logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HIKVISION DS-7608NXI-K28p – jak podłączyć dwa routery z różnymi kartami SIM?

amadeuszskiba 18 Kwi 2025 12:53 297 7
  • #1 21523085
    amadeuszskiba
    Poziom 2  
    Dzień dobry,

Mam pytanie co do możliwości podłączenia dwóch routerów do jednego rejestratora kamer HIKVISION DS-7608NXI-K2/8p.
    Posiadam kartę SIM ze stałym adresem IP (z limitem transferu) oraz drugą kartę SIM z dynamicznym IP (bez limitu transferu).
    Stałe IP jest potrzebne firmie ochroniarskiej do wpięcia się w monitoring i reagowanie na zdarzenia, ale niestety mam limit transferu.
    Chciałbym zatem podłączyć drugi router, na którym będę miał dynamiczne IP bez limitu i w ten sposób będę mógł obsługiwać kamery, podglądać, mieć dostęp do zapisanych zdarzeń bez zużywania limitu na stałym IP.
    Czy jest to możliwe? Jeśli tak, to jak.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Amadeusz
  • #3 21523324
    amadeuszskiba
    Poziom 2  
    Kamery wg AI wykrywają ruch i wysyłają sygnał SSWIN, wtedy operator włącza się na kamery - podgląd CCTV i reaguje, czy wysłać grupę interwencyjną, czy to był np. ptak, który AI wykryły jako człowieka.

Myślałem, żeby zrobić to mniej więcej tak, żeby rejestrator postawić na routerze ze zmiennym IP, a do tej sieci wytworzyć "osobne wejście" z routera z kartą ze stałym IP.
  • #4 21523409
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Pomysł dobry tylko mi powiedz jak zrobić by rejestrator miał podwójną bramę? (gateway) Jeśli by miał dwa interfejsy LAN to by można było, ale o ile pamiętam ten model ma jeden. Czy w ogóle jest potrzebny stały publiczny IP dla ochrony? Przecież mogą mieć podgląd przez chmurę hikconnect.
  • #5 21523461
    niebieskipolo
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Rozwiązaniem problemu może mogłoby być zastosowanie drugiego rejestratora, nawet bez dysku.
    Trzeba tylko zwrócić uwagę na to, że może być problem z jego wpięciem. Ten twój ma wbudowany switch PoE i pewnie tworzy sobie osobną podsieć do kamer.
  • #6 21523647
    yvv
    Poziom 21  
    Ocena: 62
    A nie możesz zamiast tej karty ze stałym adresem IP użyć tej z dynamicznym i założyć DynDNS na przykład na stronie NO-IP i podać adres firmie ochroniarskiej?
    Możesz zaprogramować ten adres DynDNS w nagrywarce, albo być może w routerze też. Będzie się stale uaktualniał.
  • #7 21524094
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2090
    xury napisał:
    Pomysł dobry tylko mi powiedz jak zrobić by rejestrator miał podwójną bramę? (gateway)

No i tu jest pies pogrzebany w zwykłej karcie sieciowej można dodać dodatkowe IP i bramkę IP a w rejestratorze teoretycznie można ustawić tylko jedno IP i jedną bramkę o ile rejestrator nie ma dwóch kart LAN.

Zapewne mając dostęp do ROOTa po terminalu czy tam SSH dało by się ustawić dodatkową bramkę czy nawet IP.

Lecz czasem niektóre rejestratory pozwalają na zewnętrzną kartę WI-FI.

Ekran konfiguracji sieci TCP/IP w rejestratorze Hikvision z zakładką Wi-Fi.
    Oczywiście nie byle jaką tylko tą dedykowaną której sterowniki są już domyślnie wgrane w oprogramowaniu rejestratora. Wtedy może dało by się to skonfigurować ( osobiście tego nie robiłem więc nie potwierdzę tego). Inna opcja to dodatkowa karta LAN wpięta po USB ale tu znowu trzeba by mieć zapewne hasło roota aby dograć sterowniki...
    xury napisał:
    Przecież mogą mieć podgląd przez chmurę hikconnect.
    No właśnie oby tylko był internet podpięty pod rejestrator.
    yvv napisał:
    A nie możesz zamiast tej karty ze stałym adresem IP użyć tej z dynamicznym i założyć DynDNS na przykład na stronie NO-IP i podać adres firmie ochroniarskiej?

Też dobry pomysł. A w aplikacjach połączenie dDNS jest dostępne jedynie to odświeżanie NO-IP trzeba robić albo wykupić opcję gdzie to chyba robi się samoistnie.
  • #8 21536513
    amadeuszskiba
    Poziom 2  
    Rozmawiałem z instalatorem z firmy ochroniarskiej i niestety opcja No-IP nie wchodzi w grę, podglądać przez chmurę też nie, bo mają jakieś własne systemy do oglądania i nie będą się logować wyjątkowo do mnie przez aplikację.

Także pozostaje mi wykupić dodatkowy pakiet na stałym IP :)

Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Pytanie dotyczy podłączenia dwóch routerów z różnymi kartami SIM do jednego rejestratora kamer HIKVISION DS-7608NXI-K2/8p – jedna karta ze stałym adresem IP i limitem transferu, druga z dynamicznym IP bez limitu. Stałe IP jest wymagane przez firmę ochroniarską do monitoringu i reakcji na zdarzenia, natomiast dynamiczne IP miałoby służyć do codziennego podglądu i obsługi kamer bez zużywania limitu transferu. W dyskusji wskazano, że rejestrator ma tylko jeden interfejs LAN, co uniemożliwia ustawienie dwóch bramek sieciowych jednocześnie. Propozycje obejmowały użycie DynDNS (np. NO-IP) zamiast stałego IP, jednak firma ochroniarska wymaga dedykowanego stałego IP i własnych systemów podglądu, wykluczając chmurę Hik-Connect i DynDNS. Inne sugestie to zastosowanie drugiego rejestratora lub dodatkowej karty sieciowej Wi-Fi, ale wymagają one dostępu do zaawansowanej konfiguracji (root/SSH) i mogą być trudne do realizacji. Ostatecznie rozwiązaniem pozostaje wykupienie dodatkowego pakietu z limitem transferu na stałym IP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA