    Jest to typowy wyrób chiński z lakoniczną instrukcją.

Normą już jest że te manuale są tak lakoniczne że trzeba do wielu spraw dotrzeć metodą prób i błędów, dobrze jak się coś nie zepsuje przy tych próbach, a wystarczyło by trochę staranności ze strony importerów.
REKLAMA