Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

czasy emulacji H i L dla opel astra 1,8 16V (c18xel)

fieras 16 Dec 2005 00:31 2004 9
  • #1
    fieras
    Level 12  
    Witam, po zalozeniu instalacji gazowej II generacji, samochod przestał pracowac poprawnie na benzynie, powod - bledna emulacja sondy lambda(sonda 5V), zmienilem czas emulacji na l=0,6 h=0,4, niestety pomoglo tylko troche, (lepiej sie wkreca na obroty ale nadal gasnie), moze ktos ma jakies wyprobowane czasy emulacji, ewentualnie sposob na usuniecie tego denerwujacego problemu, sterownik silnika to simtec 56.1, centralka gazu to stag 100
    pozdrawiam
  • #2
    alpin7
    Level 12  
    Czesc!
    Pod ktory przwod z sondy sie podlaczyles??
    !!!wazne !!!-jaka elektronika??

    Dodano po 5 [minuty]:

    Ok staga nie zauwazylem :)
  • #3
    fieras
    Level 12  
    Nie podlaczylem sie pod grzanie:))albo brazowo bialy albo brazowo czarny, musze rozgrzebac i sprawdzic, juz mi rece opadaja, przestawie jeszcze emulacje w bardziej w strone L,na wykresach widac, ze sonda lambda przestala pracowac na benzynie, zauwazylem ze jak pojezdzilem to pracowala dopiero od 3000obr/min, im wiecej jezdzilem tym bardziej obnizal sie prog obrotow przy ktorych pracowala, jezeli wlaczylem na gaz, to znowu nie wykazywala zmiany wskazan na benzynie, natomiast na gazie widac ze pracuje poprawnie. Dzieki za zainteresowanie
  • #4
    palala
    Level 24  
    witam

    albo mi się zdaje, albo Simtec ma własną mase ......... na sonde

    proponuje sprawdzić i przemyśleć

    pozdrawiam
  • #5
    fieras
    Level 12  
    Instalacje wpinalem bezposrednio przy sterowniku, numery pinow pobrane z autodaty, co do wlasnej masy, na wykresach wysokosc wskazania sondy lambda i emulacji maja te same wartosci wiec mysle ze napiecie jest ok, ale przemysle
  • #7
    fieras
    Level 12  
    u mnie wyskakuja 2 bledy, za wysokie napiecie na sondzie i za niskie, czyli zwarcie do masy i do +5V,bledy 38 i 39, zapomnialem dodac iz po zmianie emulacji na 0.6 0.4 zaczal sie wkrecac na obroty,niestety dalej gasnie na wolnych obrotach, dopiero po przejechaniu kilku kilometrow na benzynie nie gasnie, ale sa jeszcze za niskie(jakies 700)
    pozdrawiam
  • #8
    palala
    Level 24  
    dałem ci skutek (najprawdopodobniej) i chyba jeden na 1000 .........


    testowo musiałbyś wykasować błędy, wypiąć emulacje i zobaczyć co zaśpiewa na samym Pb - i wtedy powinieneś wiedzieć co robić


    pozdrawiam
  • #9
    fieras
    Level 12  
    bede szukal rozwiazania, na razie jeszcze sproboje zmienic emulacje, moze cos to zaradzi
  • #10
    fieras
    Level 12  
    emulacja 0,65 i 0,35 pomogla, samochod odzyl, pracuje na benzynie, na gazie odczulem poprawe, nie wiem czemu wczesniej sie nie ustawil poprawnie, moze dlatego ze nie potrafil sie ustawic podczas jazdy po miescie, mialem akurat dluzsza trase, nareszcie spokoj:)