logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy licznik ciepłej wody w węźle ciepłowniczym wykryje braki?

PięknyRoman88 12 Kwi 2025 01:25 663 25
REKLAMA
  • #1 21516119
    PięknyRoman88
    Poziom 2  
    A więc sprawa wygląda następująco. Dzień dobry.
    Miałem kiedyś w mieszkaniu swoją instalację centralnego i wiadomo, jeśli paliło się w piecu, to w bojlerze była ciepła woda. Normalna i powszechnie spotykana rzecz.
    Na jesieni zostaliśmy podłączeni do centralnego sieciowego i gość z firmy przysłanej przez mieszkaniówkę tak mi to zostawił, tzn. jeśli grzeją i grzejniki mam ciepłe, to automatycznie, nawet bez odkręcania zaworu ciepłej wody, mam ciepłą wodę w kranach i pod prysznicem, a licznik stoi w miejscu.

I tu moje pytanie - czy licznik główny dla wszystkich lokatorów w węźle ciepłowniczym wykaże jakieś braki?

Sprawa numer dwa - nawet chciałem korzystać z ich ciepłej wody, żeby nie mieć jakiegoś podejrzanie małego zużycia (takiego samego jak w momencie podłączenia kilka miesięcy temu) i ewentualnych nieprzyjemności, ale... odkręciłem zawór ciepłej wody w domu, w skrzynce z licznikiem w piwnicy, wszystkie krany odkręcone, woda leci gorąca, a zegar dalej ani drgnie.
    Co może być tego powodem?
    Nie chciałbym mieć na zegarze cały czas tyle samo, bo może to być podejrzane.
    Mam też zostawiony bojler do ewentualnego podgrzewania zimnej wody w wypadku awarii, ale w ogóle nieużywany.
    AI: Czy możesz podać typ lub model licznika ciepłej wody, który masz zainstalowany?
    Nie
    AI: Czy wiesz, czy główny licznik w węźle ciepłowniczym działa prawidłowo i rejestruje zużycie wody dla wszystkich lokatorów?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21516129
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    Trollujesz czy naprawdę chcesz kraść wodę i ciepło?
    PięknyRoman88 napisał:
    automatycznie nawet bez odkręcania zaworu ciepłej wody mam taką w kranach i pod prysznicem a licznik stoi w miejscu.

Uszkodzony licznik może stać w miejscu ale nie ma możliwości by przy sprawnym, zakręconym zaworze, leciała woda.
    Pamiętaj V - nie kradnij, VI - nie cudzołóż.

PięknyRoman88 napisał:
    Jeśli grzeją i grzejniki mam ciepłe

A jeżeli nie grzeją? Jeżeli wtedy zimna woda w kranie to znaczy, że podłączono instalację do kaloryferów a nie do obiegówki.
  • REKLAMA
  • #3 21516130
    PięknyRoman88
    Poziom 2  
    Żaden trolling. Po prostu pytam.
    Dlaczego nawet jeśli mam odkręcony zawór i puszczam ciepłą wodę, to licznik stoi w miejscu.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeżeli nie grzeją, to też była. Letnia, ale była. Nie wiem jak będzie po zakończeniu sezonu grzewczego. W tej chwili, jeśli grzejniki mam odkręcone, ale są zimne, to woda jest letnia.

Co zrobić, żeby po prostu korzystać z ich ciepłej wody i ten zegar zaczął mi nabijać?
  • #4 21516131
    vodiczka
    Poziom 43  
    PięknyRoman88 napisał:
    Poprostu pytam.

Odpowiedziałem - masz uszkodzony licznik, dodam że może być niepodłączony lub zaślepiony ale dokładając sytuację z kaloryferami to w mocno pijanym widzie albo na prochach działał gość z firmy. Jako uczciwy obywatel, już dawno powinieneś zgłosić problem do spółdzielni zamiast pytać co zrobić.
  • #5 21516132
    PięknyRoman88
    Poziom 2  
    vodiczka napisał:
    PięknyRoman88 napisał:
    Po prostu pytam.

Odpowiedziałem - masz uszkodzony licznik, dodam, że może być niepodłączony lub zaślepiony, ale dokładając sytuację z kaloryferami, to w mocno pijanym widzie albo na prochach działał gość z firmy. Jako uczciwy obywatel, już dawno powinieneś zgłosić problem do spółdzielni.

A może być tak, że jeśli ten sezon się skończy, to wtedy ciepła woda już poleci "legalnie"?
  • #6 21516133
    vodiczka
    Poziom 43  
    Jednak chcesz kraść, przynajmniej do końca sezonu. Ze złodziejami nie dyskutuję ani nie udzielam im porad.
  • #7 21516134
    PięknyRoman88
    Poziom 2  
    vodiczka napisał:
    Jednak chcesz kraść, przynajmniej do końca sezonu. Ze złodziejami nie dyskutuję ani nie udzielam im porad.

No właśnie nie chcę, dlatego pytałem, co zrobić.

Jest chyba podłączona do kaloryferów, bo on nic nie podłączał nowego, tylko zostawił tak, jak było a też od podłączenia do momentu kiedy grzejniki zaczęły grzać minęło kilka tygodni i wody ciepłej wtedy nie miałem. Tylko z bojlera
  • REKLAMA
  • #8 21516150
    shegipl
    Poziom 26  
    Ocena: 1138
    PięknyRoman88 napisał:
    I tu moje pytanie - czy licznik główny dla wszystkich lokatorów w węźle ciepłowniczym wykaże jakieś braki?

Wykaże na pewno.
  • #9 21516159
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7766
    vodiczka napisał:
    podłączono instalację do kaloryferów a nie do obiegówki

Dziwne rzeczy piszesz. Licznik budynkowy, mierzy ilość energii cieplnej a nie przepływ wody. Nigdy woda grzewcza nie jest wodą zasilającą krany ani kaloryfery, są dwa wymienniki ciepła dla każdego obwodu. Licznik o którym pisze Autor, to zapewne licznik poprzez który jest dopuszczana woda do wtórnego obiegu instalacji grzewczej. @PięknyRoman88 pokaż jakieś zdjęcia.
  • #10 21516180
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 445
    PięknyRoman88 napisał:
    Jeżeli nie grzeją, to też była. Letnia, ale była. Nie wiem jak będzie po zakończeniu sezonu grzewczego. W tej chwili, jeśli grzejniki mam odkręcone, ale są zimne, to woda jest letnia.

Mi to wygląda na problem z węzłem cieplnym. Możliwe że w sezonie zimowym obieg pierwotny w celu lepszego wykorzystania ciepła po przejściu przez wymiennik CO oddaje pozostałą ilością ciepła w wymienniku CW i dopiero trafia do powrotu. Jeżeli regulacja pogodowa przymknie lub zamknie CO bo zewnętrzna temperatura jest wysoka to CW podgrzewana jest słabo lub wcale ale w tej sytuacji urządzenia regulacyjne węzła powinny zareagować i zasilić wymienniki CW bezpośrednio z obiegu pierwotnego i utrzymać temperaturę wody. Może coś się zepsuło albo jakieś zawory są źle ustawione ???
  • #11 21516310
    PięknyRoman88
    Poziom 2  
    Instalacja hydrauliczna z rurami miedzianymi i niebiesko-białymi płytkami na ścianie.
    Grzejnik rurkowy zamontowany na ścianie z niebieskich kafli z przymocowanymi rurami i zbiornikiem.

Takie zdjęcia czy co innego?
  • #12 21516330
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    PięknyRoman88 napisał:
    Miałem kiedyś w mieszkaniu swoją instalację centralnego i wiadomo, jeśli paliło się w piecu, to w bojlerze była ciepła woda.

Brzmi to tak jakbyś miał zasobnik CWU w instalacji CO a ciepło z węzła zostało podłączone do Twojej instalacji.
    Zobacz więc czy jak odkręcasz ciepłą wodę czy kręci się licznik zimnej wody, mam wrażenie że ktoś coś namieszał.

Tak czy inaczej wszelkie nadwyżki i niedobory i tak muszą zostać rozliczone na wszystkich.
  • REKLAMA
  • #13 21516335
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7766
    W budynku jest węzeł cieplny i to właśnie jego zdjęcia zamieść. To co masz u siebie w domu niewiele ma wspólnego. Budynek ile ma lokali?
    PięknyRoman88 napisał:
    zostaliśmy podłączeni do centralnego sieciowego

Mi to wygląda na podłączenie obiegu boilera pod obieg centralnego, W takim przypadku ciepła woda będzie tylko wtedy jak kaloryfery grzeją. Bezsens.
  • #14 21516346
    PięknyRoman88
    Poziom 2  
    ArturAVS napisał:
    W budynku jest węzeł cieplny i to właśnie jego zdjęcia zamieść. To, co masz u siebie w domu, niewiele ma wspólnego. Budynek ile ma lokali?
    PięknyRoman88 napisał:
    zostaliśmy podłączeni do centralnego sieciowego

Mi to wygląda na podłączenie obiegu bojlera pod obieg centralnego. W takim przypadku ciepła woda będzie tylko wtedy, jak kaloryfery grzeją. Bezsens.

Nie zrobię zdjęć węzła, bo jest w zamkniętym pomieszczeniu w piwnicy.
    8 mieszkań.

No właśnie jest ciepła, jak grzeją, ale pytanie, czy jak przestaną grzać, to wtedy ciepła poleci już, że tak napiszę - przez zegar.

Dodano po 4 [minuty]:

badboy84 napisał:
    PięknyRoman88 napisał:
    Miałem kiedyś w mieszkaniu swoją instalację centralnego i wiadomo, jeśli paliło się w piecu, to w bojlerze była ciepła woda.

Brzmi to tak, jakbyś miał zasobnik CWU w instalacji CO, a ciepło z węzła zostało podłączone do Twojej instalacji.
    Zobacz więc, czy jak odkręcasz ciepłą wodę, to kręci się licznik zimnej wody. Mam wrażenie, że ktoś coś namieszał.

Tak czy inaczej wszelkie nadwyżki i niedobory i tak muszą zostać rozliczone na wszystkich.

Kręci się.
  • #15 21516359
    badboy84
    Poziom 43  
    Każdy lokator powinien mieć podłączone CO i CWU niezależnie o ile było tak ustalone. Masz wodomierz ciepłej wody? Co jest za nim podłączone?
  • #16 21516374
    PięknyRoman88
    Poziom 2  
    badboy84 napisał:
    Każdy lokator powinien mieć podłączone CO i CWU niezależnie od tego, ile było tak ustalone. Masz wodomierz ciepłej wody? Co jest za nim podłączone?

Licznik wody i zawory w skrzynce instalacyjnej.
  • #17 21516381
    badboy84
    Poziom 43  
    To wodomierz CWU? Super, co jest dalej?
  • #18 21516383
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 329
    Po co tak sobie komplikujesz życie?

Masz dwa wyjścia:

1. Jesteś uczciwy - zgłoś problem do zarządcy.
    2. Okradasz sąsiadów - nie musisz nic robić.
  • #19 21516390
    PięknyRoman88
    Poziom 2  
    Otwarta skrzynka z licznikami i rurami w pomieszczeniu technicznym.
    Skrzynka instalacyjna z podłączonymi izolowanymi rurami.
  • #20 21516399
    badboy84
    Poziom 43  
    Podłączenie rur i zaworów w systemie wodnym z zaznaczoną problematyczną częścią.

Ja podejrzewam że problem powstał w tym miejscu. Przy podłączeniu ciepłej wody bojler powinien zostać odłączony
    a nawet zdemontowany. Rurka PP która tam dochodzi to prawdopodobnie ciepła woda z węzła. Jeżeli zakręcisz dopływ zimnej
    wody do bojlera to woda powinna płynąć z wodomierza a nie z bojlera. Pokaż jeszcze podłączenia do tego bojlera.
    Bo teraz już nie wiem czy to bojler elektryczny z wężownicą czy co to jest.
  • #21 21516406
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1706
    Witam,
    z tego, co autor napisał od razu nasuwa się rozwiązanie - punkty poboru CWU zostały podłączone do instalacji CO. Karygodny błąd instalatora!!
    Autorze - należy jak najszybciej zgłosić problem do administratora/zarządcy budynku, że nie masz ciepłej wody. Dodatkowo powiedzieć, że dzwoniłeś do pogotowia ciepłowniczego i węzeł działa prawidłowo (bo skoro jest nowy, to działa). Ta informacja wystarczy do reakcji zarządcy.
    badboy84 napisał:
    Rurka PP która tam dochodzi to prawdopodobnie ciepła woda z węzła.

Też może tak być - z pominięciem licznika CWU.

Pozdrawiam
  • #22 21516408
    PięknyRoman88
    Poziom 2  
    badboy84 napisał:
    Podłączenie rur i zaworów w systemie wodnym z zaznaczoną problematyczną częścią.

Ja podejrzewam, że problem powstał w tym miejscu. Przy podłączeniu ciepłej wody bojler powinien zostać odłączony
    a nawet zdemontowany. Rurka PP, która tam dochodzi, to prawdopodobnie ciepła woda z węzła. Jeżeli zakręcisz dopływ zimnej
    wody do bojlera, to woda powinna płynąć z wodomierza, a nie z bojlera. Pokaż jeszcze podłączenia do tego bojlera.
    Bo teraz już nie wiem, czy to bojler elektryczny z wężownicą, czy co to jest.

Tak, ta rurka to właśnie woda z węzła.
    Z wężownicą. O tym samym wczoraj myślałem, że może wystarczy zakręcić bojler. Bo teraz jest wyłączony z prądu, ale na samym początku, jak zaczęli grzać, miałem go pod napięciem i przez dwa tygodnie mi zużył prądu jak przez 4 miesiące normalnie, bo chodził 24/7. Tak jakby właśnie jeszcze grzał wodę w instalacji czy coś w tym stylu.
    Rury podłączeniowe bojlera w łazience, w tle niebieskie kafelki.
    Rurka w instalacji grzewczej z bojlerem.
  • #23 21516415
    badboy84
    Poziom 43  
    To jest zwykły bojler elektryczny. On nie ma wężownicy bo nie ma dodatkowych podłączeń.
    Jest odłączony z sieci to możesz go bez problemu zakręcić i więcej już nie podłączać.

Później musisz wyjaśnić temat wodomierza bo to by świadczyło o tym że wodomierz jest uszkodzony.

Tylko na początku pisałeś że paliłeś w piecu i miałeś ciepłą wodę, więc skąd była ta ciepła woda? Co ją ogrzewało?
    Masz jeszcze jakiś zasobnik CWU w instalacji?

Powinieneś to zgłosić do administratora/zarządcy bo tak się chyba nie dogadamy. Jeżeli instalacja jest nowa to jest na gwarancji tak jak wodomierze i cały osprzęt i to problem wykonawcy tej instalacji.
  • #24 21516424
    vodiczka
    Poziom 43  
    ArturAVS napisał:
    Dziwne rzeczy piszesz. Licznik budynkowy, mierzy ilość energii cieplnej a nie przepływ wody.
    W kolejnym swoim poście doszedłeś do tego samego wniosku co ja
    ArturAVS napisał:
    Mi to wygląda na podłączenie obiegu boilera pod obieg centralnego, W takim przypadku ciepła woda będzie tylko wtedy jak kaloryfery grzeją.
    Kolega clubber84 też tak sądzi
    clubber84 napisał:
    z tego, co autor napisał od razu nasuwa się rozwiązanie - punkty poboru CWU zostały podłączone do instalacji CO. Karygodny błąd instalatora!!
  • #25 21516428
    badboy84
    Poziom 43  
    Teraz zauważyłem że to bojler z wężownicą wiec podtrzymuję to co wcześniej napisałem że bojler powinien zostać zdemontowany, na początek wystarczy go po prostu zakręcić.

Dziwne że sam wykonawca nie zasugerował pozbycia się go.
  • #26 21516450
    PięknyRoman88
    Poziom 2  
    badboy84 napisał:
    Teraz zauważyłem, że to bojler z wężownicą, więc podtrzymuję to, co wcześniej napisałem, że bojler powinien zostać zdemontowany. Na początek wystarczy go po prostu zakręcić.

Dziwne, że sam wykonawca nie zasugerował pozbycia się go.

Zasugerował, ale 90% lokatorów zostawiło ze względu na absurdalnie wysokie ceny ciepłej wody, prawie 100 zł za m³.

Potem go zakręcę i zobaczę, czy to coś dało i zegar ruszył.

Problem rozwiązany. To o ten bojler chodził.
    Dzięki. Jesteś spoko gość

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem działania licznika ciepłej wody w mieszkaniu podłączonym do centralnej sieci ciepłowniczej. Autor zauważył, że mimo odkręcenia zaworu ciepłej wody i przepływu gorącej wody licznik nie rejestruje zużycia. Uczestnicy wyjaśnili, że licznik budynkowy mierzy energię cieplną, a nie przepływ wody, a w instalacji są dwa wymienniki ciepła – dla obiegu centralnego ogrzewania (CO) i ciepłej wody użytkowej (CWU). Problem wynikał z błędnego podłączenia punktów poboru CWU do instalacji CO, co powodowało, że ciepła woda była dostępna tylko podczas grzania kaloryferów. Dodatkowo w mieszkaniu pozostał bojler elektryczny, który nie był odłączony od instalacji, co komplikowało pomiar i rozliczenia. Po zakręceniu bojlera i zgłoszeniu problemu do zarządcy budynku licznik zaczął prawidłowo rejestrować zużycie ciepłej wody. Wskazano, że instalacja powinna być poprawnie rozdzielona, a bojler zdemontowany lub odłączony, aby uniknąć błędów pomiarowych i nieprawidłowego rozliczania zużycia ciepła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA